2021. sze 23.

Tudatosság a pszichológiában 

írta: Natulcien.style
Tudatosság a pszichológiában 

242013578_138485281821736_2612093557633908476_n_1.jpg

Azt kell mondjam a 6. rezílienciafaktor a kedvencem. A tudatosság olyan mélyen részen lett a személyiségemnek, hogy ezzel tudok a legszenvedélyesebben azonosulni. A tudatosság szerintem az egyetlen út a teljes és boldog, egészséges élethez, de ezer szegmense van. Bonyolult, de izgalmas, összetett, de kreatív feladat feltárni a lehető legtöbbet az életünkben. Ebben a hónapban a tudatossággal foglalkozom a blogon, ezen bejegyzésben a pszichológiai vonatkozásaival.  

A tudatosság egyébként az összes rezílienciafaktorban jelen van és érintett. 

Összegezzük, mi is a 7 rezílienciafaktor: 

  1. Megbékélés a múlttal és érzelmi stabilitás 
  1. Realista optimizmus 
  1. Problémamegoldó képesség 
  1. Egyéni képességeink kamatoztatása 
  1. Önfegyelem, egészséges életmód 
  1. Tudatosság és szenvedély 
  1. Egészséges kapcsolatok 

Bizony lassan a végére érünk a történetnek. De addig is elmesélem, hogyan jelenik meg szerintem a tudatosság a pszichológiában, azaz a lelki életünkben. Legalábbis az enyémben. 

Romano Guardini pap, író és akadémikus személyiség fogalma az Önmagunk elfogadása című könyvében három részből áll.  

  1. Az a személy, akivé személyes múltunk révén váltunk 
  1. Bennünk rejlő egyedi lehetőségek és velünk született képességek 
  1. A magunkban hordozott belső elhivatottság és szenvedély 

Ízlelgessük ezt egy kicsit.  

Azt, hogy milyenek is vagyunk nagyon nehéz megfogalmazni, mert soktényezős. De a fontosabb kérdés, hogy vajon milyen helyzetekben hogyan viselkedünk és miért? Nem az állapot a lényeg, hanem a reakció. Az élet nem statikus. Lényegtelen, hogy adott pillanatban milyenek vagyunk, az számít, hogyan viselkedünk és milyen reakciót, választ adunk egy minket ért hatásra. 

A tudatosság lelki síkon számomra ott kezdődik, hogy felismerem az adott érzelmet amit kivált belőlem egy helyzet, elfogadom, megélem, megértem, és ha jó ez az érzés szuper, kiélvezem; ha viszont rossz, akkor átgondolom mit tehetek azért, hogy megoldjam.  

Mondok egy példát. Számomra a bőröm az érző receptorom a világ felé. Az is hosszú folyamat volt, felismerni, hogy a testápolás a legjobb öngondoskodás számomra, de arra rájönni, hogy hogyan tudom használni is ezt tudatosan, még nehezebb volt. Nem is ment segítség nélkül. A csoda gyógytornászom adta meg az inspirációt. 

A napközben engem ért kellemetlen, rossz hatások és stressz kezelésére kerestem megoldást. A rituális fürdés lett végül az én válaszom, amiről majd még mesélek, de a végleges feloldozást a problémára nem a tünetkezelés, hanem a megelőzés hozta. Azaz, hogyan tudnám megvédeni magam az engem ért kellemetlen hatásoktól, és stressztől. Nem találtam meg a szent Grált, de a saját személyiségemnek megfelelő megoldást igen, egy saját leszarom gombot növesztettem, bár az esetemben inkább ez úgy néz ki, hogy felkenem magamra a páncélom. 

A rituális fürdő, és megtisztulás után egy meditációs technikával felkenem magamra a “védelmem”: azaz tudatosítom a cselekvés (krémezés, olajozás, önbarnítózás stb.) közben, hogy: 

- van, ami nem az én dolgom 

- csak a saját döntéseimért tartozom felelősséggel 

- mások érzelmeit helyén tudom kezelni stb. 

Bármit lehet itt tudatosítani magunkban, ez teljesen egyéni, és személyes.  

Hogy milyen terméket használok ebben az esetben? Itt hívom fel a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül és a Notino.hu támogatásával készült.     

Természetesen mindig változik, és igyekszem a hangulatom szerint alakítani. Az egyik a Cocosolis Skin Collagen Booster, bőr öregedés elleni tápláló olaj szérum.   

241996718_1004979400280900_1917125211817984_n_1.jpg

Rajongok az olajokért, és ez egy kifejezetten különleges testolaj. Tökéletes a számomra plusz jelentéstartalommal bíró rituális olajozásra, és arra, hogy használata közben tudatosítsam magamban az éppen aktuálisan “programozni” kívánt mondatokat. 

Finom illatú, lágy olaj, ami egész gyorsan felszívódik és nem maszatolja össze a pizsamát sem. A bőröm ragyogó, selymes és szinte csillog a vértem, ami “megvéd” az előttem álló másnapi nehézségektől. Nyilván nem az olaj véd meg, hanem hogy tudatosítottam magamban a saját igényeim, képességeim. Remélem nem kell jobban szájba rágnom, hogy ez egy szimbólum.  

Viszont mindenkinek saját szent Grálja van, ezért kell a tudatosság, hogy mindenki megtalálhassa a sajátját miközben minél jobban megismeri, és megszereti magát. Mert csak azt szeretjük, amit ismerünk. 

Köszi, hogy elolvastál, üdv: Natulcien. 

Szólj hozzá

reklám test olaj pszichológia webshop tudatos vásárlás önismeret tudatosság webáruház öngondoskodás testolaj szponzorált tartalom rituális fürdés notino.hu támogatott tartalom tudatos arcápolás tudatos szépségápolás tudatos testápolás self-tan rezíliencia rezílienciafejlesztés