2021. feb 20.

Realista optimizmus és a sport 

írta: Natulcien.style
Realista optimizmus és a sport 

151669910_421647195807085_7983180807209133681_n.jpg

Ez a hónap a realista optimizmusról szól, mint a 2. rezílienca faktorról, és szerencsére vannak tanulható, fejleszthető részei annak ellenére, hogy szerintem az alap attitűd, hogy valaki optimista, vagy peszimista, nem változtatható, illetve az sem, hogyan hatnak ránk a hormonjaink, amiket termelünk.  

Egy nagyon érdekes téma ez számomra, mert megint kapcsolódik aktuális élethelyzetemhez, mégpedig a betegségtől való félelem legyőzéséhez.  

Az előző bejegyzésben megbeszéltük, hogy a hobbi, hogyan hat pozitívan az önbizalmunkra és ezáltal hogyan növeli a bizalmat a környezetük, és a minket ért hatások iránt, tehát hogyan jutunk általa  közelebb a realista optimizmushoz, most pedig a sportról lesz szó.  

Az, hogy kinek a hobbi, és a kinek a sport a megfelelő választás, szerintem nem tudati kérdés, hanem genetikailag adott, mégpedig azáltal hogyan hatnak ránk azok a hormonok, amiket termelünk.  

Mutatom is melyik mire hat, és hogyan lehet töltekezni belőlük: 

Dopamin: a jutalom hormon; a jókedv, boldogság, motiváció, koncentráció, tanulás, lendület hormonja, amivel pedig hathatunk rá: az öngondoskodási tevékenységek végzése, az evés, az apró sikerek ünneplése. 

Oxitocin: a szeretet hormon; a kötődés, hit, ébredés, kommunikációs készségek, önbecsülés, stresszkezelés hormonja, amivel pedig hathatunk rá: a kisállat simogatás, a játék a gyerekekkel, a kézfogás és ölelés, valamint a kedves szavak, és bókok. 

Szerotonin: a hangulatstabilizátor hormon; a hangulat, jólét érzésének, étvágy, alvás, memória, szociális viselkedés hormonja, amivel pedig hathatunk rá: a meditálás, napozás, séta a természetben, futás, úszás, biciklizés. 

Endorfin: a fájdalomcsillapító hormon; ami csökkenti a stresszt, és a fájdalmat, eufória érzet, öröm hormonja, amivel pedig hathatunk rá: a nevetés, vígjáték nézés, az étcsoki, az illóolajok és a sport. 

Szóval nem választhatjuk meg melyik hormon hogyan hat ránk, de ha tisztában vagyunk szervezetünk működésével könnyebbe tudjuk kezelni.  

Nagyon szeretném én speciel, ha a sport okozna nekem örömforrást a vásárlás helyett, (valószínűleg a dopamin jobban hat rám, mint az endorfin) de nem ez a helyzet. Próbálok arra a mondásra koncentrálni, hogy meg kell tanulni szeretni azt, ami jó nekünk, de ez nehéz feladat. Ráadásul a sport, mint önbizalomerősítő tevékenység, számomra már sokkal nehezebben kezelhető félelem lehetőségeket is tartogat. Nem hiába kerülöm.  

A sport számomra sosem lesz egy feltöltődés faktor, de az önbizalmamra egyértelműen hat, valamint az akaratomra és a kitartásomra. Igyekszem azt erősíteni, hogy egészségmegőrzés szempontjából annyira fontos már, hogy meg kell tanulnom együtt élni vele, és szerethető módon beépíteni az életvitelembe.  Elméletben nagyon jó vagyok, de még nem találtam meg a megfelelő módot. Úgy érzem a pialtes vagy a jóga lesz az én műfajom, mert ezek azok a sportágak, melyek mellett eddig még egész sokáig kitartottam. A természetbe végezhető sporttevékenységek, mint a túra és a sziklamászás is lehet opció, de ezek nehéz rendszeresen kivitelezni. 

Visszatérve a félelemre, ezen a területen már nem a biztonsági játék pályán mozgok. Itt az segít kitartani a céljaim mellett, ha bizonyos nehezen kezelhető dolgok miatt nem kell aggódnom, tehát ha én irányítok, és a kontrollt a kezemben tartom. Ez a hétköznapokban pl. az arcápolásba is megjelenik, és itt értünk el a hónap bemutatásra váró márkájához, a Biodermához.  

Itt hívom fel a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül és a Notino.hu támogatásával készül. 

Szóval, ha fel szeretnék készülni, hogy ne érjen váratlan meglepetés, akkor bizony ettől a márkától mindig van itthon 3 termék, amiket bármikor be tudok vetni. 

Bioderma Sensibio Eye szemkrém: ami egyáltalán nem csíp, és bármikor, szinte bárhonnan könnyen beszerezhetem, ráadásul most 35%-os akció van rá a Notinon, így 3500 Ft, a szemkrémeknél szokásos 15 milis kiszerelés. Az összetétele tökéletes, és még sosem okozott csalódást. A legfáradtabb reggelemet is meg tudja menteni, még ha olyan béna is vagyok félállomban, hogy a retinámra kenem. 

151731474_957516868114745_7022101984340219551_n.jpg

Bioderma Atoderm SOS spray, ami egy ekcéma megmentő, de bármilyen irritációs, viszketős érzést szinte rögtön enyhít. Megint csak gyerekbarát kiszerelés, és táskabarát is. Egy sérülés SOS darab, ami varázserővel gyógyít bármilyen prezúrt, ráadásul 2 kedvenc összetevőmet is tartalmazza: a szkvalánt és a niacinamidét. Arcra, testre, gyerekre, sérülésre, viszketésre, bármire IS jó számomra. Imádom, és ez is akciós most, 3420 Ft, az 50 mili. 

151655076_433388081242345_2195927655299813598_n.jpg

Bioderma Cicabio spf50-es krém, ami a megégett kezemet is megmentette, de hatalmas fagyok idején arcra is felkenem. Mondjuk egy hógolyózáshoz, de egyéb téli sportokhoz is ideális. Elég ijesztőnek tűnhet, zöld krém, de egy igazi sérülés regeneráló nagyágyú, ami minimalizálja a hegesedés lehetőségét is. A kedvenc réz és cink hatóanyagaimmal hatékony tisztító, és antibakteriális sebgyógyító. Illatanyag és színezékmentes kémiai fényvédőt tartalmaz. Kiránduláshoz kisgyerek mellett elengedhetetlen, de a szétgingyolt patis sebekre is megváltás. Most épp nem elérhető a Notinon, nem csodálom, hogy elfogyott; de kérjetek e-mail értesítést a termék mellett és rögtön kaptok mailt, amint újra rendelhető. 

152375251_2227522937379704_3162873222691981881_n_1.jpg

Köszi, hogy elolovastál, üdv: Natulcien. 

Ui.: Mesélj, te hogy állsz a sporttal? 

Szólj hozzá

reklám szorongás test félelem tél tudás pszichológia webshop tudatos vásárlás realista önismeret pesszimista optimista önbizalom tudatosság webáruház hormonok ekcéma bioderma inci arckrém kézkrém hidratáló krém gyógyszertári krém szponzorált tartalom konfort zóna támogatott tartalom inci elemzés tudatos szépségápolás tudatos testápolás rezíliencia rezílienciafejlesztés realista optimizmus