2021. máj 22.

Improvizáció és a C-vitamin 

írta: Natulcien.style
Improvizáció és a C-vitamin 

178372479_2233324773470443_401235948851208028_n.jpg

A hónapban az improvizáció, mint problémamegoldási kompetencia a téma és annak ellenére, hogy a gyakorlás a legfőbb megoldás a készségfejlesztésre, érdemes kicsit beszélni arról is, hogy egyáltalán micsoda az improvizáció. 

A kereten kívüli gondolkodás képessége, nem is olyan egyértelmű, hiszen a keretek adják első körben a biztonságos szabályokat, melyekben képesek vagyunk elsajátítani egy készséget, vagy megtanulni bármit is. 

Ha teljesen készségszintre fejlesztettük a szabályok ismeretét, csak akkor tudunk a kereteken kívül gondolkodni. Ezért kreatívabbak a gyerekek, mert belőlük a tanult szabályrendszer még nem öli ki a kereteken kívüli gondolkodás képességét. 

A döntéshozatalban úgy jelenik meg az improvizálás képessége, hogy működőképes forgatókönyveket kell tudnunk alkotni, melyeket bármikor elővehetünk, ha épp szükséges, meggyorsítva ezzel a döntés folyamatát. 

A fentiekhez elengedhetetlen a helyzet pontos felmérése, hogy a megfelelő forgatókönyvet vehessük elő a rendelkezésünkre álló verziók közül. Nem hiába készülnek vész-forgatókönyvek előre a hatékony problémamegoldás segítéseképp. 

Az előző bejegyzésbe is említettem, és talán az egyik legnehezebben tanulható, de legfontosabb tényező: a bátorság, ami kell az improvizáláshoz. 

De szükségünk van arra is, hogy a jól felmért helyzetre adott megfelelő forgatókönyvet, amit bátran és kereteken kívül gondolkodva hoztunk létre, meg is tudjuk valósítani. Biztosan te is szembesültél vele, hogy vannak ötlet emberek, és akik gondolkodás nélkül cselekednek. A két verzió egészséges egyensúlya a leghatékonyabb. 

Paul CH. Donderst idézve a Rezíliencia című könyvéből, az improvizáció:    

“olyan képesség, amelyet innovatív, kreatív, intuitív, hatékony és bölcs döntések meghozatalával lépésről lépésre sajátítunk el”. 

Hogyan kapcsolódik ez a képesség az arcápoláshoz és a tudatos vásárláshoz?    

A hatóanyagkombinálást is sokszor szoktam felhozni példaképp az összetevőlista-elemzés mellett.  

178881896_786683011968726_3651105132031448371_n.jpg

A C-vitamin, mint aktív hatóanyag, az egyik személyes kedvencem, mert imádja a bőröm, és pont most van a legjobb szezonja. Az aktívokat (azaz az aktív hatóanyagokat az arcápolási rutinomban) én kúra-szerűen szoktam alkalmazni idényszerűen. A tavasz, nyár nem a savak, hanem kiemelten a fényvédelem és a hidratálás időszaka. 

A C-vitamint azért szeretem, mert szuperül kiegészítik egymást a fényvédővel és növeli is annak hatékonyságát. Hiperpigmentációra is tökéletes, antioxidáns, és gyulladáscsökkentő, valamint serkenti a kollagéntermelést.  

Az egyetlen, ami a gond vele, hogy mint minden hatékony összetevő, ez is érzékeny. A C-vitamin kifejezett kényes fajta. A fény is zavarja (ezért rakják sötét üvegbe), gyorsan romlik (általában 3 hónap a szavatossága), és nagy dózisban érzékeny is lehet rá az egyén, azaz irritációt okozhat. Ez amúgy teljesen egyéni, hogy kinek hogyan reagál a bőre a C-vitaminra én, eddig 5, 10 és 20%-os termékeket próbáltam és nekem a 20-al sem volt semmi gondom. Természetesen itt is érdemes a fokozatosság és az óvatosság elvét követni, ezért is hoztam egy tökéletes kezdő C-vitamin terméket a blogra.  

Itt hívom fel a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül és a Notino.hu támogatásával készült.  

Purito Pure Vitamin C egy nagyon kellemes, könnyed, sárga és híg szérum, ami könnyen rutinba illeszthető. Én reggel használom, a fent már említett fényvédő szerelem miatt. Nem okoz irritációt a legkisebb 5%-os belépő szintet hozza a termék sok-sok hialuronnal. Az összetevőlistája hibátlan, tökéletes és beleköthetetlen. Ha kezdő C-vitamin, szerintem tökéletes, mert a belbecs mellé még nagyon barát ár is társul, a 60 ml 9050 Ft-ért tökéletes. Ez egy hatalmas kiszerelés, de egy tavasz, nyár, ősz szezont simán lefed. Nem kell attól tartani, hogy a termék ránk romlik, mert garantáltan el fog fogyni. A csomagolás praktikus, a nyomós megoldás miatt precízen adagolható. Én 3 pumpálásnyit használok reggelente a következő sorrendben: 

lemosó, mist, c-vitamin, másik szérum, hidratáló, fényvédő, alapozó/BB. 

177952227_2908078129422329_1410256891828488520_n.jpg

Természetesen nem kell ennyi terméket használni, a C-vitamin, csak magában, azaz egy vizes lemosás után is megállja a helyét, csak kell rá egy hidratáló és a fényvédő és kész is. Ez viszont a minimál rutinja. 

Na és itt jutottunk el az improvizációs képességünk fejlesztéshez az arcápolásban. Saját arcápolási rutinunk kidolgozásában már jó, ha tudunk improvizálni, mert olykor saját magunk találjuk meg a legjobb megoldásokat, hiszen mi látjuk a bőrünk reakcióit, és nekünk kell figyelni a saját bőrünk állapotát.  

Néha egy spontán ötlet, máskor egy kellemetlen ballépés tapasztalat hozza a legjobb eredményt. Az én bőrömnek például nagyon tetszik, hogy sima gyógyszertári C-vitamint keverek a reggeli arclemosómhoz. Nem ajánlom senkinek, ez az én improvizálásom volt egy rám-sózott, fogyasztásra szánt C-vitamin por elhasználásra és annyira bevált, hogy megtartom. Bátorság, szabályrendszer ismeret, egyéni tapasztalatok és máris rendelkezésünkre áll egy olyan képesség, mely nagyban hozzájárul, hogy a minket ért váratlan hatásokra rugalmasan és hatékonyan tudjunk reagálni.  

Te hogyan állsz az improvizálással?  

Köszi, hogy elolvastál, üdv: Natulcien. 

   

Szólj hozzá

reklám test elemzés arcápolás pszichológia webshop tudatos vásárlás önismeret tudatosság webáruház rutin fényvédő inci fényvédelem c-vitamin szponzorált tartalom arcápolási rutin tudatos arcápolás inci elemzés összetevőlista tudatos szépségápolás tudatos testápolás rezíliencia rezílienciafejlesztés aktív hatóanyag támo összetevőlista elemzés