2019. dec 14.

MAC matt folyékony rúzs

írta: Natulcien.style
MAC matt folyékony rúzs

Ma is egy könnyedebb témát hoztam, mégpedig egy rúzst. Ez a decemberi időszak tele van alkalommal, ünneppel, programmal, megjelenési lehetőséggel, céges bulikkal. Egy szép smink, és egy alkalmi rúzs pedig a legegyszerűbb kis feketét is fel tudja dobni.

mac2.jpg

Szerintem a tökéletes rúzs megtalálása, felér a tökéletes alapozó dilemmájával. Rengeteg szempontot kell figyelembe venni itt is a választásnál, vagy marad a kísérletezés és próbálkozás, aminek sokszor nem használt, és felhalmozott sminktermék gyűjtemény a vége, és egy csomó kidobott pénz. Egy kis körültekintéssel viszont ebben a termékkategóriában is lehet szűkíteni a hatalmas kínálat nyújtotta választékon.

Az ajkak színezése többféle termékkel lehetséges: rúzzsal, szájfénnyel, ajaktintával, ceruzával, stickkel, de én most csak a rúzsokról szeretnél mesélni neked.

Nézzük meg milyen típusú rúzsok léteznek a piacon!

Állag szempontjából létezik: folyékony rúzs, klasszikus krémes rúzs, ceruza állagú.

Finish szempontjából, azaz az ajkakon hagyott végeredmény szerin létezik: matt, fényes, és szatén (a természetes, matt és fényes közötti formula).

Ajkakra gyakorolt hatás szerint is lelhet őket csoportosítani: hidratáló, és matt kategóriában.

mac4.jpg

A folyékony rúzsok matt vagy szatén formulával készülnek. Sokkal tartósabbak, de jobban szárítanak, és sokkal élénkebb a színük így látványosabban kopnak. Nyomot hagyhatnak a környezeti tárgyakon, nehezebb őket lemosni, és nagyobb odafigyelést igényelnek. Természetesen itt is, mint minden más témakörben, az előnye a hátránya is a terméknek. Csodásan, intenzíven mutatnak egy ápolt ajkon, viszont sokkal jobban kiemelik a száraz részeket.

A klasszikus rúzs nem szárít annyira, sokszor hidratálóbb a  hatásuk, viszont nem olyan tartósak és intenzívek, könnyebben elmásznak, maszatolódnak, ellenben nem tűnnek el olyan látványosan. Ezekhez már érdemes ceruzát is használni, fixálni és többször újrakenni, így gyorsabban is fogynak, mint a folyékony kollégáik.

A ceruza formula egy keményebb krém verzió, ami a szájceruza precizitásával rendelkezik, viszont ezek az összetételek megint csak jobban szárítanak, mint krémes társaik.

Nekem személyes kedvencem a folyékony, de nem matt, hanem szaténos verzió az erőteljesebb színekből, és a hidratáló krémes klasszikus rúzsforma, a világosabb árnyalatokból.

Bonyolítva a helyzetet a formulák hatékonyságát, és szépségét, végeredményét az árnyalat is befolyásolja.

Itt érkeztünk el a megfelelő szín kiválasztásához. Nekem kétféle rúzsom van, a feltűnő pirosas, meleg kategória, a szájhangsúlyos sminkekhez, alkalmi megjelenésekhez, valamint a természetes nude-ok a szám saját árnyalatához igazodva, a mindennapokhoz valamint a szemhangsúlyos sminkekhez. 

Ki kell tapasztalni, milyen szín áll nekünk a legjobban. Két nagy halmaz van ebben a témakörben, a meleg és a hideg árnyalatok halmaza. Ha nem egészen világos milyenek a hideg, és a meleg színek, a telefonok és számítógépek színárnyalat beállításaival tudunk kísérletezni.

Természetesen az árkategória is meghatározó szűrő elem. Ha a mi lélektani határunk 5 ezer forint egy rúzsért, akkor felesleges drágább kategóriában nézegetni, ráadásul személyes tapasztalatom, hogy az ezres Catrice, és a 10 ezres Dior kategóriában is lehet kincseket, illetve kevésbé jól teljesítő termékeket találni. Illúziónk viszont ne legyen. Egy rúzs sem csodaszer. Az evés-ivást egyik sem tolerálja, csak kisebb-nagyobb mértékben kopnak, és máshogy másznak el, illetve az is egyéni, kit mennyire szárít ki egy-egy formula. Szóval a rúzs, és általában a dekorkozmetika az, ahol talán a legkevésbé lehet az összetevőlista elemzésre hagyatkozni.

Az összetevőlista is lehet viszont szűkítési szempont, mivel nem mindegy mit nyalunk le magunkról, és eszünk meg naponta többször is akár. Ez számomra egy kardinális szempont, így mindig megnézem a rúzsok INCI-jét is a választáskor.

Nekem az egyik legjobban bevált matt folyékony rúzsom a MAC Retro Matte Liquid Lipcolour, 3 szín is van belőle, annyira szeretem.

mac1.jpg

Szeretném felhívni a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül, és a Notino.hu támogatásával készült.          

A neve ellenére ez a formula nem csontszáraz, azaz nem annyira, mint azt gondolnánk, inkább a szatén felé hajlik, de csak nagyon minimálisan. Egy természetes, de még mindig divatos mattabb verzió.

Nézzük meg, miért is olyan jó ez a formula, jöjjön az összetevőlista:

Isododecane: Oldószerként használatos szénhidrogén, némi elzáró hatással, azaz megakadályozza a vízveszteséget a bőr felső rétegéből.

Dimethicone: Egy szilikon alapú polimer, amitől a krém könnyebben kenhető és selymes érzetű lesz. Megakadályozza a krém habzását, és kitölti a finom ráncokat. EWG kockázata közepes, 3-as. Az EWG 0-10-ig terjedő skálán értékel. A 10-es a legkockázatosabb érték. Az EWG egy non-profit szervezet, amiről ha érdekel, itt olvashatsz bővebben angolul: ewg.org/skindeep.  

Trimethylsiloxysilicate: szilikon gyanta, tartósságot növel, és légáteresztő réteget képezve nem hagy ragadós érzetet maga után.

Polybutene: egy ragadós sűrűségszabályozó és kötőanyag.

Petrolatum: Vazelin, aminek azért rossz a híre, mert kőolajszármazék, de nincs tudományos bizonyíték káros mivoltára, sőt! Az egyik legjobb hidratáló, nem komedogén, és ritka a rá adott allergiás reakció.  

Cyclohexasiloxane: könnyen kenhető szilikon, ami selymes érzetet hagy maga után. Bőrjavító és bőrpuhító, ami a bőr felszínén képez védőréteget.

Kaolin: egy ősrégi kozmetikai alapanyag, egy agyagszerű ásvány (oldhatatlan fehér por), aminek olajfelszívó, mélytisztító hatása van.

Disteardimonium Hectorite: egy sűrűség szabályozó segédanyag, emulzió stabilizáló.

Cera Alba / Cera Flava / Beeswax: azaz kifehérített méhviasz. A kozmetikumokban sűrítő, bőrpuhító anyagként használják, szagtalan.

Silica Dimethyl Silylate: egy szilícium-dioxid származék, térfogatnövelő, sűrűség szabályozó, térfogatnövelő anyag, ami megakadályozza a termék csomósodást.

Tocopherol: Az E vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Az egyik legjobb antioxidáns. Segít a bőr védőrétegének fenntartásában.

Persea Gratissima (Avocado) Oil: Avokádóolaj. Vitaminokban és zsírsavakban gazdag természetes olaj, antioxidáns tulajdonságokkal. Könnyen a bőrbe szívódik, kiváló összetevő szárazság és viszketés enyhítésében.

Cyclopentasiloxane: egy újabb könnyen kenhető, folyékony szilikon. EWG kockázata: 3, közepes.

Glyceryl Behenate / Eicosadioate: Viaszos, szilárd, fehér anyag, amelyet gél textúrák létrehozására használnak. EWG kockázata közepes, 2-4.

Tin Oxide: azaz ónkő, egy természetben is megtalálható ásvány. Kozmetikumokban radírozószerként használják, és hogy kevésbé legyen folyékony a kozmetikum.

Propylene Carbonate: szerves vegyület, melyet oldószerként és sűrűség szabályozó anyagként használnak.

Caprylyl Glycol: mesterségesen is előállítható, de növényekből is kivonható vízmegkötő, bőrjavító anyag. Tartósítószerekkel használják együtt, mert növeli azok antimikrobiális (mikroorganizmusok ( gombák, baktériumok) növekedését gátló)  hatását.

Hexylene Glycol: egy vízmegkötő tulajdonságokkal is rendelkező segédanyag. Nagyon kis mennyiségben használják, hogy a termék hidegben ne fagyjon meg, melegben pedig ne olvadjon.

Aroma: Íz- és illatanyag keverék, EWG szerint „parfüm” kategória. Ennek az összetevőnek már nagyon magas az allergia okozó kockázata, 8-as, a 10-ből, ahol a 10-es a legmagasabb érték. A parfüm és az aroma, természetes vagy mesterséges illatanyagok meg nem határozott keveréke. A magas EWG pontszámot annak köszönheti az általános "illatanyag" megnevezés, hogy nem lehet pontosan tudni, mit is takar. Az illatanyagok pedig az egyik leggyakoribb allergizáló szerek a kozmetikumokban. A bőr allergiás reakcióját és légzőszervi problémákat is okozhatnak. Ezért érdemes kerülni azokat a termékeket, amikben Parfum / Fragrance található. Mivel az összetevőlista végén olvasható, így kevés van csak aromából a termékben, ráadásul én már használom egy ideje és eddig nem okozott allergiás reakciót, így én bátran merem alkalmazni. Parfüm egyébként szinte minden termékben van. Nagyon nehéz olyan kozmetikumot találni, ami fragrance mentes.

Phenoxyethanol: A kozmetikumokban az egyik leggyakrabban használt tartósítószer, mivel az egyik legkevésbé irritáló.

mac3.jpg

A tökéletes rúzs megtalálása ráadásul még nem biztosíték arra, hogy szép is lesz az ajkunk.

A rúzsozásnál van pár szabály, amit érdemes betartani, főleg a folyékony, matt rúzsoknál, mivel azok szárítanak a leginkább.

Előző este egy ajakhámlasztás, és megfelelő hidratálás után induljunk neki az éjszakai alvásnak, hogy reggel puha ajkakat rúzsozhassunk.

Reggel szintén alapos hidratálás után, meg kell várni, hogy az ajakápoló beszívódjon, vagy a felesleget le kell törölni, hogy ne csússzon le róla a termék. Ajak primert, de alapozót, vagy korrektort is használhatunk, hogy jobban megtapadjon a rúzs a szánkon. A lealapozott, korrektorozott ajaknak más előnye is van: így teljes mértékben a saját színében pompázhat a szánkon a rúzs színe, nem befolyásolja ugyanis az ajkunk természetes árnyalata.

Amit a napi használatáról ennek a terméknek tudni érdemes: nincs olyan rúzs, amit nem kell gondozni, és nincs olyan rúzs, amit bármilyen előkészület nélkül lehet használni. Evés után természetesen igazítani kell, de egy sima alkalmat kibír, a megfelelő előkészületekkel pedig akár egy hambit is, mert szépen kopik. Az igazításhoz én egy rúzsformájú ajak radírt használok. A mosdóban azzal leradírozom az evés után fennmaradt rúzs maradékot, újra hidratálok ajakápolóval, aztán újrakenem a rúzst. A végeredmény pedig hibátlan megjelenés.

mac5.jpg

Nagyon sokáig elég ez az 5 ml, mert ez hatalmas adag, és ráadásul kevés kell belőle. Érdemes ecsettel használni, de nagyon praktikus az applikátor kidolgozása is. Megdöbbentő a színválaszték, az összetevői között pedig az aroma az egyetlen kifogásolható anyag, egyszóval jó kis darab. Véleményem szerint ajándéknak is tökéletes választás.

Köszi, hogy elolvastál, üdv: Natulcien

 

Szólj hozzá

ajánló reklám ünnepek test ajándék webshop nude piros tudatos vásárlás webáruház kozmetikum rúzs inci tippek-trükkök szponzorált tartalom folyékony rúzs dekorkozmetika notino.hu támogatott tartalom tudatos sminkelés inci elemzés tudatos szépségápolás rúzsozási tippek