2021. ápr 12.

Konstruktív elemzés és a fényvédelem 

írta: Natulcien.style
Konstruktív elemzés és a fényvédelem 

 172414700_1102124126951022_3655305226359646351_n.jpg

“A rezíliens emberek jobbak a negatív tapasztalatok elemzésében, aminek köszönhetően fel tudják tárni az okokat, és több lehetséges megoldást is ki tudnak dolgozni.”  

Mondta ezt Meisterleistung a Rezíliencia című, Paul CH. Donders által írt könyv egyik alkompetencia bevezetőjében. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Az elemzés, értékelés egy külön szakma és ráadásul szakterületspecifikus, de az biztos, hogy egyfajta analitikus, szisztematikus, és következtető gondolkodásmódot igényel. Ez tehát egy intellektuális képesség, mely segítségével több forgatókönyvet is tudunk készíteni megoldásképp, probléma- és vészhelyzetben.    

Kiskoromban, és bevallom most is, imádtam a katasztrófafilmeket. Sokat fantáziáltam azon, vajon hogyan viselkednék vészhelyzetben. Milyen döntést hoznék, kit követnék? Vajon vészhelyzetben menekülnék vagy harcolnék?  

Remélem sosem kell majd gyakorlatban megtapasztalnom ezt az élethelyzetet, de a mostani szituációnk is egy kicsit hasonló. Nem csodálkoznék, ha több embernek poszttraumás stresszszindrómája lenne a pandémia után.... bárcsak ott tartanánk már.... 

Szóval a jó hír viszont, hogy ez az intellektuális képesség, melynek eredményeképp jobban, gyorsabban és hatékonyabban tudunk vészforgatókönyveket és megoldási terveket készíteni, tanulható és gyakorolható.  

Ha már rendszeresen, azaz heti több alkalommal, 10 percet tudunk foglalkozni ezen kompetenciánk gyakorlásával, sokat tettünk rezílienciánk, lelki ellenállóképességünk fejlesztéséért.  

Természetesen a legjobb és legegyszerűbb fejlesztési mód, ha olyan dolgot gyakorlunk, amit szeretünk és amit játéknak tekint az agyunk. Sok olyan konkrét játék is van, ami kifejezetten segíti a stratégiai, analitikus gondolkodásmód fejlesztését, mint például a sakk, a sudoku, a társasjátékok, de ide tartozik akár a thrillerek olvasása is, és bármilyen olyan hobbi, amibe elmélyedhetünk.  

Számomra például a tökéletes “játék” a hobbimmal kapcsolatban az összetevőlista elemzés. 

Itt szeretném felhívni a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül és a Notio.hu támogatásával készült.  

Meséltem már a fényvédők használatáról, de elhatároztam, hogy idén többet is ajánlok, próbálok, tesztelek, használok, hogy legyen többféle választási lehetőség a blogon is. Én magam a fizikai fényvédőket preferálom, de feláldoztam magam és a bőröm a kíváncsiság és a köz oltárán, azaz bemutatok pár kémiai, illetve vegyes fényvédőt is ebben a napos szezonban.    

172337896_2376048709194284_5852870430362462306_n.jpg

Az első a Ducray Melascreen napozókrém a pigmentfoltok ellen SPF50, melyből van light és rich verzió is. Én azért választottam a rich verziót, mert áprilisban annak ellenére, hogy már van ereje a napnak, a fagynak is elég csípős a lehelete hajnalban, szóval számomra a hideg szélben és rossz időben bőven kell egy testesebb krém, ami által ez a rich verzió egy tökéletes “téli” fényvédő.  

Ez egy rendkívül érdekes hibrid fényvédő, melynek a fő alkotó eleme a Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol ...nem viccelek, tényleg ez van benne, mint fényvédő komponens. Azért jó kis cucc, mert véd a UVB és UVA sugarak ellen is, nagy stabilitású, de nem szívódik fel jelentősen a bőrben.  

Ez a termék azért is kivételes, mert alkohol-, parfüm- és illóolajmentes, azaz ennyivel is kevesebb benne a potenciális irritáló összetevő.  

A fenti kacifántos nevűn kívül még 3 kémiai fényvédő összetevő is van ebben a krémben, melyek neveivel nem terhellek kedves olvasó, de a lényeg, hogy egymás hatását segítő és támogató összetevőkről van szó. 

172634568_1525843341094003_616931439881141306_n.jpg

Egy fehér testes krém, mely gyorsan felszívódik, és habár kicsit “csipkedő” érzést hagy maga után felvitelkor, gyorsan elillan és semmilyen irritáló, hogy pattanást okozó mellékhatása nincs. Számomra kifejezetten jó volt rá sminkelni, szóval, mint primer is megállta a helyét. Nem hagy fehér réteget és kifejezetten kellemes viselet. A 40 ml / 4450 Ft-os ár szerintem kifejezetten baráti, mely kiszerelés le is fedi a téli 3 hónapos hideg időszakot, ami után már érdemes a testesebb, hidratálóbb krémről, egy könnyedebbre váltani.    

Annak ellenére, hogy én magam a fizikai fényvédők mellett köteleződtem el, a hobbim és a rezílienciám fejlesztése miatt, nyitottam az újdonság felé és egy meglepően jó középutat találtam a kémiai fényvédők irányába, ezzel a hibriddel. Jó áron, kifogástalan INCI-vel, azaz összetevőlistával. 

A másik téma amire pedig nagyobb hangsúlyt gondoltam fektetni idén, a fényvédelem egy méltatlanul elhanyagolt területe, mégpedig az ajkak fényvédelme. A fényvédelem nem csak a bőrrák és a kellemetlen esztétikai problémát okozó barna foltok miatt érdekes, hanem a ráncmegelőzés végett is. Meg vannak az ajakráncokban rúzs-elfolyásos, csücsörítő nagyik hervasztó emlékképei kiskorunkból? Nos, a fényvédős ajakápolók használatával ezt előzhetjük meg.  

172954320_1744322492396016_270058712563036401_n.jpg

Erre is hozok idén több választási alternatívát, első körben pedig az Annemarie Börlind Sun Care , SPF 20-as ajakbalzsamját, 5 ml / 2720 Ft-ért.  Ez egy sárga színű, de ajkakon teljesen észrevétlen ajakápoló, mely egy kellemes, nem ragadós hidratáló balzsam, amire szépen lehet rúzsozni is. 

Egy ajakápolóban nincs nagy vasziszdasz, ki kell próbálni és viszonylag gyorsan is fogyó eszköz, mely folyamatosan tűnik el nálam például a táska-autó-homokozó Bermuda- háromszögben.  

A lényeg viszont, hogy az ajkak fényvédelme ugyanolyan fontos, mint a bőrünké, ha nem szeretnénk ráncos ajkú csücsörítő nagyi lenni. 

Köszi, hogy elolvastál, üdv: Natulcien. 

Ui.: te használsz SPF ajakápolót?  

Szólj hozzá

reklám hibrid pszichológia webshop tudatos vásárlás önismeret tudatosság webáruház fényvédő spf inci pandémia ajakápoló ajakápolás szponzorált tartalom notino.hu támogatott tartalom tudatos arcápolás inci elemzés tudatos szépségápolás tudatos testápolás rezíliencia rezílienciafejlesztés konstruktív elemzés