2020. jún 01.

A tökéletes fényvédő titka

írta: Natulcien.style
A tökéletes fényvédő titka

 s3_1.jpg

A kattintás vadász cím, a nehéz témának szól. Aki egy kicsit is mélyrehatóbban kezd foglalkozni arcápolás témakörrel, biztos belefut a Fényvédők háborújába, és bizony döntenie kell, hogy melyik oldalt választja. Nincs középút, választani kell. Ráadásul ez nem olyan probléma, ami megoldódott volna magától is, ha Anakin pszichológushoz jár. Ez egy feloldhatatlan konfliktus: fizikai vagy kémiai fényvédőt válasszunk.

De jöjjenek az előzmények, nem ugrunk ám egy jóravaló történetben sem rögtön a leszámolásra.

Szögezzük le az alapokat. Fényvédő arcra, naptej testre való. Ebben a bejegyzésben tehát csak az arcra való készítményekről mesélek.

Két tábor van a fent említett fizikai és kémiai fényvédők. A különbség, hogy a kémiai beengedi a napfényt a bőrbe, és ott különböző kémiai vegyületekkel hatástalanítja (ezért kell várni 30 percet vele mielőtt napra mennénk), míg a fizikai megakadályozza, hogy a káros sugarak a bőrbe jussanak egy fehér filmréteggel a bőrfelszínen. Mi is akkor a probléma?

A kémiai vegyületek állítólag felszívódhatnak a bőrön keresztül a véráramba, és ott káros hatásokat fejthetnek ki, illetve elősegíthetik a káros szabad gyökök kialakulását. A fizikai pedig fehér réteget hagy maga után a bőrfelszínen, és ragad, azaz kényelmetlenebb használni.

Összefoglalva, a kényelem oltárán feláldozott esetleges biztonsági kockázatokról, és a biztonságos, de kellemetlen, és macerás használatról beszélgetünk a továbbiakban.

Nézzük először a kémiai fényvédő állítólagos káros hatásait. Szerény véleményem szerint a véráramban felszívódó vegyületek kockázata annyi, mint cián mérgezést kapni sárgabarackmag evéstől. Lehetetlen annyi sárgabarackmagot megenni, hogy a benne található cián tartalom káros hatással legyen a szervezetünkre. Szerintem évekig kellene octinoxate-ban fürdeni folyamatosan, hogy annak érzékelhető ösztrogén hatása legyen. A másik mellékhatása, hogy káros szabad gyökök keletkezését elősegíti, pedig eltörpül amellett, hogy bőrgyulladást okozhat a kétoprofénre allergiás felnőtteknél. De lefordítva hétköznapi nyelvre, itt a lényeg, hogy a legtöbb kémiai fényvédő csípi az emberek szemét.  

Most jöjjenek a fizikai fényvédők kellemetlen használatára vonatkozó tapasztalatok: igen, fehér réteget hagy, mert ez a dolga, és igen, ez ragad és nehezebb érzet a bőrön. Ez a biztonság ára.

s5.jpg

Szóval akkor eljutottunk oda, hogy igazából egyik verzió sem tökéletes megoldás, tehát választani kell a számunkra legkisebb rosszak közül.

Szívünk szerint döntöttünk, hogy fizikai vagy kémiai, de van még itt pár tényező, amit figyelembe kell venni a választásnál: SPF, mennyiség, ár.

Azt kell tudni az SPF-ről, hogy:

SPF 15-ös fényvédő a napsugarak 1/15-ét átengedi, és a 93%-t kiszűri.

SPF 30-as fényvédő a napsugarak 1/30-ét átengedi, és a 96,6%-t kiszűri.

SPF 50-es fényvédő pedig a napsugarak 1/50-t engedi át, a 98%-t kiszűri. 

Összefoglalva: minél alacsonyabb az SPF, annál sűrűbben kell újrakenni, de amúgy nagy különbség nincs a faktorszámok között. SPF 15 és 50 között csupán 5%. Ezen ne dilemmázzunk tehát, nem leszünk nagyobb biztonságban SPF 50 alatt sem, ha órákat fekszünk a napon, és az SPF-ek sem adódnak össze. Ha egy SPF 50-as fényvédőre például SPF 25-ös CC krémet rakunk, nem SPF 75 lesz a védettségünk, csupán SPF 50-es. Ráadásul állítólag az SPF 50 eléréséhez több vegyszer kell, amikkel feleslegesen terhelhetjük a bőrünket, vagy legalábbis minimális előnyért.

A mennyiség viszont azért kardinális kérdés, mert ahhoz, hogy a fényvédő kifejtse a nap káros sugarai ellen a hatását, bizony az arcunkra egy kiskanálnyi mennyiséget fel kellene kenni. Ez sok, ami azt jeleneti, hogy 30 ml. egy hónapig elég kb. Vagyis ha nagyon pontos akarok lenni, akkor nyáron addig sem, mert én ugyanezt a mennyiséget az arcom mellett, a tarkómra, nyakamra, dekoltázsomra és alkaromra is elkenem, ha nem fedi ruha és nap érheti. Erre a célra másik terméket használok, mint arcra, és bizony a táskámban is mindig van nálam naptej, ha munkából hazafelé, vagy kocsiban nagyon tűzne a nap, és bizony használom is.

Itt jön a képbe az ár. Ki kell számolni a költségvetésünket, mennyit szánunk havonta arcápolásra, és ebbe bizony bele kell kalkulálni a havi egy 30 ml-is fényvédőt (vagy 3 hónapra a 100 milist), ami nem mellékes összeg.

Összegzem viszont hol tartunk eddig. Ha van egy drága fényvédőnk, amiből nem használunk kellő mennyiséget, hogy spóroljunk vele, az kidobott pénz. Ha van egy olcsó fényvédőnk, amit nem használunk, mert csípi a szemünket az is kidobott pénz. Illetve ha van egy SPF 50-es fényvédőnk, amit reggel felkentünk és aztán egész nap kapálunk a krumpliföldön, az is kidobott pénz.

Na de mielőtt sikítófrászt kapna bárki is a drogéria polcai előtt, hogy most akkor mi legyen, és nem tudja eldönteni, hogy cián mérgezést vagy gésa sminket válasszon, mikor ő csak egy kib…. naptejet szeretne venni az arcára nyaralás előtt, elmondom a megoldást a problémájára.

Itt jön a címben ígért megoldás a tökéletes fényvédőre, felkészültél? A tökéletes fényvédő az, amelyiket használjuk. Napi szinten és kellő mennyiségben.

Teljesen mindegy milyen, csak használjuk, mert a mostani nap már annyira káros, hogy a semminél bármelyik fényvédő megoldás jobb. Tényleg jobb bármelyik.

Ki tudjuk fizetni a kasszánál, legyen azért minimum 15 faktoros, de a lényeg, hogy legyen annyira kényelmes a használata számukra mind lélekben, mind fizikailag, hogy naponta, ha kell 2 óránként is újrakenve, de használjuk.

Itt hívom fel a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül és a Notino.hu támogatásával készült.

s1_1.jpg

Én amúgy könnyen beszélek, mert már megtaláltam életem tökéletes fényvédőit, naptejeit, és van itthon 14 darab. Igen, jól olvasod. Alapozó mániám mellett a másik gyengém a fényvédő/naptej és újdonsült kedvenceim a natúr szappanok, de ez egy másik történet. Szóval van egy eladó, egy ajándék, kettő a kislányomnak, 3 db testre, egy a táskámban, egy SPF 20-as télre, 2 db színezett, és a kedvencből 3 db tartalék. Szóval én betáraztam nyárra, nem mellesleg rengeteg fényvédőt ajándékozok a szeretteim körében. Ebben a mostani bejegyzésemben pedig az egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb darabról, egy színezett fizikai fényvédőről szeretnék meséli neked, a NeoStrata Targeted Treatment-ről.

Én magam a színezett fizikai fényvédők mellett köteleződtem el. Ez is egy ilyen darab. A különlegessége, hogy nem hagy fehér réteget, hanem egy minimális fedéssel, de bőregységesítő hatása van. Egy színárnyalatban kapható és idomul a bőrszínhez, egy nagyon folyékony, vízszerű és olajos állagú termék, ami inkább a száraz és vízhiányos bőr barátja. A fizikai fényvédők fehér rétege számomra amúgy egy könnyen kiküszöbölhető hátrány, mivel imádom az alapozó, BB, CC termékeket, így mindig használok ilyesmit, de egy jó fizikai fényvédő tökéletes primer is lehet főleg poralapozók számára, mivel gyönyörűen tapadnak a kis porrészecskék a fizikai fényvédők testesebb állagába. Szóval fogjuk a termék hátrányát és fordítsuk előnyünkre.

neostrata.jpg

Ennek a terméknek megfelelő számomra az INCI-je, a száraz bőrömre megfelelő az olajos állaga és szívesen pepecselek a kicsit körülményesebb felvitellel is a színezettség miatt, ugyanis kézzel csíkos hatása lehet, amit viszont egy nedves blenderrel könnyen orvosolhatunk.

A termék ára 10.440 Ft, ami lehet az ünnepnapos fényvédőnk is akár. A kiszerelése 50 ml, a milliliter ára 209 Ft. és mindennapos használatban kb. 1,5 hónapig elég.

Mesélj, te milyen fényvédőt használsz?

Köszi, hogy elolvastál, üdv: Natulcien.

Szólj hozzá

reklám nyár webshop naptej webáruház fényvédő napozás inci szponzorált tartalom fizikai fényvédő notino.hu támogatott tartalom inci elemzés összetevőlista kémiai fényvédő neostrata