2021. dec 18.

Ajándékozás magunknak 

írta: Natulcien.style
Ajándékozás magunknak 

Szociális energiaforrások 

265186988_311653700966227_52208039059764865_n.jpg

Az évzárás időszaka ez, vagyis lenne: a csend, a béke és a nyugalom időszaka, mikor az egész éves munkánk, a betakarítás gyümölcsét élvezve megpihenhetünk együtt, hiszen semmit nem lehet csinálni a sötétben és a hidegben. Mostani rohanó világunk nem támogatja ezt, de törekedhetünk rá. Számomra ez az időszak azt is elhozta, hogy ideje kicsit megint rendezi a soraim, és elvégezni az évértékelést és átgondolni, mit szeretnék jövőre.  

A rezílienciafejlesztéses könyv végére érkeztem, és rengeteget tanultam, tapasztaltam fejlődtem idén, amiért rendkívül hálás vagyok. A 7. rezílienciafaktornak pedig a leglényegesebb része maradt utoljára, a szociális energiaforrások melyekből meríthetünk nehéz időkben.  

Nem csak a családot, de a választott, baráti és manapság már az online szociális hálót is beleérthetjük ebbe.  

Mivel a családra nincs ráhatásunk foglalkozzunk helyette a baráti körrel. Nem lehet mindenki olyan szerencsés, hogy egy támogató, megtartó és elfogadó család vegye körül, de a választott családunkra már igenis van befolyásoló erőnk. Milyen típusú barátokkal érdemes körbevenni magunkat? Kiket kerüljünk, akik csak szívják az energiánkat? Milyen támogató online közegre van szükségünk? Ezek azok a kérdések, amikre most kitérek. 

Donders rendszerében a barátokat 3 kategóriába sorolja:  

Ismerősök, akik a különböző közösségi hálóinkhoz tartoznak, és viszonylag rendszeresen találkozunk élethelyzetünkből kifolyólag, kb. 50-150 fő. 

Barátok, akik életünk különböző szakaszaiban hol közelebb, hol távolabb kerülnek hozzánk, kb. 3-25 fő. 

Valamint a legjobb barátok, akik hosszútávú, mély ismeretségen alapuló, maximális bizalmat élvező barátaink, kb. 1-7 fő. 

Barátokon belül is vannak kategóriák:  

Nyugalmat közvetítő barátok, akik a feltétel nélküli elfogadást adják nekünk, és akikkel megbeszélhetjük az élet apró-cseprő, vagy komolyabb gondjait. 

Motiváló barátok, akik biztatnak, támogatnak és fejlesztésre ösztönöznek. 

Visszajelző barátok, az őszinték, akik nem félnek megmondani az olykor fájó igazságot sem. 

Partnerbarátok, akikkel a közös szenvedély és érdeklődési kör tart össze minket.  

Valamint a mentorbarátok, a “nagyon okos emberek”, akiktől tanulhatunk és akik terelgetnek minket az úton.  

A felsorolt barátokkal ha rendelkezünk, egy olyan szociális energiaforrás birtokában vagyunk, amihez bármikor nyúlhatunk nehéz időben, és segítenek rezílienciafejlesztésünkben. 

Na, de nézzük meg azt is, kik azok az embertípusok, akiket érdemes kerülni, mert csak szívják az energiákat: 

Piócák, az igazi energiavámpírok, akik nem tesznek hozzánk, csak elvesznek. Az áldozatok, akiket nem szabad a nyakunkba venni. 

Gáncsoskodók, a pesszimista negatívok, akik mindennek csakis a rossz oldalát látják.  

Kritizálók, akik csak a hibákat látják, és ezt az orrunk alá is dörgölik.  

Manipulátorok, akik barátnak álcázva próbálnak meg belőlünk hasznot húzni és szívességekre rávenni.  

Erőszakosok, az agresszíven nyomásgyakorló és becsmérlő emberek, akiket nagyon messziről érdemes kerülni.  

Ha nincsenek se barátok, se ellenségek kifejezetten, de világjárványos magányos időkben szükség van egy támogató közegre az Internet egyik előnye, hogy érdeklődési körük szerint viszonylag könnyen találhatunk olyan csoportokat, melyekben megélhetjük a közös érdeklődési kör kapcsán a hovatartozás érzést, és akár tartalmas kapcsolatok is kialakulhatnak, melyek ki tudnak lépni az online közegből.  

A legfontosabb tanulság viszont, hogy a legjobb társaság magamnak én magam vagyok és saját magammal töltöm el a legtöbb időt, szóval magammal kell a legjobb kapcsolatot ápolni.  

Az öngondoskodás megélése és megengedése magamnak volt az idei év egyik legfontosabb tanulsága számomra. Ezért is engedtem meg magamnak, egy rendkívül hasznos ajándékot, amire már nagyon rég vágytam.  

Itt hívom fel a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül és a Notino.hu támogatásával készült. 

A személyes higiénia számomra mindig egy kötelező macera volt és csak mostanában kezdtem el ráérezni a rituális fürdőzés, és a spa-kultúra előnyeire. Ennek egy következő lépése volt, hogy a kapcsolódó eszközök tisztítása se kötelezettség, hanem inkább szórakozás legyen. Hobbi sminkesként is rendkívül fontos számomra az ecsetek tisztán tartása, és végre beruháztam egy Sigma Spa Express ecsetmosóba. A legnagyobb felületű ecsetmosó szilikonpárna, ami elérhető a piacon. 4 kis tapadókoronggal rögzíthető a mosdókagylóba és mindenféle ecset tisztítására alkalmas felületek megtalálhatóak rajta. Heti rendszerességgel mosom át az összes használt ecsetem hol samponnal, hol szappannal. Imádom, hogy engedek magamnak időt és energiát, hogy élvezhessem azt is, hogy a legjobb, legszebb és legtisztább eszközökkel készíthessem a sminkem. Mert megérdemlem a gondoskodást és az ebbe fektetett energia nem nyűg, hanem relaxáció. 

Köszi, hogy elolvastál, üdv: Natulcien.     

Neked hogyan telt az idei év? 

Szólj hozzá