2017. máj 02.

Fényes kísértés

írta: Natulcien.style
Fényes kísértés

Fura dolog jutott eszembe valamelyik nap. Éppen anyagot gyűjtöttem a Pinteresten, mikor megtetszett egy igen csak feltűnő, csillogó, metál cipős összeállítás, aztán egy fémes hatású szoknya, aztán ihletet kaptam, hogy bizony én írok arról, hogyan lehetne ezeket a nem mindennapi darabokat beilleszteni egy átlag ruhatárba. Ha megszületik egy téma a fejemben, vagy a képi anyag adja magát hozzá, vagy fordítva. Ezen a metálos témán viszont nem találtam fogást egy darabig.

Elgondolkodtam azon, vajon mit jelent nekem ez a „feltűnő” téma, és arra jutottam, hogy egyszerűen csak tetszik. Éppen most elkapott egy hangulat, mindenféle ok nélkül. Valamiért mintha nem engedném meg magamnak, hogy mindenféle ok nélkül, racionális magyarázat, és okozat nélkül egyszerűen csak megtetsszen valami ösztönből. Alapvetően egy racionális embernek tartom magam, és néha meg kell ideologizálnom olyan dolgokat, amik egyszerűen csak érzelmi töltetűek, hogy be tudjam fogadni őket. Kognitív disszonancia csökkentés. Ez az egyik kedvenc pszichológiai fogalmam. Mikor megmagyarázod magadnak miért van szükséged az 5.pár piros cipőre, vagy a 10.hasonló árnyalatú nude rúzsra, vagy bármire amire amúgy egyébként csak vágysz, mindenféle racionális ok nélkül. Az agy nagyon okosan be tudja ám magát csapni. Szépen jönnek a racionális tények, és ötletek alátámasztásképp, hogy a birtokunkba kerülhessen az áhított darab. Nehéz egyensúlyt találni abban, hogy legyen egy kis luxus, egy kis kényeztetés, egy kis ösztönösség, és abban, hogy mennyi a havi költségvetés, és mennyit kell félretenni a következő hónapra.

Az ilyen fellángolásaimat úgy kezelem, hogy utánajárok az oknak az alábbi kérdésekkel.

Régóta vágyok arra a dologra vagy most tetszett meg először?

Van olyan otthon, amivel helyettesíthető a vágyott dolog?

Ár-érték arányban megéri?

Meddig, mennyiszer tudom használni?

Ha mégsem tetszik, vagy nem válik be, tudom hasznosítani? (csere, ajándék, eladás)

Tényleg szükségem van rá, vagy csak jutalmazni, akarom magam?

Kompenzálok ezzel a tárggyal?

Eltereli ez a vágyott tárgy a figyelmem valamiről?

Van aki eszik, ha nehezebb időszaka van, van aki túlhajszolja magát különböző programokkal, van aki függőséget alakít ki különböző szerekkel, vagy cselekvésekkel. Van aki kényszeres lesz, és van aki vásárol. Találjátok ki, én melyik csoportba tartozom.

Nem az x-edik cipő, rúzs, pohár ital, koncert fogja enyhíteni az aktuális problémát, hanem az ok megtalálása.

Természetesen van olyan is, hogy nincs semmi mögöttes ok a vágyott tárgy mögött. Ilyenkor általában a „window shopping” is kielégít engem. 5-ből 1-szer viszont megengedem magamnak a luxust, és természetesen mindig meg tudom ideologizálni, hogy miért is érdemlem meg.

Szép estét: Natulcien

metal1.jpg

metal3.jpg

metal2.jpg

metal4.jpg

metal5.jpg

Képek forrása: Pinterest

Szólj hozzá

metál test lélek inspiráció pszichológia önismeret fényes kognitív disszonancia csökkentés