2021. ápr 19.

Konstruktív elemzés és a retinol 

írta: Natulcien.style
Konstruktív elemzés és a retinol 

 172631326_288553706068538_7023432374001269953_n.jpg

Az előző bejegyzésemben említettem, hogy a stratégiai, analitikus gondolkodás, a konstruktív elemzés a legjobban játékkal gyakorolható és fejleszthető. A legjobb pedig, ha olyan játékot találunk, amit számukra kedves, és szeretett elfoglaltság. Felnőtt fejjel találtam meg hobbiként a tudatos arcápoláson belül az összetevőlista elemzést, és a hatóanyagkombinálást.  Ezek a tevékenységek mind-mind tökéletesek arra, hogy segítsenek lelki ellenállóképességem fejlesztésében, így a rezílienciám növelésében, hiszen nagyszerű lehetőségek a problémamegoldás gyakorlására. Ha egyszer tényleg vészhelyzetbe, vagy kutyaszorítóba kerülök, tudok majd ezekhez a készségekhez már rutinszerűen nyúlni. Természetesen nem az apokalipszis 4 lovasát várom, de a jelen világhelyzet is bizonyítja, hogy néha a legbiztonságosabbnak hitt környezetben is kicsúszhat a lábunk alól a talaj. 

Folyamatosan arra jutok, hogy bármilyen helyzetről is legyen szó: nem alvó csecsemőről, stresszes munkahelyről vagy épp egy világjárványról, a legjobb dolog, ami történhet velünk, és ami segíthet túllendülni a nehézségeken, az egy hobbi.   

Itt hívom fel a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül és a Notino.hu támogatásával készült.  

A retinol, mint aktív hatóanyag, az egyik legszuperebb az összes közül, mivel az egyetlen, ami klinikailag bizonyítottan segít a ráncok ellen, csak bonyolult használni, mert tudjátok ami hat, az árthat is. Kedvenc mondásom: “Az előnye a hátránya”. 

Szóval mit kell tudni a retinolról összetevőlista elemzés alapján, és hogyan kell használni, valamint kombinálni más hatóanyagokkal? Ez egy rendkívül bonyolult és összetett kérdés, de szerencsére rengeteg tudományosan megalapozott és közérthető, magyar nyelven is elérhető tudásanyag lelhető fel az Interneten. 

Elmesélem viszont szerintem hogyan érdemes megkeresi a megfelelő a formulát, hogyan lehet a legbiztonságosabban használni, és hogyan érdemes rutinba illeszteni és kombinálni a saját példámon keresztül. 

A megfelelő formula! 

A retinol egy nem pontos, de hétköznapi szóhasználatban elterjed általános megnevezése az A- vitaminnak.  

A tiszta A-vitamin a retinol, de az arcápolásban nem ez a formula a leghatékonyabb, hanem a retinolsav. Retinolsavvá át kell alakulnia a bőrben a formulának a bőrben lévő enzimek hatására. Többféle verziójú A-vitamin alakulhat át a bőrünkben, és ezeket hívják retinoidoknak.  

Retinoidok tehát: retinol, retinal, bakuchiol, retinyl palmitate stb., amik mind retinolsavvá (tretinoin) alakulnak a bőrben. 

A kérdés, hány lépcsőfokon keresztül alakul át a formula a leghatékonyabb retinolsavvá, és hogy milyen erősségű a hatóanyag. 

Amit ebből egyszerű felhasználók tapasztalunk: bírja-e a bőrünk az adott “retinolt”? (Megjegyzés: az egyszerűség kedvéért én is retinolnak hívom az összes retinoidot.) 

Szóval ez egy hatékony, bizonyított, brutál erős cucc, hozzá kell szoktatni a bőrt és nem is biztos, hogy tolerálja a bőrünk. 

Az erősséget tehát mindig fokozatosan kell növelni és a lehető legkíméletesebb, legalacsonyabb értékkel kezdeni.  

A formulákat pedig kitapasztalni, és szintén a lehető legkíméletesebb verzióval kezdeni, ami természetesen egyéni, de kb. ez a sorrend a személyes tapasztalataim és szakirodalom alapján: 

Bakuchiol: növényi retinol alternatíva, ami még terhesen is használható. 

Retinal: egy átalakulási lépésre van a retinolsavtól.  

Retinol: két lépésben alakul át. 

Retinyl palmitate: 3 lépésre van szüksége. 

Én magam retinolt, retinalt és retinyl palmitate-ot próbáltam, de azt speciel nem bírja a bőröm. Ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy pattanásos leszek tőle.  

172606250_159711599368598_7140768075900503202_n_1.jpg

A retinol hatása! 

A tökéletes anti-aging összetevő, azaz ténylegesen segít a ráncok ellen. Serkenti a bőr kollagéntermelését és gyorsítják a bőr felső rétegének megújulását, valamint antioxidáns hatással rendelkezik. Pattanások és pigmentfoltok ellen is hatékony.   

A retinol használata! 

Terhesen nem ajánlott. Mivel fényérzékenységet okozó hatóanyag, este a legbiztonságosabb használni, reggel pedig fényvédővel kell védeni a bőrt. Én magam télre időzítem a retinol használatot kúra jelleggel, pont a fent említett fényérzékenyítő hatása miatt. Egy tubus szérum pontosan elég 3 hónapra, és akkor tuti nem romlik rám a termék. Nyáron biztonság kedvéért hanyagolom.  

A szoktatás alatt érdemes kezdetben hetente 1x, majd 2x, 3x használni és fokozatosan növelni a gyakoriságot, majd az erősséget, egyéni igények és érzékenység alapján. 

A retinolnak 2-6 hónapig terjedő időszak kell, hogy kifejtse hatását, és látványos legyen az eredmény, szóval még egy bizonyítottan hatásos összetevőtől sem lehet csodát várni rövid határidőn belül. 

A retinol kombinálása! 

Retinol használható este együtt természetesen rétegezve, a hígabbtól a testesebb állagig a következőkkel:   

niacinamid, hialuronsav, BHA, PHA (megoszlanak a vélemények a kémiai hámlasztókról, de ezen 2 nem fényérzékeny hámlasztóval én mernék próbálkozni, ha nagyon szükségét érezném) 

Nem ajánlott együtt használni az alábbiakkal: 

C-vitamin, benzoil-peroxid, AHA (megoszlanak a vélemények, én inkább biztosra megyek és nem alkalmazom együtt ezt a két aktív hatóanyagot) 

172682302_2915605618713730_1163524314782110312_n_1.jpg

Mai bejegyzésemben egy kifejezetten biztonságos kezdő retinolt hoztam bemutatni, mégpedig az Elizabeth Arden Ceramide Retinol Capsules éjszakai arcszérumot, amiben “retinol” az aktív hatóanyag, de mellette keramidokat és peptideket tartalmaz. Azt kell tudni erről a szérumról, hogy igen szilikonos állaga van, amit vagy szeret valaki, vagy nem, ez egy kicsit műanyagos érzetet hagy a bőrön, de ez egyéni érzékenység kérdése. Én magam nem rajongok a szilikonos termékekért, de ez az egy adagos csomagolású kapszulás kiszerelés remek alternatíva akár szemkörnyék, akár ajakápoló retinolnak is, ahol még előny is lehet a szilikonos állag. 

30, 60 és 90 darabos kiszerelésben kapható, és jelenleg akciós a Notino.hu oldalán a 30-as kiszerelés 13.090 Ft-ért.    

Köszi, hogy elolvastál, üdv: Natulcien. 

Ui.: Mesélj, te használsz retinolt?  

Szólj hozzá

reklám test webshop tudatosság webáruház retinol pattanás inci hámlasztás pigmentfolt fényérzékeny anti-aging szponzorált tartalom notino.hu támogatott tartalom tudatos arcápolás inci elemzés tudatos szépségápolás hatóanyagkombinálás aktív hatóanyag