2015. már 27.

A Splendor világa

írta: Natulcien.style
A Splendor világa

azaz várni a tökéletes darabra

Egyre türelmesebb vagyok. Egyre jobban értékelem a minőséget. Későn érő típus vagyok na, de ebből sosem származott hátrányom. Milyen igaz, hogy az idő sok mindennek jót tesz. Én azt vettem észre, hogy egyre igényesebb vagyok magammal és a munkámmal szemben, de ehhez bizony türelem kell. Milyen jó lenne újra megélni a kézzel készült dolgokba, termékekbe fektetett idő, energia, szakértelem és tehetség gyümölcsét. Sokkal jobban értékelem már ezeket a dolgokat. Ezért szeretném bemutatni nektek egy magyar ötvös házaspárnak a munkáját, ugyanis ők ezt az értékrendet képviselik.

Nagyné Ráski Orsolyával és Nagy Dániellel „beszélgettem” online.

_66a2270_kicsi.jpg

Mióta is létezik a Splendor?

1998-ban együtt kaptunk munkát vidéken, és 1999-ben már a saját műhelyünkben dolgoztunk. Egy rövidebb átmenet következett, amelynek elején még kereskedőknek dolgoztunk, majd egyre inkább önállók lettünk. 2000-ben aztán több pályázat és verseny sorozatos elnyerése adott bátorságot, hogy a maival szinte azonos helyre költözzünk, ahol már a mai Splendor csíráit sikerült keltegetni.

13_feher_arany_opal_gyuru_medal_fulbevalo_splendor.jpg

A honlapon is meséltek arról, hogy 55 díj büszke tulajdonosai vagytok, de van kiemelkedő kedvenc közülük?

A versenyek nekünk mindig olyan lehetőségek, melyek kapcsán kicsit magunknak alkothatunk, és kibontakozhatunk. Mindegyikhez kötődik vicces, különleges, meglepő, vagy negatív történet, sokszor egyszerre több előjelű is. Eléggé ragaszkodunk a díjat nyert ékszereinkhez, és emiatt sok mai napig a kirakatunkban, vitrinjeinkben csillog. Mivel ezek a versenyek egy gratuláción kívül nem nagyon hoznak profitot (hacsak nem a híréből rólunk értesülő vevőkön át), mindegyik jelentős beruházás, és még jelentősebb áldozat eredményeként létre jövő alkotás, melyek elkészültekor jó hátradőlni, és szemlélni, hogy ismét letettünk valamit az asztalra.

Vannak persze kevésbé, és kiemelkedőbb emlékek. Az a működőképes ékszer telefon, melyet 4 hónapig készítettünk hárman éjjel-nappal, hétvégéket és ünnep napokat beáldozva, és az utolsó nap utolsó órájában lettünk kész, nagyon sok történetet hordoz. Nyertünk vele itthon, Hong-Kongban, az USÁ-ban és Tahitin is. Utazások, különleges események, személyek, kalandok kapcsolódnak hozzá, de vannak negatív emlékek is vele.

A Dubaiban 2x elnyert első díjas ékszereket azért szeretjük, mert ezekkel átléptük korábbi határainkat. Itt is kalandok, elismerések, izgalmak és a mai napig tartó hatások sora ér bennünket, így alig várjuk, hogy nevezhessünk a következő versenyre. Nincs abszolút kedvenc, de mindegyik történetek sorát mesélteti velünk, ha kérdeznek róla.

01_poseidon_sarga_feher_arany_tahiti_gyongy_brooch_splendor.jpg

Tervek, célok a jövőben?

Már 2008-ban, amikor meghívást kaptunk a párizsi Louvre-ba kiállítani, olyan kiugróan hozzáértő és tehetős réteggel találkoztunk, melynek kapcsán rádöbbentünk, hogy azonnal nyitnunk kell ott egy üzletet, mely majdnem meg is valósult, de az utolsó pillanatban a világ válság hatásai elsöpörték azon eseményeket, melyekre építettünk, és pár évig elmaradtak a jelentősebb megrendelések. Szerencsére minket közben is feszített a kihívás keresés és alkotó kedv, így menet közben hatalmasat fejlődtünk, és mára már sokkal felkészültebbek vagyunk a nemzetközi luxus iparában egy exkluzív szolgáltatást nyújtó karrierre. Olyan személyiségre hangolt, történet mesélő ékszer különlegességeket alkotunk, melyek nagyon ritkák, és ennek egyre nagyobb híre van világszerte. Ebben szeretnénk fürdőzni, stabilitást szerezni, és olyan anyagi háttérre szert tenni, hogy bármilyen ékszert alkothassunk, a minőség és különlegesség, a maradandó érték teremtés vonalán mozogva. Büszkeségévé szeretnénk válni az hazánknak, és a kor iparművészeti örökségének.

splendor4.jpg

A tervezési folyamatról mesélnétek kicsit?

Magyarországon kisebb, szerényebb ékszereket rendelnek tőlünk, de mégis van az embereknek stílusa, ízlése, igénye a szépre, a tartós és kényelmes, örökölhető értéket képviselő különlegességekre. Külföldön jobban van pénz, de kevésbé van fantázia. Ezért itthon mi a tervezést ajándékba adjuk, hogy különlegességek készülhessenek. A megrendelővel hosszan beszélgetünk a személyiségüket, családjukat, történetüket, kapcsolataikat, hobbijukat, és a lelküknek fontos rezdüléseket felmérve, illetve képeket és ékszereket nézegetve barangolunk a stílusok, és az ékszerek különleges megoldásai közt, míg kialakulnak irányok. Ezekre hangoljuk az egyedi terveket, melyeket már nekik skiccelünk. Hetekig, vagy akár hónapokig tervezünk több lépésben finomítva a skicceken, amíg igazán el nem találjuk, és utána tervezzük számítógépbe, ahol már a tér minden dimenziójában tökéletesítjük. Korábban a komplex és bonyolult formák több nézeti ábrázolása akár napokat, heteket vett igénybe, de ma már a számítógépes technikával a térbeliség nem csak kialakul, de még azon is tudunk csavarni egyet, hogy még trükkösebb, kifinomultabb, vagy harmonikusabb legyen az alkotás.

Minden munkánk tervezése közös a párommal. A skicceket főleg Orsi készíti, de minden lépésében kikéri a véleményem, ahogyan a 3d megvalósításánál fordítva. A tervezés a lelke az alkotásainknak. Sok esetben látunk ügyetlen másolatokat, és egyre inkább felértékeljük azokat a tized milliméteres finomságokat, harmonikus arányokat, és sok más apróságot, amit nagyon szigorúan veszünk, hogy az ékszer a végén nem suta, hanem dinamikus és esztétikus lesz.

Érdekes, hogy az ékszerek világában a térbeli formák szinte teljesen hiányoznak. Ez az eliparosodás kapcsán szükségessé vált sorozatgyártás korlátai miatt lehet így. A legnagyobb ékszer házak is így tesznek, s mi szembe úszunk az árral. Talán ez az oka annak, hogy ennyi díjat sikerül nyernünk világszerte.

 

 

Egy művész életében nincs félelem attól, hogy elfogy az ihlet? Honnan merítettek ötleteket?

Szerintem mi soha nem futunk ebbe a problémába. Állandó idő hiánnyal küzdöttünk mindig, mert annyi ötletet szeretnénk megvalósítani. Egymást is inspiráljuk, de a napi megrendelések kapcsán is ráébredünk olyan megoldásokra, melyek meglepnek, és mindenképpen szeretnénk kísérletezni velük. Feldolgozhatatlan mennyiségű, hihetetlen mélységekbe vezető technikai irányzat van, melyeknek mindegyikének egészen más hangulatú, különleges eredményei vannak, és mi szívesen kísérletezünk, tehát esélyünk sincs végig járni ezeket.

Volt, hogy olyan különleges komolyzenei élmény ért bennünket az Esterhazy herceg meghívása kapcsán, hogy utána csupa ebből ihletett ékszereket készítettünk, melyek később több nemzetközi első díjat hoztak nekünk. Azt hiszem az ereinkben folydogál valami az ötvösségből, és bármilyen rezdülésre reagál ez az anyag. Utóbb részt vettünk egy drágakő kiállításon, melyen olyan különleges megoldásokkal, formákkal, ásványokkal találkoztunk, melyek úgy tűzbe hoznak bennünket, hogy utána nem kérdés az ihlet és a tett erő, sokkal inkább az idő.

edit.jpg

A sikeres vállalkozás kulcsa a sikeres házasság kulcsa is? Nagyon inspiráló lehet egy olyan emberrel élni és dolgozni, akivel közösen tudtok alkotni. Beleszóltok egymás alkotói folyamataiba?

Ebben nagy szerencsénk van. Mi a mai napig szerelemmel szeretjük egymást, és 3 gyönyörű gyermekünket. Boldogságban, harmóniában élünk, hála a Teremtőnek. Mi szeretünk együtt lenni. Ez a munkában vitathatatlan előny. Mindig együtt lennénk. A párom a legjobb barátom egyben. Nem kérdés, hogy a munkában segítjük egymást, együtt izgulunk a másik sikeréért, hiszen az a közös sikerünk.

splendor3.jpg

Én szerencsére magaménak tudhatok egy különleges és méretre készült Splendor darabot, és be kell valljam imádom. Egyedi, tökéletes és hihetetlen finom kidolgozású, ami örökre becsben marad a családunkban.

Látod pont ez inspirál bennünket. Alkotni a boldogságért, alkotni a jövőnek. Csak azt sajnálom, hogy nem frissíthetőek ezek az alkotások, hiszen másnap már jobban és szebben tudnánk ugyanazt az ékszert megalkotni.

splendor1.jpg

Köszönöm, hogy szántatok rám időt és energiát és további sok sikert kívánok nektek mind a szakmában, mind a magánéletben is.

http://www.splendorjewel.com/hu/

Szólj hozzá

ajánló ékszer ötvös Splendor