2021. dec 12.

Ajándékozás másoknak 

írta: Natulcien.style
Ajándékozás másoknak 

Strukturális energiaforrások 

264393219_1759093587615653_2947990511793722970_n.jpg

A 7. rezílienciafaktor egy nagyon összetett elem a dondersi rendszerben. Hónapról hónapra, egyre közelebb jutottunk a rezílienciánk fejlesztéséhez szükséges kompetenciákhoz, de a legvégére maradt az egyik legfontosabb. Egy támogató közeg, mind a személyes, családi mind a munkahelyi, és tágabb környezetben.  Először a munkahelyi és tágabb közegről mesélek, hogy karácsony felé haladva, a legintimebb, szeretetteljes kapcsolatok maradjanak utoljára. 

Három területet nézünk meg rezílienciafejlesztési szempontból, melyek szükségesek ahhoz, hogy olyan erőforrásaink legyenek, melyből meríthetünk nehezebb időkben.  

  1. Kell egy számunka megfelelő, inspiráló munkahely 
  1. Kellenek a megfelelő kihívások 
  1. Szükséges a jól szervezett pénzügyek 

A munkahely egy nagyon nehéz kérdés, hiszen keveseknek adatik, meg hogy számukra megfelelő, inspiráló környezetben töltsék a hétköznapok 8 óráját, de ez olyan sok idő, hogy törekedni kell egy olyan munkahely megtalálására, vagy munkahelyi környezet kialakítására, mely élhető, és előremutató. Ha képességeink terén folyamatosan fejlődhetünk, van saját helyünk és kellő szabadságunk, valamint értelmes cél és inspiráció is lebeg előttünk akkor jó helyen vagyunk. Ha ehhez még a megfelelő anyagi keretek is adottak, na az az álommunkahely, ami azért nagy ritkaság. De törekedni lehet rá. 

A kihívásokkal kapcsolatban egy új fogalmat szeretnék behozni, mert egy rendkívül érdekes megközelítése a stresszkezelések, mégpedig az antifragilitás, azaz a törésállóság. Donderc könyvében a 140. oldalon részletesen kifejti Nassim Nicholas Taleb elméletét, mely túlmutat a rezíliencián. Mivel nekem már a rezílienciafejlesztés is egy kihívásokkal teli terület, az ezen felül alkalmazható antifragilitás, már igen csak meghaladja a jelenlegi képességeim.   

 Az antifragilitás azokra jellemző, akik kifejezetten élvezik a kihívásokat és a kísérletezést. Akiknek lételeme az élethosszig tartó tanulás, és nem kerülik a problémákat, hanem egyenesen szembe mennek velük. Ők azok, akik bátran vállalják a kockázatot és a felelősséget is tetteik és döntéseik következményeiért.  

Nézzük meg azt is, mik azok a tényezők, amik törékenyebbé tesznek minket: 

-elkényeztetés, és a felelősség nem vállalása vagy áthárítása 

-konfliktuskerülés 

-lustaság 

-túlzott kontrollmánia 

-tökéletességre törekvés 

-áldozatszerep 

-arrogancia, mikor csak azt látjuk ami nekünk jár, de a kötelezettségeinket elfelejtjük.  

Ugye milyen sok, mostanában általánosan elterjed rossz szokás és mentális, pszichés jelenség van itt felsorolva?  

Mik azok, amikkel fejleszthetjük törésállóságunkat? 

-asszertivitás, megoldásközpontú kommunikáció és mentalitás 

-sport, mozgás, rendszer és napi rutin 

-egyéi felelősségvállalás a munkánkban és az életünkben is 

-önmegtartóztatás, mértékletesség. 

A fenti tényezők sokban hozzájárulnak ahhoz is, hogy a 3. erőforrásunk is rendben legyen, valamint a pénzügyeink.  

A jól szervezett pénzügyek terén szerintem komolyan hiányos az edukációs és hatalmas elmaradásban vagyunk. Borzalmasan szerteágazó terület ennek elemzése és kifejtése, aminek érdemes egyénileg utánajárni, de pár iránymutató kérdésre kiterek. 

Mennyi az elég? Érdemes pontosan tisztában lenni azzal, mik azok a havi, illetve éves költségek, melyekkel mindenképp számolnunk kell. Valamint azzal is, mennyi pontosan a bevételük. Ehhez már nagyon sokféle mobil applikáció áll a rendelkezésünkre, ezerféle opcióval, statisztikával, kimtatással. Jómagam 7 éve használok egy ilyet és rendkívül elégedett vagyok vele.   

Több pénz, jobban végzett munkával? 

Donders arra ösztönöz a rezíliencia jegyében, hogy végezzünk kiemelkedő munkát, mellyel több pénzt is fogunk keresni egy számunkra megfelelő munkahelyen. 

Mennyit tegyünk félre? 

Amennyit csak lehetséges. 

Adakozzunk?    

Amennyit csak tudunk. Ez az utolsó két válasz már John Wesley gondolata, aki a 18. században indított alulról építkező forradalmat a szegénység és a nyomor ellen. A félretett pénz hosszútávú befektetésekre, innovációra, fejlődésre is lehetőséget biztosít, a biztonságérzet, és a váratlan kiadások kezelése mellett. Wesley szerint az adakozás pedig lehetőség a szolgálatra, bár ő egyfajta vallásos megközelítésben, mintegy tizedként tekintett a jótékonykodásra. 

Karácsony közeledtével mindegyik rezíliencia faktort van lehetőségünk fejleszteni, gyakorolni és jómagam a december hónapot az ajándékozás szempontjából közelítem meg.  

Egy tökéletes ajándékötletet hoztam, aminek bármelyik sminkmániás, de mezei arcápolásőrült is biztosan örülni fog. 

Itt hívom fel a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül és a Notino.hu támogatásával készült.  

A led világítású kozmetikai tükör remek karácsonyi ajándék nőknek, egy rendkívül praktikus és professzionális otthoni megoldás a rohanó hétköznapokra. A smink és az arcápolás ellensége a fürdőszobavilágítás, így ez az eszköz megkönnyíti a dolgunkat a reggeli készülődésben és új alapokra helyezi a megvilágításunkat. Én egy Notino saját márkás darabot használok, ami elemmel, de vezetékkel is működik. Utazáshoz is praktikus. A mérete ideális, és stabil a tartása. Az ára pedig kiemelkedően kedvező kategóriájában, most akciósan 11.800 Ft. 

Köszönöm, hogy elolvastál, üdv: Natulcien. 

Ui.: Te hogy állsz az antifragilitással?  

Szólj hozzá

reklám test karácsony ajándék tükör pszichológia webshop tudatos vásárlás tudatosság webáruház ajándékozás szponzorált tartalom notino.hu támogatott tartalom antifragilitás tudatos arcápolás tudatos szépségápolás rezíliencia rezílienciafejlesztés fragilitás LED tükör