2018. aug 01.

Éljenek a csillámpónik

írta: Natulcien.style
Éljenek a csillámpónik

azaz beszélgessünk a highlighterekről.

Szeretném elmesélni a véleményem, és összegyűjtött tapasztalataim a mostani „fényes arc” trendről.

h1_1.jpg

Mindenhol krémes, csillogó, fénykiemelős termékekkel találkozni. Bevallom, az én legnagyobb örömömre. Azt mondják, kétféle sminkkedvelő nő létezik, aki mattítani akar, és aki csillogni. Szerencsére a trendek folyamatosan váltják egymást. Sokáig a porcelán, matt, babaarc volt a divatos, és kívánatos, majd azt megunva, megjelent a teljes ellentettje, a diszkógömb csillogás, ami olyan, mintha lepukizott volna minket egy csillámpóni.  

Számomra azért előnyös ez a jelenség, mert a száraz bőrömnek jót tesz az extra fény, és a hidratáló, krémes textúrájú kozmetikumok hada. A zsíros, olajos bőrűeknek sem kell sajnálniuk viszont, ezt a divatirányzatot, hiszen fényesedhetnek önnön valójukban, mindenféle rásegítés nélkül is, senki meg nem szólja őket, sőt.

h4_1.jpg

Van viszont a két véglet, a képregényes matt babaarc, és a csillámpóni végtermék között, egy arany középút, amiről most pár szót ejtenék.

Háromféle highlighter létezik: por, krém, és folyékony állagú. Mindegyik máskor, másra, másnak ideális. A sminkelésben van pár fizikai törvény, mint mindenben a világon: a vizes állagúba beleragad a por. No, nem ennyire egyszerű a helyzet, de majdnem.

A por highlighterek nem tartósak, ha csak felkenjük az arcunkra, úgy peregnek le, mint árvíz után a vakolat. Első lépésként a por termékeknél, mielőtt egyetlen terméket is megvásárolnánk, tisztában kell azzal lenni, hogy a bőr előkészítést igényel. A jó smink titka, amúgy vallom, hogy a tökéletesen előkészített bőr, de az egy másik hosszú bejegyzés témája lesz. Szóval alapozó, BB, CC krém vagy primer, vagy bármi olyan dolog, amibe beleragadhat a por bizony szükséges a szép és tartós végeredményért.

A por highlightereket elsősorban az arc magasan fekvő részeinek kiemelésére használják, de ezer más kis tipp és trükk is megoldható velük.

A rúzsra kenve csillogóbbá varázsolhatjuk az ajkainkat, de egy jó ajak primerre kenve csak magában is csodás eredményt érhetünk el.   

Ha megkapargatjuk egy ecset végével, vagy szemöldökfésűvel a highlighterünket és a port összekeverjük a primerrel, vagy alapozóval máris egy instant ragyogást kölcsönözhetünk az arcnak. De ezt a highlighterport rózsavízbe keverve arcpermetként is használhatjuk a csillogó hatásért. Csak egy kis fújós üvegre van ehhez szükség.

Arról nem is beszélve, hogy a highlighterek szemfestékként is tökéletesen megállják a helyüket.

Rengeteg márka közül válogathatunk, de ha nem vagyunk biztosak abban, hogy tetszik-e egyáltalán ez az irányzat, és jól áll-e érdemes olcsóbb árkategóriában keresgélni, mert bizony ott is vannak nagyon jó fénykiemelők. Ha viszont igazi szarkaként vonzódunk minden csillogóshoz, akkor felesleges kísérletezni, meg kell venni a legjobbat, és az örök életre nagy kedvenc marad.  

h2_1.jpg

Jöjjenek a krém highlighterek.

Míg a por a zsírosabb, olajosabb bőrön, addig a krém termékek a száraz bőrön mutatnak jobban. Természetesen itt is elkerülhetetlen az előkészítés, de betartva pár apró kis irányelvet (nedvesre por, szárazra krém) nem lőhetünk nagy bakit. A krémek közül nagyon nehéz jó minőségűt találni, ami tartós is, de itt kombinálhatjuk a termékeket. A krém highlighter nagyon jó fixálható egy por állagú másikkal.

A krém highlightereket az alapozó tetejére visszük fel, de ha csak sejtelmes apró derengést szeretnénk az arc bizonyos pontjain, az lapozó alá is kerülhet.

Én eddigi kísérletezéseim alatt egyetlen jó krém highlighterrel találkoztam csak, nem csoda, hogy nem is terjedtek el annyira, mint por társaik.

Az aktuális kedvencem következik, a folyékony fénykiemelő. Ez a leguniverzálisabb termék, mert nagyon egyszerűen adagolható különböző termékekbe. Pontosan ugyanazokra, és ugyanúgy használható, mint a por vagy krém highlighterek.

Alapozóba, primerhez keverve, akár poralapozóval együtt is kis rózsavízzel vegyítve egyszerűen gyönyörű, egészséges ragyogás adható a fakó, száraz, élettelen bőrnek.

Szemfesték alapnak, szemfestékként, vagy tusnak is megállja a helyét. Ajkainkon is csodás, de ha bombabiztosra szeretnénk a port tartósítani, akkor ez legyen az alap krém helyett.   

Rengeteg árnyalata közül választhatunk ebben a termékcsaládban is, viszont személy tapasztalatom szerint a leguniverzálisabb szín az, ami legközelebb áll a természetes bőrszínünkhöz. Számomra például egy rose gold árnyalat vált be a legjobban.

h5.jpg

Az irányzat maga szerintem egy egészséges, természetes hatást próbál meglovagolni, de mint mindenben itt is nagyon könnyű túlzásba esni. A sminkelés iránt érdeklődőknek látni kell azt, hogy a sminkelés pontosan olyan, mint a divat. A kifutókon bemutatják a trendeket, amikből magunkra szabva azt inspirálódhatunk, ötleteket meríthetünk, de nem kell egy az egyben lemásolni. A Youtube videókban látott sminkek a való életben nem állják meg a helyüket. Azért használnak nagyon sok terméket a sminkelők, hogy látszódjon a termék állaga, színe, és maga a hatás, a technika. Teljesen felesleges pont úgy sminkelni, mert minden arcforma más. Egy-egy ilyen sminket lemásolni felesleges, és olykor káros is, arról nem is beszélve, hogy nevetségesen mutat az utcán, munkahelyen, családi rendezvényen, de még akár buliban is.  

h6_1.jpg

Amire viszont nyomatékosan fel szeretném hívni a figyelmet, hogy a termékek INCI-je, azaz összetevőlistája kiemelkedően fontos. Nem mindegy milyen anyagokat kenünk az arcunkra, és bizony a highlighterek között nagyon nehéz káros anyag mentes darabokat találni. Impulzusvásárlás helyett érdemes először a Krémmánián vagy sminkes fórumokon tájékozódni a kiválasztott termékről. Nem csak a bőrünket védjük ezzel, de a felesleges pénzkidobástól és a pocsékló fogyasztói társadalmi szokásoktól is távol tarthatjuk magunkat.

Szép estét: Natulcien

Képek forrása: Pinterest search „hihglighter”.  

Szólj hozzá

test trend arcápolás smink highlighter fénykiemelő porhighlighter krémhighlighter folyékonyhighlighter