2017. feb 25.

Sminkelés és arcápolás

írta: Natulcien.style
Sminkelés és arcápolás

Blog karrierem azt hiszem a címeken fog elcsúszni. Egyszerűen nem tudok frappáns címet kitalálni, no, de ezzel megbékélek, mert nem is az olvasócsalogatás a lényeg számomra, hanem a tartalom közvetítés. Éppen ezért, most sem egy szimpla szépségápolási bejegyzéssel készültem, x dologról, ami kell, vagy nem kell. Inkább egy komplex összefoglalóval eddig összegyűjtött tapasztalataimról a témában. Évek óta gyűjtögetem a saját káromon a smink bakikat, és arcápolási rutin hibákat. Itt az ideje összefoglalni hova jutottam, hátha másnak is hasznára válik.

A legnehezebb szerintem a témában, hogy annyi forrásból, olyan mértékű adatot kapunk mind magyar, mind idegen nyelveken, hogy hiteles, hasznos információhoz jutni nagyon-nagyon keserves és fáradtságos munka. Még szerencse, hogy rátaláltam a Krémmánia oldalra, ami hosszadalmas kálváriámat oldotta meg, és gyakorlatilag Sminkmániás lettem. A legjobb oldal szépségápolás témakörben. Rengeteg időt, energiát, és pénzt lehet vele spórolni. Minden egy helyre gyűjtve, személyes tapasztalatokkal fűszerezve, szakmailag alátámasztva, ezek a kifejezések jellemzik leginkább a honlapot. A két főszerkesztő pedig hiteles, kedves, segítőkész, és naprakész minden aktuális témában.

A fent dicsért oldalnak elvitathatatlan az elsőbbsége a magyar fórumok között. Ráadásul nem csak szakmai magazint, blogot, és termékértékelő platformot üzemeltetnek, de egy összetartó, és egy folyamatosan bővülő közösséget is alkottak. Nagyon sok kedves, szimpatikus emberrel kerültem már kapcsolatban az oldalon, amiért kifejezetten hálás vagyok. A hasonló érdeklődési emberek ugyanis kipróbált, új, használt termékeket tudnak, adni-venni, cserélni az oldalon, ami rendkívül szimpatikus kezdeményezés számomra. Egyrészről hozzájárul ahhoz, hogy ne költsünk felesleges dolgokra kipróbálatlanul. Mintha kicsit távolabb kerülnénk a fogyasztói társadalomtól azáltal, hogy egy nem bevált termék nem a kukában végzi, hanem lehet másnál szerető gazdára lel. A használt krémek, sminktermékek vásárlása kezdetben furcsa volt számomra, aztán ahogy utána olvastam a témának teljesen megnyugodtam. Fertőtlenítve, eredeti csomagolásban, higiénikus állapotban kaptam és adtam én is termékeket, ráadásul nagyon jó áron. Kiszámolhatnám mennyit spóroltam, de tudom, hogy az összeg vaskos tizenezrekre rúgna. Nem vinne rá a lélek sose, hogy 20 ezer Ft-ot fizessek egy sminkpalettáért, de ha 6 ezerért is hozzájuthatok, annak már lehetetlen ellenállni. 8 ezres termékeket 2-3 ezer Ft-ért megvásárolni, szinte új állapotban pedig igazi kincskereső móka számomra.

16583529_805496136265867_5508543630136049664_n_1.jpg

Van egy pszichológiai haszna is ennek az adás-vételi csoportnak a környezettudatosság, és a fenntartható fejlődés mellett, mégpedig egy pszichológiai vonzata. Sokáig volt bennem kis hiányérzet, hogy vajon az a 8 ezres highlighter mit tudhat, hiszen annyian dicsérik. A tömeghatás bizony (gyenge vagyok), rám is hat. Viszont amikor jóval olcsóbban hozzájutottam egy ilyen rég vágyott példányhoz, és tapasztaltam, hogy bizony nem jobb a termék, mint egy 800 Ft-os konkurense, megnyugodtam. Jó azt tapasztalni, hogy néha megengedhetek magamnak egy kis luxust, ráadásul utána nem már nem hiányzik ez az érzés, mivel tudom, nem kapok többet, jobbat a pénzemért. Vannak természetesen olyan drága High end termékek, melyek megérik az árukat, de a kísérletezési idő lecsökkentésével sokat spórolhatunk.

A kísérletezés ugyanis az egyetlen, ami segít kialakítani saját arcápolási, és sminkes rutinunkat. Erre a konklúzióra jutottam évek alatt. Hiába olvas, néz utána az ember ezer meg ezer dolognak a témában. Csak a személyes tapasztalat, és a gyakorlás segít. Mindenkinek egyedi a bőrtípusa, ami a hangulata, és az évszakok változása szerint is folyamatosan alakul. Ami egyszer bevált, lehet a következő szezonban már nem fog. Ezenkívül hiába találtuk meg a tökéletes, árban is passzoló sminklemosónkat, ha kivonja a forgalomból a gyártó. Megint csak visszatértünk a kiindulási ponthoz, kísérletezni kell. No, ez az, amit a Krémmánia támogat. A véleményeket elolvasva rögtön képet kapunk arról, hogy hasonló bőrrel, problémákkal rendelkező krémmániás társaink milyen tapasztalatokat szereztek már meg előttünk, saját káron.     

14262773_1742937872637536_207572711_n.jpg

No de ennyi felvezető után jöjjenek a saját tapasztalatok.

Kiindulási pont, 34 éves kezdetben száraz, aztán vízhiányossá átalakult bőr, ami télen pirosodásra hajlamos, és érzékeny, nyáron szerencsére problémamentes, és könnyen barnul, de mindenféle allergiára hajlamos. A lentebb taglalt termékek nevére kattintva megtaláljátok a Krémmánián az értékelésemet róluk, pontos névvel, árral, és a beszerzési lehetőségekkel.

Reggeli arcápolási rutin:

Egy micellás vizes vattakoronggal lemosom az arcom, majd ugyanazt a vattakorongot benedvesítve áttörlöm. Ez azért szükséges, mert a bőröm este is dolgozik, és az elhalt hámréteg, vagy faggyú maradványok ilyenkor tüntethetők el.

Egy kis tonikot teszek a tenyerembe, amivel áttörlöm az arcom. Megvárom, míg beszívja a bőröm, mivel ez a termék állítja helyre a bőröm eredeti Ph értékét a micellás víz után.

Egy kis eszenciát öntök a tenyerembe, és azt is bemasszírozom a bőrömbe. Ez a kis csoda segít majd a nappali hidratálómnak megtartani a nedvességet a bőrömben.

Itt kettéválik a rutin, ugyanis más a téli, és a nyári metódus.

Télen argán olajjal kenem be az arcom, ami szuperül hidratál. Napfényes napokon fényvédőt használok alá.

Nyáron egy könnyű szérumot használok hidratálóként, és természetesen fényvédőt az alá is. A fényvédők méltatlanul elhanyagolt helyen szerepelnek véleményem szerint a magyar arcápolási rutinban. Érdekes, hogy mindenki hangoztatja, bizony napra menni napolaj nélkül káros és veszélyes, de abba kevesen gondolnak bele, hogy az arcunk sokkal többet van kitéve direkt napfénynek, mint amennyit napozunk. A fényvédőkről is rengeteg hasznos cikket találtok Krémmánián.

Mint majd látjátok, nagyon sok koreai terméket használok, ami szintén Krémmániás fertőzés. Olcsóbb, természetesebb, és hatékonyabbak a bőröm számára, mint a magyar drogériás vonulat. 30 felett nagyon nem mindegy, mint viszek be a szervezetembe, ezért különösen odafigyelek arra, milyen összetevői (INCI) vannak egy-egy arcápolási vagy sminkes terméknek. A koreai arcápolási rutinról itt olvashattok részletesebben.

Ezek után jön a smink.

Azzal kezdem, hogy argán olajat, és kis sót rakok a tenyerembe, majd ezzel a masszával leradírozom az ajkaim, az ujjaimat használva. Megtörlöm a számat, majd ajakápolóval hidratálom, és hagyom beszívódni sminkelés alatt az utolsó lépésig, a rúzsozásig.

Télen fényes primert használok, ami csökkenti a kedvenc alapozóm mattságát. Primerből is ezerféle van, érdemes körbejárni a témát. Nem mindegyik termék viselkedik jól a társaival. Előfordul, hogy nem keverednek szépen, vagy ütik egymást állagban, színben. Bizony van olyan primer, ami erre is megoldást nyújt.

Az alapozót és a BB krémet én egy kalap alatt kezelem, teljesen helytelenül. Azért lehetek ilyen a hanyag a témában, mert szerencsére én az enyhe fedésű alapozókat szeretem, ami kb. megfelel egy BB krém fedési képességének. Mivel nincsenek elfedendő bőrproblémáim számomra az alapozó/BB krém csak egységes fedést biztosít, és ápol, táplál, véd. Természetesen így nagyon nem mindegy milyen összetevőkkel rendelkezik. Az alapozókba/BB-kbe épített fényvédő faktor nekem nem elég, de természetesen ilyen készítmények beszerzésével kiváltható a fényvédő faktor. A téli alapozóm, a nyári alapozóm, és a BB krémjeim annak függvényében váltogatom, hogy milyen állapotban van éppen a bőröm, illetve milyen hatást szeretnék elérni. Egyik mattabb, másik fényesebb, egyik regenerál, másik hidratál. A krém, és folyékony alapozókat is kézzel viszem fel. Higiénikusabbnak, és kiadósabbnak tartom így a termékhasználatot, mint az ecsetes felvitelt. A fent kifejtett enyhe fedésért nagyon kevés alapozót/BB-t kell használnunk. Számomra elég egy kicsike borsónyi az egész arcomra. Igazából sosem úgy nézek ki, mint aki használna alapozót. Sosincs maszk hatás, és természetellenes színem, csak egységes egészségesen üde bőrképem.

14733298_627324277440899_1324439709312614400_n.jpg

Esetleges bőrproblémák esetén, vagy a szem alatti karikák elfedésére a korrektort még az alapozó/BB előtt felviszem. Az arcom egész területén kis fejű lapos ecsetet használok, a szemem alá viszont az ujjbegyeim paskoló mozdulataival terítem lassan a terméket a bőrömre. különböző szivacsokat, szilikonos eszközöket is lehet kapni a folyékony állagú termékek természetes eloszlatásához. A szivacsokat vizesen használva pedig azt kell mondjam, tényleg nagyon szép lesz az összkép.  

Ha télen az argán olajtól, nyáron a melegtől kicsit olajosabb, fénylőbb lenne az arcom, akkor porpúderekkel tüntetem el a nyomokat, illetve fixálom az alapot. Többféle terméket használok ehhez is, újra csak annak függvényében, milyen hatást kívánok elérni. Van fényesebb, ha matt alapra rakom, szépen kompenzál, van ápoló, van pattanásokra való, problémásabb időszakra, és mattosító, ha mégis ahhoz lenne kedvem. Ezeken felül egy teljesen áttetsző, ami a teljes smink fixálására is tökéletes.

Miután meg van a tökéletes előkészített, táplált és ápolt alapunk, jöhet a szemöldök formázás. Ezt a lépést is sokan elhanyagolják, vagy túlzásba esnek vele. Egy szépen kivitelezett szemöldök nagyon jó keretet ad a tekintetnek. Ehhez is rengeteg termék van. Számomra egy szemöldök krém jött be a legjobban, amit olyan színű szemfestékkel együtt viszek fel a szemöldökömre, amilyen hatást el szeretnék érni. Szőkés-barna balayage technikával festett hajam néha szőke, néha vörös, néha sötét barna. Mindegyik verzióhoz hozzá tudom alakítani a szemöldököm színét, elérve ezzel a lehető legtermészetesebb megjelenést. Ferdére vágott lapos ecsetet használok a felvitelhez.

Ezután jön a szemfestés, aminek az első lépése kötelezően egy szemfesték alap, ami rögzíti a port a szemre, meggátolja az összecsomósodást a nap folyamán és egységes színű alapot biztosít. Rengeteg sminkelési technika van, kinek mi áll jól, mire áll rá a keze, milyen alaklomra készíti. Ezeknek a taglalását ezen bejegyzésben kihagyom, de itt is a gyakorlás, és a kísérletezés az egyetlen út, ami a rutinos, és könnyen elkészíthető szemsminkhez vezet. Én a szemfestékporokat részesítem előnyben, tust és szempillaspirált használok a szemem elkészítéséhez, de a spirál az utolsó mozzanat, nehogy a folyamat közben bármikor is elkenődjön.

16789737_1390967177631262_2300131308300402688_n.jpg

Ezután jön az arc formázása, árnyalása. Ez a kedvenc részem. Erre azért van szükség, mert az alapozó miatt, ami az egységes szép bőrképünk ára, bizony elvesznek az arc dimenziói. A másik pozitív haszna ennek a lépésnek, hogy általa korrigálhatóak optikailag az arc aránytalanságai. Itt is sok gyakorlásra van szükség, hogy tudjuk, hol érdemes kontúrozni, illetve kiemelni, pirosítani. Rengeteg hasznos képet és anyagot találni erről is az Interneten, de a lényeg, hogy mindig tartsuk szem előtt az ovális forma kialakítását úgy, hogy sötéttel elfedünk, világossal kiemelünk. Én bronzosítót használok kontúrozásra, mivel a krém állaggal nehezebben bánok, így ennél a lépésnél is a porállagú termékeket részesítem előnyben. Van egy téli világosabb, és egy nyári sötétebb termékem erre a célra.

Pirosításra itt többféle pirosítót használok, annak érdekében, hogy a megfelelő szín, és elérni kívánt hatás legyen végeredményként a fejemen. Vannak matt, és fényesebb pirosítók, melyeknek a színárnyalat kiválasztásában az segít, milyen szín típusba tartozunk. Meleg vagy hideg tónusok állnak jobban. Sokszor nem lehet papír alapon döntést hozni ilyen szín kérdésekben, hiszen minden máshogy mutat rajtunk, mint a drogériák mesterséges fényében, van Internetes webáruházak képein. Érdemes kezdetben olcsó termékekkel kísérletezni, majd ha meg van a számunkra legideálisabb árnyalat, abból beszerezni a tökéletes, egyetlen, minőségi, jó összetevőkkel rendelkező kedvencünket, hiszen úgyis folyton azt fogjuk használni. A kísérletezős darabokat meg el lehet adni Krémmánián.

Én nagyon szeretem a highlightereket is, mert a fakó bőrömnek kell egy kis plusz ragyogás, amitől egészségesebbnek néz ki. Ezzel a termékkel emelem ki az arcom stratégiai fontosságú részeit. Itt is a porállagú termékek élveznek előnyt.

14369055_907685142670620_7692938931452510208_n.jpg

No, ha mindezekkel meg vagyok. Jöhet a fixálás. Transparens púder, majd egy újabb hidratáló réteg, és egy folyékony spray. A legjobb rész, mikor ezekkel fújkálom az arcom. Nem csak kellemesen hűsít, és ápol, de a smink porosságát is eltüntetni. Élénkíti a színeket, és szépen „összemossa” a smink határait, ezzel téve tökéletesen egységessé az összképet. A smink legnagyobb hibája ugyanis, ha élesen különhatárolható széleket fedezünk fel, bárhol az arcunkon.

Egy szempillaspirállal zárom a szemsminket, és jöhet a rúzsozás.

Nagyon-nagyon sokat kerestem a tökéletes rúzsalapot. A hidratált, és előre leradírozott ajkaimra rakok egy kis primert, ami nem csak meghosszabbítja a rúzs tartósságát, de megkönnyíti a felvitelt is, és egységes, szép kopást biztosít a nap folyamán. Ezután szájkontúr az egész ajakra, majd a rúzs. A rúzsozáshoz mindig rúzsecsetet használok, amit minden használat után rögtön oliva olajjal tisztítok. A feltűnő színű rúzsokat kis korrektorral lehet még szebbé varázsolni, mégpedig az ajkak körberajzolásával. Élesebbek lesznek a határok, és eltűnnek az apró tökéletlenségek a széleken. Erre a termékre is az az igaz, ami a többire. Érdemes olcsókkal kísérletezni, és ha megtaláltuk az árnyalatunk, színünk, formulánk, akkor beruházni egy-egy drágább darabra, ami mindennapi jó barátunk lesz.

13696767_1456892337661624_1205864822_n_1.jpg

El is készült a smink, és az egész napos ápoltságot, és hidratálást biztosító védelmi rendszerünk arcunkra. Számomra ez a rutin, habár hosszúnak tűnhet, a reggel fénypontja, és elejétől végéig 30 percet vesz igénybe.

Egész nap jól érzem magam így a bőrömben, és csak a rúzsomra kell ügyelnem. Nagyon hatékony fogyókúrás módszer egy feltűnő színű rúzs viselési a hétköznapokon, ugyanis kétszer is meggondolja az ember, hogy a metróaluljáróban benyomjon-e egy csokis croissant. Az a lényeg, hogy legyen nálunk, ha szükséges a gyorssegély a reggel használt szájceruza, és maga a rúzs. Vannak még nagyon praktikus kiszerelésű ajakradírok is, amik jó szolgálatot tesznek az ebédszünet után. 

A nap végén hazaérve pedig a sminklemosást, és az esti arcápolási rutint sem hanyagolhatjuk el.

Esti arcápolási rutin:

Első lépésben lemosom a sminkem, egy kis vattakorongra csepegtetett sminklemosóval. Áttörlöm vizessel, majd a maradványokat, és a makacsabb szempillaspirál, és tusmaradványokat oliva olajos vattakoronggal tüntetem el. Ezután micellás vizet használok, majd újabb vizes áttörlés után jöhet a már ismert tonik, esszencia, szérum triumvirátus. Ez már egy sokkal gyorsabb folyamat, és a bőrünk nagyon hálás lesz a gondoskodásért, és a szép összetevőjű, ápoló termékekért.

Hetente, illetve szükség esetén hámlasztást is alkalmazok, ami egy otthon is használható csoda eljárás. Erről is, részletesen körbejárva a témát, olvashattok a már sokat emlegetett, kedvenc oldalamon, a Krémmánia.hu-n.

A sminkeléshez kiegészítésképp még meg kell említenem, hogy nem mindegy az sem, milyen eszközöket, ecseteket használunk, illetve azok ápolása, karbantartása, tisztítása is kardinális kérdés. Érdemes itt is először olcsóbb darabokkal kísérletezni, míg ki nem tapasztaljuk mi a számunkra legideálisabb, és legpraktikusabb eszközkészlet. Ebayről nagyon olcsón lehet tökéletesen alkalmas szetteket vásárolni, csak ajánlani tudom őket. Van olyan eszközöm, amit minden használat után tisztítok, de legalább hetente egyszer átmosom samponos vízzel az ecseteimet. Nagyon fontos a higiénia ezeknél a szerszámoknál, hiszen az arcunkra, a talán legszembetűnőbb testrészünkre használjuk őket. Lehet kapni praktikus, fújós kiszerelésű, utazáshoz, táskában hordásra alkalmas ecsetfertőtlenítőket is, de a legolcsóbb és leggazdaságosabb megoldás az a sebbenzin.

Természetesen a sminkelés nem kell, hogy napi szintű elfoglaltság legyen. Néha nem árt a bőrünknek egy kis natúr lét, főleg nyaralás, és szabadidős tevékenységek alatt.  

13715202_533349250192149_1696764253_n.jpg

Remélem, hasznosnak találjátok a bejegyzést, és kaptok egy kis segítséget a saját rutinotok kialakításához. A krémmánián is találtok hasonló bejegyzést, és sok-sok hasznos információt. Köszönöm a türelmet, és hogy végig olvastatok.

Szép napot, Natulcien.  

Szólj hozzá

online test arcápolás smink tippek-trükkök Krémmánia