2021. feb 13.

Realista optimizmus és a hobbi 

írta: Natulcien.style
Realista optimizmus és a hobbi 

149408220_122448746445342_5334783545935512288_n.jpg

Teljesen véletlenül jött ki januárra az első rezílienciafaktor, és került automatikusan februárra a második: a realista optimizmus. Engem megnyugtat a rendszer, a szimmetria és a keretek, az átláthatóság és a logika. Szóval akár így is tervezhettem volna, de véletlen volt. Még csak sorba sem kellene haladnom, de valahogyan jól jött ki a lépés. Ez a hangulat: a rendszer, a  megszokotthoz és az ismerthez való ragaszkodás pedig még kapcsolódik is a hónap témájához: a realista optimizmushoz.  Aktuális is az élethelyzetemben, ami épp félelemmel teli, mivel félek, hogy megbetegszem. Egy világjárvány idején szerintem ez nem irreális félelem. 

De nézzük is meg mit jelent a realista optimizmus, és hogyan segít minket a hétköznapokban és válsághelyzetekben is, és hogyan kapcsolódik hozzá a félelem, valamint, hogy az emberek többsége miért szereti a rendszert és kezd inkább januárban, hét elején, elsején új dolgokba. 

Mindjárt kibogozom a sok fogalmat és újdonságot, amit most behoztam itt a történetmesélésbe, de olyan szépen alkotnak rendszert a kusza gondolatok, hogy mindjárt össze is fog állni.  

Szóval realista optimizmus. Válsághelyzetben vizsgálva az alanyokat azt találták a szakemberek, hogy nem azok élték túl a fogolytábort, akik pesszimisták voltak: “Meghalunk mind.”, de nem is a hurráoptimisták: “Mindjárt megmenekülünk.”, hanem akik realitással, de alapvető bizalommal tekintettek a jövőbe. Mit is jelent ez az alapvető bizalom. Szélsőségektől, és prekoncepcióktól mentes, ténykezelést, amit nem fertőzött meg hozott pótcselekvés, legalábbis szerintem.  

Az, hogy valaki optimista vagy pesszimista szerény véleményem szerint genetikai. Vannak nevelhető, tanulható faktorok, de az alapjellemvonás nem változtatható, hangsúlyozom, ez az én magánvéleményem. Vannak szerencsésebbek, ennyi, én sem vagyok hosszú lábú Gizella, ezt el kell fogadni. Tudunk viszont hatni a fentebb említett “bizalomra”, és tudjuk tanulni, mégpedig önbizalomfejlesztéssel, és hálakommunikációval. Tehát nem kell kétségbeesni, ha valaki nem a realista optimisták szerencsés táborába született. 

Az önbizalomfejlesztésnek három számomra is alkalmazható területe van: a hobbi, a sport, és a félelem legyőzése. Vagyis pontosan fogalmazva kettő: a hobbi és a sport, és ezeken belül kell legyőzni a félelmeinket is. A hálakommunikáció pedig mindegyik területen elengedhetetlen.  

Csernus mondta egyszer, hogy azzal növelheted az önbizalmad, ha minden nap csinálsz olyat, amitől félsz. Szerintem azért vannak ennél kevésbé radikális és hétköznapibb megoldások is, de az ő verziója, számomra bizonyítottan, hatékony, és én magam is tapasztaltam saját bőrömön. Megállja a helyét autóvezetésnél, fóbiáknál. De mi van a megfoghatatlan félelmekkel, melyekben nem lehet gyakorlással, rutint szerezni? No ott lép be a képletbe a legszerencsésebbeknél a vallás jolly jokere, de akinek nem adatot meg a hit ajándéka, annak marad a pszichológia, és az önismeret.

A félelmet lehet kezelni tudással, tapasztalással, átkeretezéssel, de ha nincs lehetőségünk tapasztalatot, tudást szerezni, és meglátni a jót pl. a haláltól való félelemben, akkor marad a biztonsági játék és a kontroll, amik mind szorosan kapcsolódnak a fő témáikhoz is, a sporthoz és a hobbihoz.  

A félelem után itt vissza is érkeztünk az önbizalomfejlesztéshez, és a bizalomhoz, ahol a félelem legyőzése kiemelten fontos. Szép kört alkotnak ezek a gondolatok és látjuk, hogy minden mindennel összefügg.

No, és hogy számunkra a hobbi vagy a sport lesz a megfelelő önbizalomerősítő tevékenység, az vajon, min múlik? Alapvetően a kreatív embernek szerintem két fajtája van, az egyik mozog, a másik alkot; az egyik a testével teremt, a másik a fantáziájával. Az egyiket a sportszeretet, míg a másikat egy hobbiban való elmélyülés jellemezi. 

Az, hogy ki melyik típusba tartozik szerintem megint csak genetikai. Nem mindegy, hogy melyik hormont mennyire termeljük, értékeljük, hasznosítjuk, és ezt sem tudjuk befolyásolni, egyszerűen meg kell érteni hogyan működünk és elfogadni. 

Van egy nagyon jó táblázat arról, hogyan hatnak a hormonok, és mivel lehet őket stimulálni, de ezt majd a következő részben fogom kifejteni. 

Ebben a mostani írásomba a hobbiról, mint önbizalomfejlesztő tevékenységről fogok mesélni, és a hozzá kapcsolóló félelem legyőzési technikáról a biztonsági játékról, mivel én a hobbista táborba tartozom. 

Ehhez pedig példaképp egy arcápolási márka 3 termékét is bemutatom, mert az arcápolás és a smink, de az élet minden területe kapcsolódik pszichológiai témákhoz. 

Itt hívom fel a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül és a Notino.hu támogatásával készült. 

Számomra a hobbim a biztonsági játék, mert élvezem, szeretem, biztonságot nyújt, de még így is vannak félelemmel teli területei, amiket legyőzve nő az önbizalmam. Pl. A blogbeejgyzések írása, megjelentetése, magam és gondolataimnak megmutatása egy félelem faktor. Mit szólnak az olvasók, mit szólnak a szakemberek, mit szólnak az utcán stb. Aztán minden cikk után szembesülök  vele, hogy az ég világon senkit nem érdekel, mit klimpírozok én itt a blogon, az alkotás öröme pedig többet ad nekem, mint a mások véleményétől való szorongás, szóval működik a bloggal kapcsolatban a realista optimizmus. Tudom úgy nézni, hogy nem utál mindenki, de nem is vagyok a bloggerek kedvence. Van pár pszichológiára nyitott olvasóm, akiket érdekel az arcápolás is, és ezzel a realista optimizmussal felvértezve tudom élvezni a hobbim, és kezelni a kapcsolódó félelmeim. Maradok az ismert pályán és a folyamat közben szerzett sikerélményeket és pozitív folyamatélvezést használom arra, hogy töltekezzek belőle.  

A félelem kezelése itt gyakorlatilag a biztonsági játék keretein belül marad, ami úgy nyilvánul meg az arcápolási rutinomban, hogy vannak olyan termékek, amiket biztonsági játékosként vásárlok. Tudom, hogy beváltak, nem okoznak meglepetést, és mindig ezekhez nyúlok, ha nem akarok kísérletezni és kockáztatni. 

Mutatom is mi ez a 3 Uriage termék:  

Az Uriage egy termálvíz alapú bőrgyógyászok segítségével kifejlesztett márka. Mivel kifejezetten hipoallergén termékeket kínál, főleg száraz, dehidratált, érzékeny bőrre való, mindennapos arcápolási darabokkal.   

Természetesen így az alapdarabja ennek a márkának, maga a termálvíz spray, az Uriage Eu Thermale. Egy elsőre teljesen feleslegesnek tűnő cucc, de használat közbe meglepően jó szolgálatatot tesz. Ráadásul nem csak drága vízzel spricceljük az arcunkat, de nekem rutinba építve a hyaluron felszívódását segíti nedves közegével. Nyáron pedig kifejezetten kellemes felfrissülést biztosít. Az amúgy ne lepjen meg senkit, hogy ez a kiszerelés hatalmas. Nem egy táskabarát ridikül mist, inkább egy igazi otthoni nagyágyú. A 300 milis 3690 Ft, de nyugi van belőle kisebb kiszerelés is olcsóbban, szóval akár magunkkal is vihetjük. Nekem ezek a “drága porlasztós vizek” nagy meglepetést okoztak mert tényleg egyszerűek, de látványos változást tudnak a rutinunk hatékonyságához adni. De rá is igaz, hogy magában ne várjunk tőle csodát.   

149531203_1111012239415026_7054010210055328244_n.jpg

Kézkrém is van mindig itthon a márkától, az Uriage Bariéderm Cica reparatív krém cinkkel és rézzel. Szintén hatalmas kiszerelés a 100 mili, most pedig akciós a Notinon, 2780 Ft. Ez egy nagyon zsíros krém kifejezetten ekcémára, kézszárasságra, és nagyon testes, ami ebben a farkasordító hidegben ideális. Hipoallergén, tartósítószer és illatanyagmentes. A család minden tagja számára megfelelő.  

149357220_862395211224501_1628876183089773311_n.jpg

A cinknél és réznél maradva pedig, mivel számomra nagyon beváltak ezek az összetevők, az Uriage Bébé Cink sprayből is mindig tartok itthon. A kislányom elengedhetetlen alap darabja. Mikor még aktuális volt a pelenka, akkor kezdtük el használni, de olyan jó szolgálatot tett, hogy megtartottam. Szintén jó túlfertőtlenített ekcémás kézre, de mindenféle sérülésre, kipirosodásra is. Ezzel még akár egy szteroidos bőrgyógyászati kezelést is kiválthatunk. A 100 milis kiszerelés most szintén akciós a webáruházban, 3090 Ft. A spray kiszerelés pedig kifejezetten hasznos, mert ha akaratos kislányom megmakacsolja magát, akkor, ha sikerül utolérnem, csak rá kell fújnom a krémet, és nem kell kenegetnem.  

149476898_432000624707156_4113082928637671648_n.jpg

A hobbival járó sikerélmények, a tanulási folyamat és a fejlődés, valamint az út közben tapasztalt félelmek legyőzése mind-mind hozzájárulnak az önbizalmunk növekedéséhez, ami segít bizalommal tekinteni mind a jövőbe, mind a minket körülvevő emberekre és helyzetekre. A 2. rezílienciafejsztési faktorhoz a realista optimizmus tanulásához érdemes tehát egy hobbiba kezdenünk, ha még nem lenne.

Saját tapasztalás, hogy akinek van hobbija könnyebben tud túllendülni az élet viszontagságain, kevésbé van kitéve a környezete káros és negatív hatásaink, és több sikerélménnyel, belső motivációval tudja kezelni az őt ért nehézségeket, ezenkívül nem függ annyira másoktól, és a külvilágtól sem.

No és hogy kapcsolódik ez az elsejei fogadalmakhoz, és a januári témakezdéshez? Mintha biztonságérzetet adna a fix dátum, a rendszer, és a keretek. Mint a gyermekeknél is. Ha meg vannak a jól bevált praktikáink és eszközeink, termékeink, nem feszegetjük a határainkat, és inkább maradunk az ismert kereteink között, a komfortzónánkban. A félelem legyőzésének ez a verziója, mikor maradunk biztonságos kereteinken belül, arra épül, hogy a hobbinkon belül, biztonságos környezetben mozgunk. Ez is segít nekünk a hiányosságainkra való felkészülésben. Apró kis pótcselekvések, rituálék, de sokszor hasznosak és segítenek, főleg, ha nem a rabjai vagyunk, hanem használjuk őket. 

Mesélj, neked van hobbid?  

Köszi, hogy elolvastál, üdv: Natulcien 

Szólj hozzá

ajánló reklám tél kéz pszichológia webshop realista önismeret pesszimista optimista tudatosság webáruház ekcéma mist kézkrém szponzorált tartalom uriage notino.hu támogatott tartalom tudatos arcápolás tudatos szépségápolás tudatos testápolás rezíliencia rezílienciafejlesztés realista optimizmus