Grafostylist,önismeret alapú stílustanácsadás

Egy címkézés rövid története

Egy címkézés rövid története

avagy az anti-Insta kihívás, és az online protokoll

 55875264_2152266028182674_5933445101211615232_n.jpg

Nagyon ritkán írok aktuális témákról, mégpedig azért, mert nem vagyok szenzációhajhász, és sok téma nem üti meg az ingerküszöböm. A mostani, felkapott témáról is kicsit más nézőpont miatt szeretnék írni.  

Tisztázzunk először pár fogalmat. Mi is az az anti-Insta kihívás?

Egy kezdeményezés, melyben egy magyar újságíró felhívja a figyelmet a következőre: az élet, tökéletlen, és ennek keretén belül, minden nap megmutat valami olyat maga körül, vagy magán, ami nem tökéletes, de élet-szagú, és igaz. Ez eddig pozitív ugye? No, de hol jön itt a konfliktus?

Jöjjön egy újabb fogalom, az Instagram. Az Instagramot mire is találták ki? Egy vizuális közösségi portál. Egy virtuális galéria szép fotókkal, megkomponált képekkel. Természetesen a sikere annak köszönhető, hogy szép, egyszerű, és mindenki számára elérhető a technika, azaz az okostelefon, amivel képeket készíthet, szerkeszthet, és megoszthat bárki. Erre aztán egy komplett iparág épült, termékekkel, márkákkal, és magával hozott több, újfajta jelenséget is. Míg a Facebookon az írásos kommunikáción van a hangsúly képi illusztrációval, addig az Instagrammon fordítva, a kép a lényeg. Ezáltal egy nagyon intenzív képi világot kapunk töményen, nagyon sok irányból, a világ bármely részén élő embertől.

Nézzük az egyik jelenséget, amit hozott, és amire a kihívás próbálja a figyelmet fordítani. Az Instagram nem a valóság, de ezt sokan elfelejtik, mert egyoldalú. Míg az életünk egyensúlyban van, pozitív és negatív hatások, élmények érnek minket addig az Instagramon csak a szép részét látjuk mások életének. Ezzel semmi gond nincs, ez a fórum erre született. Viszont ez a jelenség, az egyoldalú minta, olyan pszichológiai elvárásokat támaszthat emberekben, amik nem reálisak. Mondok pár sablont és direkt nem mutatok példákat, mert nem szeretnék személyeskedni:

-reggeli kávét inni hófehér ágyneműben, tökéletesen epilált lábakkal, és manikűrözött körmökkel, lazán végignyúlva a rózsaszirmok között, amik színben passzolnak a bögrénkhez és a könyvünkhöz, amit majd olvasni fogunk

-ebédelni egy csodás étteremben egy Michelin-díjas szakács által készített ételkompozícióval egy szálloda teraszán

-délutáni séta egy romvárosban, hátulról fotózva miközben látszik, hogy párunk fogja a kezünk „Follow me stílusban”

-egy közeli kép a ruha összeállításunk részleteiről, ahol látszik, hogy a körmünk strassza passzol a táska csatjához, ami megy a kormánykerék emblémájához, teljesen véletlenül

Ez természetesen nem a valóság, csak egy képi illúzió, de ezzel sokan próbálnak sok pénzt keresni és sokan tudnak is állítólag. Én most viszont nem az Instagramról szeretnék mesélni, csak egy jelenségről, amit hozott az egyoldalúságával. Sokan téves képet festenek magukról ezen képek által, amit megtehetnek, és aki elhiszi, vessen magára. Ezzel sincs semmi gond. A felhívás csupán arról szól, hogy egy kis egyensúlyt teremtsen ebben az egyoldalú online világban, és megmutassa, vannak tökéletlen pillanatok is, amik szintén megjelenhetnek ezen a fórumon.   

Miután tisztáztuk a fogalmakat, jöjjön a konfliktus.

Az újságírónő a kihívás keretében megosztott egy képet a lepattogzott körömlakkos körmeiről.

Illik a kihívásba, igen a tökéletesen kilakkozott körmök sorsa egy mosogatás után ez, lepattognak. Míg a konyhától a fürdőszobáig érünk, van kb. 2 perc az ember életében, míg nem tökéletesek a körmei. Ezt a pillanatot örökítette meg a fotó, majd főhősnőnk lemosta, és újralakkozta az ominózus testrészeit. Készíthetett volna frissen lakkozott képet is, de olyannal tele az Instagram, ő egy anti képet csinált a folyamatról. Jöjjön egy bizarr fordulat, mondjuk a mosogatás közben egy süti is készül a vasárnapi ebédhez, de az utolsó pillanatban derül ki, hogy nincsen otthon egy fontos alapanyag. Én bizony elrohanok az éppen záró kisboltba lepattogott körmökkel is, mert fontos a kakaós csiga. Majd ha hazaértem, meggyúrtam a tésztát, kelés alatt jöhet a lakkozás. Ki fog derülni, miért van jelentősége a kisboltos gondolati kanyarnak.     

Tehát adott egy életpillanat, amit kiragadtunk a környezetéből. Erről szól az Instagram.  

Na már most ennek a lepattogzott körmös képnek a sorsa az alábbi lett az Interneten:

„Az újságírónő igénytelenséget hirdet új kihívásában”.

Na most figyeljetek, mert itt a lényeg:

Sablon szép képek esete: 1. állítás: Az Instagram nem a valóság, ezt mindenki tudja, a szép képek csak kiragadott pillanatok.

Anti-Inta kép (lepattogzott körmök) esete: 2. állítás: Aki ilyen képet mutat meg az igénytelen.

Ugye nem csak én látom itt a logikátlanságot. A lepattogott körmökre miért nem igaz az első állítás? Miért nem értjük, hogy ez egy kiragadott pillanat, melynek valamilyen üzenete, célja van, ami ebben az esetben nem az esztétikai, vagy a reklámérték, hanem valami más?

Vagy fordítsuk meg. A 2.állítás az igaz, és akkor mégis elhisszük, hogy az Instagram valós képet mutat?     

Remélem, még tudtok követni, mert behozok egy új fogalmat.

Címkézés: „Akinek lepattogott a körme az igénytelen.” A címke: az igénytelen.

A címkézés elterjedtebb szociológiai fogalma helyett én most a pszichológiai jelentésére fókuszálok. A címkézéssel az agyunk saját magának segít, hogy megkönnyítse feldolgozni azt a sok-sok információt, ami éri. Ha látunk valamit az utcán, vagy ér valamilyen hatás minket, az első benyomást, mint egy post it-re rányomjuk, és mehetünk is tovább. Egy példa: morcos eladónő a kisboltba, kap egy „bunkó” címkét és akkor tudjuk, hogy vele kár kedveskedni, legközelebb már máshogy viszonyuljunk hozzá. Lehet, hogy az agyunkhoz eljutottak azok az információforrások, mint a kisírt szemek, de nem sikerült dekódolni. Tételezzük fel, hogy rendelkezésünkre áll az az információ, hogy a kisboltos eladónőnek nagyon jó oka volt a kedvtelen munkanaphoz, mert épp komoly veszteség érte. Akkor is bunkónak tartanánk? A nagyvárosi élet sajátossága, hogy nem tudunk ennyi információt feldolgozni, így a címkézés sajnos egy szükséges folyamat, amit viszont tudnunk kell felülbírálni a rendelkezésre álló információk alapján.  

Eljutottunk oda, hogy az újságírónő nem igénytelen, de most jön egy újabb érdekes csavar az Internet szociológiában:

„Nem illik lepattogott körmöket posztolni, mert a mosatlant sem tesszük az ablakba.”

Egy nagyon érdekes online protokoll kérdés: mit illik posztolni az Interneten?

A lepattogott körmöt és a mosatlant a fentiek szerint nem, de az alábbiakat lehet:

-kisgyermeket pelenkában, vagy a fürdőkádban fürdés közben

-lánykérést nyilvánosan csókolózva

-magunkat a fürdőszobában fogmosás, vagy fogfehérítés közben

-tangás bikiniben feneket a tengerparton

-dekoltázst edzésközben

-rágózást premier plánban

-bevetetlen hálószobai ágyban fetrengést valamilyen parfümmel...

…ja, hogy ezekért pénzt kapott az illető? Szépen megkomponálva, reklámként bemutathatom tehát a mindennapi életem, egyébként nem illendő pillanatait, de ha előnytelen és nem kapok érte pénzt, akkor már nem? Itt nekem megint van egy logikai buktató. Sőt, tovább megyek ezen a logikai szálon, ha egy nyitott gondolkodású felnőtt nő, megélve saját szexuális vágyait mindenkivel lefekszik, aki megteszik neki, az elítélendő; de ha valaki professzionális prostituált az rendben van?  

Szóval nincs egységes online protokoll, így mindenki saját maga dönti el, hol a határ. Sokszor sajnos a gyermekei kárára, de ez egy másik téma.

Elmesélem, nekem hol a határ, hiszen tényleg jó dolog a szabad Internet, de vannak dolgok, amiket nem posztolunk akármennyire is természetesek.

Az én szabályom az, hogy azt mutatom meg a közösségi médiában, amit láthat bárki, akivel összefutok a kisboltban (! meg van a fenti példa?), vagy amivel szembesülhet az otthonomban, minden váratlan időpontban beállító gázóra leolvasó. Sőt, még kevesebbet, mert én nem mutatom meg a családom, és az otthonom sem. Viszont megmutatom a kevésbé előnyös oldalamat is #realinsta keresőcímke alatt, pont az egyensúly fenntartása végett. Azt, hogy nem őszinte a mosolyom edzés közben, azt, hogyan nézek ki reggel frissen kelve smink nélkül, hogy kupi van a lakásban egyetlen kisgyermek mellett is, és ha lepukkan az immunrendszerem, akkor herpeszem lesz. https://www.instagram.com/natulcien.grafostylist/

Mindenki másra használja az Internet adta lehetőségeket, és engem egyáltalán nem érdekel más emberek sorsa. De van egy kislányom, akit az én felelősségem megtanítani a tudatos és felelősségteljes Internethasználatra. Nekem kell majd elmagyarázni neki, ha szembesül a fent leírt jelenséggel, hogyan kezelje helyén az őt ért impulzusokat, és azt, hogy nem attól lesz értékes, mert fizetnek neki a túró rudi reklámért egy online felületen.  

A történet egyik legfontosabb tanulsága számomra a címkézés, az internetprotokoll és az anti-Insta kihívás kapcsán, viszont az, hogy az ominózus közösségi portál személyre szabható. Élni, és élni hagyni ezen a felületen szerintem duplán igaz, mindenki azt követhet akit akar és teljesen ignorálhatja azt, akiknek a működésével nem ért egyet. Még a kereső szavak (# azaz „hestegek”) is tilthatók, így még véletlenül sem kell a valósággal szembesülnie annak, aki nem szeretne.   

Szép napot: Natulcien

 

Egy címkézés rövid története Tovább
Hogyan hordjuk a katonai bakancsot?

Hogyan hordjuk a katonai bakancsot?

Fiatalkorom lázadásos időszakában nagyon szerettem volna egy Martens bakancsot. Sosem volt Martens bakancsom, és már nem is lesz. Elmúltak azok az idők. Egy nagyon hasonló katonai típusú bakancsot viszont beszereztem, mikor szembesültem vele, hogy nincs tavaszra átmeneti cipőm. Miért döntöttem végül egy katonai bakancs mellett?

  • Van sarka, de lehet benne rohanni.
  • Magasabb vagyok benne, de stabil terepen is.
  • Bőr, így bírja a strapát és könnyebb ápolni, rendben tartani, gondozni.
  • Fogja a bokám és tuti nem töröm ki benne a lábam sehol.
  • Mivel magasabb szárú fel lehet venni nadrággal, és szoknyával is.
  • A fekete színű darab univerzális szinte minden alkalomra.
  • Hosszútávon is kényelmes.
  • Lehet benne vezetni.

Ja, amúgy nem maratonra készülök benne, egyszerűen csak egy lassan 2 éves gyerek mellett ilyen szempontokat kell figyelembe vennie egy anyukának. 

Sokan kérdik, hogyan lehet csinosan öltözködni anyukaként. Nekem erre mindig az a válaszom, hogy nem szabad tartogatni a csinos ruhákat, mert sosem lesz jó alakalom. A ruhát pedig nem szabad kímélni és félteni, mert használati tárgyak, eszközök. Ők vannak értünk, nem fordítva. Így a praktikum is megjelenik a csinosság mellett, mint szempont, de ez nem kizáró ok. Ezeknek a kritériumoknak pedig tökéletesen megfelel egy fent említett bakancs.

Mutatok pár példát, mennyire sokoldalúan kihasználható darab. A képeket a montázsokhoz a Pinterestről válogattam, combat boots outfit kereső szavakkal.

Bőrkabáttal és farmerral lesz egy stabil szettem az biztos.

cbborkabi.jpg

De bármilyen átmenti kabáttal, pulcsival, inggel hordható.

cbkabi.jpg

cbvegyes.jpg

A stíluskeveredést imádom, úgyhogy nekem az elegáns és boho-hippi keverék is tetszik vele.

cbelegans.jpg

Akár elegáns ruhával is.

cbhosszuelegans.jpg

Vagy virágos nyári darabbal és megint csak bőrkabáttal.

cbruha.jpg

A kedvenc viszont szerintem minivel lesz, lazább stílusban.

cbmini.jpg

De mutatok példát mini elegáns verzióra is.

cbminieleg.jpg

A maxi szoknyás verzió az én magasságom miatt kiesik a lehetőségek közül, de van benne fantázia, főleg magasabb hölgyeknek.

cbhosszu.jpg

 A legnagyobb kedvenc viszont ez a verzió. 

en.jpg

Szép napot: Natulcien

Hogyan hordjuk a katonai bakancsot? Tovább
Gondolatok az irigységről

Gondolatok az irigységről

i7.jpg

Volt a fejemben egy kép arról, én hogyan viszonyulok az irigységhez. Sosem voltam irigy. Mindig örültem a környezetemben lévők sikerének. Ha a barátnőm csinos volt, és valahol megjelentünk együtt, örültem, hogy egy olyan szép nő mellett mutatkozom, és mindig sikerünk is volt közösen. Ha a másiknak munka, vagy előtte tanulási sikerei voltak, vele együtt örültem, és közösen ünnepeltünk. Mindig úgy voltam vele, ha egy sikeres ember a barátom, vagy sikeres emberek vannak a környezetemben, az engem is minősít. Igen, ez a szép része az irigység témának, ha nincs irigység. És akkor nincs, ha minden rendben van bennem. No de nézzünk csak a dolgok mélyére.

i8.jpg

A kislányom 1,5 éves koráig 2 óránként kelt esténként. Borzalmasan fáradt voltam és úgy éltem a mindennapokat, mint egy kicsavart zombi. Csak a túlélésre játszottam és arra, hogy a kislányom semmiben ne szenvedje kárát az állapotomnak. Akkor találkoztam igazából először az érzéssel. Az a feszítő, szúró, mellkas tájéki érzés, ami kis haraggal keveredik és teljességgel összezavaró. Akkor jelent meg, ha valaki elmesélte, hogy a gyermeke a születése óta végigaludja az éjszakákat. Először nem is értettem mit érzek, és nagyon lassan tudatosodott bennem az irigység, mivel nem igazán voltak előzményeim.

i4.jpg

Hogyan csapódott le bennem a helyzet felismerése? Természetesen haraggal. Hiszen mindenkinek átaludja a gyereke az éjszakát, csak az enyém nem. Én nem csinálok valamit jól, nekem kellene jobban viselni a helyzetet. Egyszerűen nem értettem, mivel érdemeltem én ki ezt az alvásmegvonásos büntetést? Örülnöm kellett volna annak, hogy mások olyan szerencsések, mint ahogy előtte is tettem. Elgondolkodtam vajon én lettem-e gonoszabb ember, hogy azt kívánom, ha nekem nehéz dögöljön meg a másik tehene is. A lelkiismeret-furdalás és az értetlen düh időszaka volt ez. Csak mikor már 3 hónapot végigaludtam, utána tudtam higgadt fejjem visszatekinteni erre az időszakra és erre az érzésre is.

i2.jpg

Elemezzük ki a helyzetet tehát tárgyilagosan, az elejétől.

Tisztázzuk az érzés nevét, és mondjuk ki: irigy vagyok.

Tényleg mindenkinek a gyermeke átaludja az éjszakát? Mind az emberi faj jelenlegi kismama állományának összes gyermeke? Ja, hogy nem MINDENKIÉ? Oké, ez egy jó kiindulási pont, hagyjuk az általánosításokat. Kikre gondolok mindenki alatt? Nézzük végig az összes kismama ismerőst: 6 alanyról beszélünk, abból három gyerek szintén rossz alvó, 3 átaludja az éjszakát. Oké, ez nem is olyan kétségbeejtő helyzet, ez szimpla statisztika, 50% az esély egy jó alvó és egy rossz alvó gyerekre. De menjünk mélyebbre. A 3 jó alvóból mennyi a bizonyított? Nem csak nekem mondják, hogy végigalussza? Mi van, ha a „végigalussza” azt jelenti az anyukának, hogy éjfélkor etet utoljára és 5-kor először? Ezt nem nevezném végigalvásnak. Mi van abban az esetben, ha csak nekem mondja, hogy végigalussza, mert akkor jobb anyának tűnik, vagy szerencsésebbnek, vagy midnek is foglalkozom a mozgatórugóival másnak, teljesen mindegy miért mondja. A 3. eset pedig, hogy tényleg van olyan szerencsés valaki, hogy állítása igaz, és a gyermek egy mormota.

i9.jpg

Okés, itt a statisztika és mások mozgatórugói általi torzítások, és a tények. Tehát akire irigy vagyok igazából egy ember. Az az ember viszont egyáltalán nem tehet arról, hogy a gyerek végigalussza-e az éjszakát vagy nem. Ennek a témának utána olvasva ez egyszerűen mázli faktor. Akkor miért zavar engem? Itt jön a kérdés, hogy tényleg úgy gondolom, hogy valamit nem csinálok jól? Tényleg büntetést kaptam a sorstól? Miért nem tudok örülni mások szerencséjének?

Ezek a legfontosabb kérdések. Akire irigy vagyok, csak egy tükröt mutat, ráadásul tudtán kívül. Azt mutatja meg, ami jelenleg nincs rendben az életemben, és mi nincs rendben az életemben? Fáradt vagyok, több segítségre lenne szükségem, úgy érzem, nem kapok kellő figyelmet és az erőfeszítéseim nem kapnak kellő elismerést. Mit tehetek az ügy megoldása érdekében? Innen lehet érdemben továbblépni. Innen lehet érdemben fejlődni, de ehhez nagyon kegyetlenül őszintének kell lennünk magunkhoz, és nem a tükröt hibáztatni.

i5.jpg

Csak mostanában értettem meg azt a közhelyet, ha valakinek tükröt mutatunk, akkor azt a tükröt sokszor összetörik, ha nem tetszik, amit abban látnak. Nekem ez a gondolat olyan megfoghatatlan volt. Mikor fizikailag meg is történt, hogy tükröt mutattam és összetörtek, arra sem eszméltem akkor. Erre is csak nemrég jöttem rá, mikor az irigységgel kapcsolatos téma letisztult a fejemben. Volt, hogy én voltam a tükör ugyanis. Tudtomon kívül, akaratlanul, de olyan képet mutattam a másiknak, amit ő nem volt hajlandó elfogadni és ezért „összetört”. Hogy nézett ez ki a valóságban? Fizikai letávolítással és a személyem ignorálásával, ami nekem nagyon fájt, mert szerettem azt az embert. Azóta is sajnálom, hogy így alakult a kapcsolatunk, de már tudom, hogy semmi ráhatásom nem volt az eseményekre és nem bennem volt a hiba. A másik, amire pedig rájöttem, hogy nem gonoszságból tört össze. Egyszerűen nem volt kész arra, amit én megmutattam neki. Ő a jelenlegi képességei szerint kezelte a helyzetet, és ennyi. Ez nem jó, vagy rossz kérdése. Egyszerűen csak más érzelmi és tudati szinteken mozogtunk. Valószínűleg ezért is nem volt dolgunk tovább egymással a jövőben.

i10.jpg

Szóval itt az ideje jobban figyelnem erre az érzésre, mert hatalmas segítség. Mint egy tökéletesen pontos látlelet az orvosnál.

Zavar a csinos barátnőm, akivel nem szívesen mutatkozok együtt?

Zavar, hogy a kolléganő folyton csinosan öltözik, vagy hogy a szomszéd felesége mindig tökéletes sminkben viszi ki a szemetet?

Feldühít az osztálytárs, aki már a második nyelvvizsgáját teszi le, elsőre sikeresen?

Nem értem, hogy nekem miért nem jut soha előreléptetés?

Értetlenül figyelem, hogy a hisztérika barátnőimnek sorban kérik meg a kezét?

Jaaa, hogy a csinos barátnő, heti 4x jár edzőterembe? A csini kolléganő és a szomszéd felesége pedig fél órával kel előbb, minden reggel, hogy ruhát vasaljon és sminkeljen? Arra sem gondoltam, hogy az osztálytársam heti 3x jár magántanárhoz és a kolléga sosincs ott egy munkautáni céges rendezvényen sem, mert két továbbképzésre is jár? A hisztérika barátnőmet meg tenyerén hordozza a szerelme, míg engem elhanyagolnak otthon?

i6.jpg

Hát, sokkal könnyebb lenne azt mondani a fentiek helyett: A csinos barátnő túl beképzelt, ezért inkább szakítsam meg vele a kapcsolatot. A csini csajok környezetemben tuti könnyűvérű nőcskék igazából, akik ahelyett, hogy mosnának, főznének, takarítanának, inkább piperészkedéssel foglalkoznak. Az osztálytársnak könnyű, mert neki van nyelvérzéke, a kolléga meg tuti nyal a főnöknek. Ha kitartok egy darabig pedig előbb-utóbb nekem is meg lesz kérve a kezem, ha egy hisztis csaj eltudta érni, én a jó fej csaj simán.

Tényleg könnyebb a tükröt összetörni, eltávolítani, hibáztatni. Csak egy mozdulat.

Szembenézni az igazsággal, sokkal fájdalmasabb. Javítani a látott képen pedig még nehezebb.

i3.jpg

De én ilyenkor mindig arra gondolok, mit csinálnák ha az orvos közölné, hogy tüdőrákom van? Szívnám tovább a cigit, hibáztatva a dohánygyárakat, vagy felvennem a kesztyűt és megnézném, hogy mi a saját felelősségem, mit rontottam én el, mi az, amit megtehet magamért. Az egészségemért és a jövőmért.

Valamiért a lelki egészség még mindig nem annyira fontos, mint a testünk egészsége. Számomra azért fontos, ezért nem bánom, már ha irigykedem. Mert az irigység igazából egy nagyon hasznos érzés. A személy aki kiváltja belőlem pedig hatalmas segítség, aki segít meggyógyítani a lelkem.           

Szép napot, üdv: Natulcien

Képek forrása :Pinterest street fashion search.

Gondolatok az irigységről Tovább
2019-es divatrendek

2019-es divatrendek

2019 az újra munkába állás éve lesz nálam. Természetesen egy kisgyerek mellett egyszerűbb az öltözködés, mintha nap-nap után meg kell jelenni emberek előtt, és szezonálisan is meg kell felelni az évszakok követelményeinek.

Elkezdtem kicsit hangolódni a témára és megnéztem milyenek is lesznek idén a divatrendek. A tervem, hogy folytatom a tavalyi nem vásárolok ruhát mozgalmam, és a meglévő ruhatáramból próbálom kihozni a legtöbbet a szezon inspirációi alapján. 

Nézzük tehát milyen ötletek, színek, fazonok, kombinációk határozzák meg az idei évünket divat szempontjából.

A színek:

Korall a Pantone év színe választottja

Ha nem a teljes szett, csak egy részlet vagy kiegészítő pompázik ebben a színben, már az is tökéletesen megfelel az év trendjének.

korall1.jpg

korall2.jpg

Sárga

Bevallom, nekem egyre jobban tetszik a sárga. Előszedem a sárga darabjaim és alig várom, hogy végre itt legyen a tavasz, én meg Csőrikének öltözzek.

sarga.jpg

Zöldek

A másik nagy favoritom. Ez az idei szezon amúgy sok kedvemre való darabot tartogat. Eddig is sokat hordtam az ilyen árnyalatú kendőimet, mondhatni megelőzve a korom.

zold_1.jpg

zoldv.jpg

Neutrális színek a „bárkinek, bárhol, bárhogyan” színek

Na, ezek azok az árnyalatok, amiket lehetetlen néven nevezni, de nagyon jó töltelék színek. Magukban is jól néznek ki együtt, illetve egy-egy színes darab mellett is tökéletes háttért biztosítanak a megjelenésünknek.

neut1.jpg

neut2.jpg

Alapszínek alapkombinációi: szürke-fekete-fehér-piros-kék

Ez a tipikus eset arra, hogy a már meglévő darabokat újra fel lehet fedezni, más kombinációban.

asz.jpg

aff.jpg

ap2.jpg

ak.jpg

Ezüst, mint szürke alternatíva

Nagyon rég tartják magukat a fémes hatású árnyalatok. Idén a hideg tónusúaknak kedvez az ezüst.

ezust.jpg

A letisztult fehér

feher_2.jpg

Az örök fekete

A két eset, amin nincs mit tovább ragozni.

fekete.jpg

A minták:

Geometrikus minták

Stabil darabjai az éveknek. A geometrikus minták még mindig nagyon népszerűek.

geom.jpg

A festményeket idéző printek és minták

Ezek nekem nagy kedvenceim, mert egy egyszerű, egyszínű pólót is feldobnak.

fes2.jpg

Színátmenetes megoldások

Ezzel a hatással sosem tudtam mit kezdeni, számomra már túl színes megoldás.

atmente.jpg

A megunhatatlan virág minták

Amit én bevallom, már egy kicsit unok.

virag_1.jpg

Mixed prints azaz a kevert minták

Erről írtam egy bejegyzést még nagyon rég, mert nagyon vonzódom ehhez a megoldáshoz, de irtó ritkán jön össze úgy, ahogy elképzelem. Csak bátraknak ajánlott, vagy olyanoknak, akiket még véletlenül sem érdekel, hogy mit szól a környezet a megjelenésükhöz.

mix.jpg

A fazonok:

Bőr

Nagy kedvencem, de könnyen eshetünk fétis félreértések kereszttüzébe.

bor_3.jpg

Selyem

Az egyértelműen nőies anyag, ami könnyed, lenge és nem megfelelő alá öltözettel rendkívül előnytelen. Én nagyon szeretem össze nem illő anyagokkal kombinálni például bőrrel, szőrmével, vagy kötött darabokkal.

selyem.jpg

Áttetsző anyagok

Ez az a hatás, ami csak modelleken, kifutón, színpadon mutat jól, de azért van benne fantázia. Nem feltétlen egy fehér ing alatt átsejlő fekete melltartóra gondolok, de egy szettünkhöz passzoló színes body már érdekes lehet, és még vállalható is.

attetszo.jpg

Derék hangsúly

A megoldás, ami szinte mindenkinek előnyös. Nagyon szeretem a derék hangsúlyos ruhákat, megoldásokat, mert nagyon nőiesek és ez hozza a lehető legelérhetőbb közelségbe az ideálisnak tartott homokóra alakot.

derek_1.jpg

Fodrok

Itt megoszlanak a vélemények, mégis elég rég megjelenik a mindennapokban is. Ami a gond vele: vagy babásan túl sok, vagy pont rossz helyen súlytöbblet hatást keltően rosszul szabott. Sokaknak nem éri meg a vesződséget megtalálni a tökéletes fazont. Én nem is tudom vannak-e fodros ruháim?

fod.jpg

Aszimmetria

Az egyik számomra legizgalmasabb, de egyben legkevésbé praktikus fazon. Borzalmasan kényelmetlen és nehézkes rétegezni, így nagyon időjárásfüggő ruhadarabokat eredményező szabásvonal.

aszim.jpg

A-vonal

Ami szinte mindenkinek jól áll 160 cm felett, tehát sajnos nem nekem. Annyira szeretnék ilyen szoknyákat hordani, de én úgy nézek ki ezekben, mint egy kedves kerti törpe. Amúgy csodás alakot csinál és nagyon praktikus fazon a körte alkatú hölgyeknek, mert a popsi helyett a derékra helyezi a hangsúlyt.

avonal.jpg

Ha elmúltál 30, ne adj isten, divattal foglalkozol nem ér nagy meglepetés a kijelentést olvasva, az égvilágon semmi újdonság nincs a divatban. Évről-évre ugyanazok a színek, fazonok, minták, formák jönnek elő, más sorrendben. Én is írtam már jó pár témáról a fent soroltak közül, linkeltem őket, ha van kedv és energia szemezgetni, ihletet meríteni. Nem kell új dolgokat vásárolni tehát, hogy megfeleljünk az idei hangulatnak. Elég csak feltúrni a szekrényt, elő venni pár régi, rég nem látott kedvencet, vagy csak máshogy kombinálnia a már meglévő darabjainkat.

Képek forrása: Pinterest: 2019 fashion trends.

Szép napot, üdv: Natulcien.    

2019-es divatrendek Tovább
Nem vásároltam ruhát 1 évig

Nem vásároltam ruhát 1 évig

Ismerős az érzés mikor a szenvedélybetegséged akkora mértéket ölt, hogy tudod, hogy nem kellene, tudod, hogy felesleges, tudod, hogy csak a belső kényszer hajt, mégis elcsábulsz, elgyengülsz és megadod magadnak azt, amire vágysz. Ja, hogy csak egy ruháról van szó? Csak a vásárlás a téma? Hol van ez a droghoz, az alkoholhoz, cigarettához, a játékgépek armadájához, egy csomó káros szenvedélyhez képest? A mozgatórugó szerintem mindegyik mögött ugyanaz, csak a mérték és a kár okozás aránya változik.

Elmesélem hogyan fedeztem fel, hogy igen, vásárlás függő vagyok.

in3.jpg

Ha alapvetően egészséges az ember, van szabadideje és energiája, még tetszenek is neki a szép dolgok és konfekció méret, könnyen eshet a ruhavásárlás jutalmazás csapdájába. A leárazásokon a hülyének is megéri a 10. tökéletes kék farmer, mert hát az örök darab. Munka után a legegyszerűbb pihenés nézelődni kicsit a kirakatok előtt szusszanásképp. Egy rossz nap után instant jutalom egy pulcsi. Csak 2 ezer forint leárazva, és halványbarna még úgysincs.

in4.jpg

Szuper dolog válogatni a szebbnél szebb darabok között a szekrényben, de az egy idő után sehol nincs a kincsvadászat, és az új darab megszerezése felett érzett örömhöz képest. Aztán már a leárazott pulcsi sem érdekes, jönnek a különleges darabok. No, meg ugye van, hogy szükség is van új ruhára, mert alkalom van, meg kell jelenni, meg feljött karácsonykor pár kiló, meg a nyaralás előtt veszi észre az ember, hogy kiszívta a nap a szép sárga fürdőruhát, ami már csak fakó sápadt színben gyűrődik a fiók hátuljában. Szóval alkalom és lehetőség mindig van. Igazából ez szükséglet és milyen jó, hogy megtehetjük, megkerestük rá a pénzt kemény munkával, igazán megérdemlünk egy kis kényeztetést.

in2_1.jpg

Még szerencse, hogy nem kell éhbérért egy ruhagyárban dolgozni éjt nappallá téve, hogy "Woman Power" feliratú pólókat varrva, arra gondoljuk, a gyerekünknek esélye sincs tanulni és megvalósítani a vágyait, mint azoknak az európai nőknek, akik majd megveszik az általunk készített ruhadarabot, hogy aztán fél év után egy garázsban kössön ki szétszaggatott takarítórongyként.

Természetes a tömött ruhásszekrény érzése egy idő után már nem tölt el elégedettséggel és lassan nincs kifogásunk sem, mert mindenféle árnyalatú nadrághoz van passzoló színű fehérneműnk.

in1.jpg

Ilyenkor már érdemes szakember segítségét igénybe venni, mert érezzük, hogy valami nincs rendben. Jaj, dehogy, még véletlenül sem pszichológusra gondoltam.  Kell egy koncepció a ruhatárunknak, meg egy stílustanácsadó, meg nem ártana tisztában lenni az évszaktípusunkkal. A kapszulagardrób is egy nagyon szimpatikus kezdeményezés, és igen, érdemes frissíteni is a ruhatárat időnként, hiszen a fiatalkori és a középkorosztály identitásválsága nagy változásokat követel a megjelenésünkben. Természetesen a régi, színben nem passzoló darabok helyett, és a sok színes farmer helyettesítéseként kellenek új darabok, melyek passzolnak a színelméletbe és a kapszulagardróbunkban is kombinálhatóak minden egyéb darabunkkal. A régi ruhadarabokat természetesen ruhavásárokon is el lehet passzolni, Interneten is vannak ruhacserélős csoportok, meg hát el lehet adományozni. Sokan örülnek az alig használt daraboknak és milyen jó érzés jótékonykodni is. Biztos az indiai varrónő is örül, hogy ilyen jó fej embert öltöztet, meg hát legalább van neki munkája.

ins2.jpg   

Aztán egy idő után nem tudsz több kifogást kitalálni, nem tudod tovább távol tartani magad a valóságtól. A mesterséges közöny makacsul ragadós mocsara akármennyire is próbál visszahúzni, egy időd után látod saját gyarlóságod és felismered, hogy ez mind csak kompenzálás.

A sok szép elmélet, és jó filozófia mind-mind olyan célt szolgál, amivel felruházzuk őket, nem hiába a mondás, hogy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Ha valaki igazolni akarja a szenvedélybetegségeit, akkor manapság nagyon könnyen tudja csodás csomagolópapírba tenni a kognitív disszonancia csökkentéshez szükséges információkat. Igen, ennek a fogalomnak van definíciója a pszichológiában. Ilyenkor igazolja az agy racionálisan, miért van szükségünk a 8. fekete harisnyára. Az emberi agy egy csodás dolog. Az egó mindennél erősebben védi magát, és mindenféle megoldást talál, hogy bizonyítsa, ő tökéletes és semmiben nem szorul fejlődésre.

ins1.jpg

Tökéletes, úgy ahogy van. Természetesen a környezet a hibás mindenért, meg a fogyasztói társadalmi nyomás és a közösségi médiából érkező behatások. Az egyén felelőssége teljesen elhanyagolható, hiszen akkor meg kellene látni saját gyarlóságunkat. Netalántán fájdalmas emlékekkel, felismerésekkel szembesülni. Az agyunk pontosan tudja, hogy nem akarja, hogy fájjon. Minket véd a maga kedves, oltalmazó módján és meg is adja nekünk a feloldozást a kifogással, ami igazolja, miért kellene nekünk egy olyan rózsaszín tüllszoknya, amire mindig is vágytunk kislányként, de sosem kaphattuk meg szigorú anyukánk ellentmondást nem tűrő tilalma miatt.

insta1.jpg

Annak ellenére, hogy nem vagyok vallásos, egy prédikáció egyszer nagyon mély nyomot hagyott bennem. A pap témája az volt, hogy minden ember fejet hajt valamikor, valami előtt. Valaki a pénzt, a hatalmat, a drogot, a munkát, a hobbit választja, de ezeknek a választásoknak általában csalódás a vége. Szerinte egy szimbólumot érdemes választani, amiben nem csalódhatunk, mert mi ruházzuk fel hatalommal. Szerintem magunkat kell választani. Magunk előtt kell fejet hajtani, magunk előtt kell alázatosnak lenni. Magunkba kell fordítani az energiát, magunkkal kell őszintének lennünk, magunkat kell szeretnünk és akkor nem kell vásárolni a boldogsághoz. Akkor nem kell védelmi funkciókkal körülbástyáznia az egónknak magát. Akkor tudjuk, hogy ha bármi nehézséggel találkozunk meg tudjuk azt oldani külső segítség nélkül is. Alkohol, cigaretta, drog nélkül is.

insta2.jpg

Akkor tudjuk, hogy a rózsaszín tüllszoknyára az az elhanyagolt kislány vágyik, akit magunk mögött hagytunk és nem foglalkoztunk vele mi sem. Pedig ki szeresse azt a kislányt, ha nem mi magunk? Ehhez a kemény önismereti úthoz viszont tényleg nem árt a segítség. Meg lehet oldani önállóan is persze, az agyunk is beszáll a racionalizálással. Drága egy pszichológus, meg annyi a kókler, meg idő sincs munka mellett terápiára. Aztán pár nap szomorkodás után meg lehet vásárolni az első piros rúzst, ami nem ruhadarab, meg olcsóbb is, meg ilyen még úgy sincs, meg kell egy kis kényeztetés, és ez olyan kis apróság.   

Egy évig nem vásároltam magamnak ruhát. És elmesélem legközelebb, miért döntöttem úgy, hogy idén nem vásárolok sminkcuccot.

Az internetes inspirációkat saját gardróbomra fordítva igyekeztem feltalálni magam ebben a ruhavásárlás mentes évben, és újra felfedezni a már rendelkezésemre álló ruhadarabokat.

in5_1.jpg

Eredeti képek forrása: Pinterest, a képeket magam szerkesztettem, fotóztam.

Ha szeretnétek csatlakozni a mozgalomhoz, vagy felkeltette érdeklődéseteket a téma ajánlom: http://www.holyduck.hu/ munkásságát és a Facebook csoportját: https://www.facebook.com/groups/nemvasarolokruhat/

Üdv: Natulcien

Nem vásároltam ruhát 1 évig Tovább
Köröm inspiráció

Köröm inspiráció

Jó pár dolog van, amire nincs se időm, se energiám mostanság. Az egyik a felesleges udvariaskodás, a másik a hobbim, a harmadik a manikűr, de folytathatnám még a felsorolást. Kismamaként a dolgom, hogy folyamatosan rendelkezésre álljak, és persze, hogy pont akkor jutna eszébe a kis csöppségemnek, hogy homokozzunk, vagy diót törjünk, vagy csipeszeket szedjünk szét darabokra, mikor épp száradnak az egyébként is (szigorúan alvásidőben) tövig vágott körmeim.

Szóval van pár dolog, amire még várnom kell, hogy újra a megszokott szépségápolási rutinom részei legyenek, de addig is ábrándozni szabad.

A körömápolási rutinom titkos fegyvere, egy műkörmös szaküzletben beszerezhető kis csodaszer, a zsírtalanító folyadék. Mert, mivel kezdődik minden körömfestés? Természetesen pisiléssel, nehogy a még meg nem száradt körmünkkel kelljen kényes műveleteket végrehajtani. Második lépésként bevetem ezt a zsírtalanító folyadékot, majd egy annak függvényében, hogy natúr, vagy erős színt viszek fel, kerül egy körömápoló lakk is a repertoárba. A semleges színek alá nem szükséges, de az erős színeket én úgy tapasztaltam egyszerűbb lemosni, és a körmöt sem fogja meg a fekete vagy  a tűzpiros, ha viszek fel alá egy körömápoló réteget.

Amúgy akármilyen jó is lehet egy körömlakk, háztartás mellett maximum 1 napot bír makulátlanul, így egy profi szakember segítsége is hasznunkra válhat, ha tartósabb eredményt szeretnénk.

Összegyűjtöttem pár ihletadó képet magamnak, milyen manikűrök tetszenek, és miket szeretnék majd megvalósítani, ha újra előtérbe kerül az életembe a piperézkedés a homokozás helyett.

A képek forrása a Pinterest „nail design” kereső szavára felugró találatok.     

n6.jpg

n11.jpg

n13.jpg

n14.jpg

n15.jpg

n16.jpg

n17.jpg

n18.jpg

n19.jpg

n10.jpg

n12.jpg

n7.jpg

n8.jpg

n9.jpg

n1.jpg

n2.jpg

n3.jpg

n4.jpg

n5.jpg

 

 

Köröm inspiráció Tovább
Éljenek a csillámpónik

Éljenek a csillámpónik

azaz beszélgessünk a highlighterekről.

Szeretném elmesélni a véleményem, és összegyűjtött tapasztalataim a mostani „fényes arc” trendről.

h1_1.jpg

Mindenhol krémes, csillogó, fénykiemelős termékekkel találkozni. Bevallom, az én legnagyobb örömömre. Azt mondják, kétféle sminkkedvelő nő létezik, aki mattítani akar, és aki csillogni. Szerencsére a trendek folyamatosan váltják egymást. Sokáig a porcelán, matt, babaarc volt a divatos, és kívánatos, majd azt megunva, megjelent a teljes ellentettje, a diszkógömb csillogás, ami olyan, mintha lepukizott volna minket egy csillámpóni.  

Számomra azért előnyös ez a jelenség, mert a száraz bőrömnek jót tesz az extra fény, és a hidratáló, krémes textúrájú kozmetikumok hada. A zsíros, olajos bőrűeknek sem kell sajnálniuk viszont, ezt a divatirányzatot, hiszen fényesedhetnek önnön valójukban, mindenféle rásegítés nélkül is, senki meg nem szólja őket, sőt.

h4_1.jpg

Van viszont a két véglet, a képregényes matt babaarc, és a csillámpóni végtermék között, egy arany középút, amiről most pár szót ejtenék.

Háromféle highlighter létezik: por, krém, és folyékony állagú. Mindegyik máskor, másra, másnak ideális. A sminkelésben van pár fizikai törvény, mint mindenben a világon: a vizes állagúba beleragad a por. No, nem ennyire egyszerű a helyzet, de majdnem.

A por highlighterek nem tartósak, ha csak felkenjük az arcunkra, úgy peregnek le, mint árvíz után a vakolat. Első lépésként a por termékeknél, mielőtt egyetlen terméket is megvásárolnánk, tisztában kell azzal lenni, hogy a bőr előkészítést igényel. A jó smink titka, amúgy vallom, hogy a tökéletesen előkészített bőr, de az egy másik hosszú bejegyzés témája lesz. Szóval alapozó, BB, CC krém vagy primer, vagy bármi olyan dolog, amibe beleragadhat a por bizony szükséges a szép és tartós végeredményért.

A por highlightereket elsősorban az arc magasan fekvő részeinek kiemelésére használják, de ezer más kis tipp és trükk is megoldható velük.

A rúzsra kenve csillogóbbá varázsolhatjuk az ajkainkat, de egy jó ajak primerre kenve csak magában is csodás eredményt érhetünk el.   

Ha megkapargatjuk egy ecset végével, vagy szemöldökfésűvel a highlighterünket és a port összekeverjük a primerrel, vagy alapozóval máris egy instant ragyogást kölcsönözhetünk az arcnak. De ezt a highlighterport rózsavízbe keverve arcpermetként is használhatjuk a csillogó hatásért. Csak egy kis fújós üvegre van ehhez szükség.

Arról nem is beszélve, hogy a highlighterek szemfestékként is tökéletesen megállják a helyüket.

Rengeteg márka közül válogathatunk, de ha nem vagyunk biztosak abban, hogy tetszik-e egyáltalán ez az irányzat, és jól áll-e érdemes olcsóbb árkategóriában keresgélni, mert bizony ott is vannak nagyon jó fénykiemelők. Ha viszont igazi szarkaként vonzódunk minden csillogóshoz, akkor felesleges kísérletezni, meg kell venni a legjobbat, és az örök életre nagy kedvenc marad.  

h2_1.jpg

Jöjjenek a krém highlighterek.

Míg a por a zsírosabb, olajosabb bőrön, addig a krém termékek a száraz bőrön mutatnak jobban. Természetesen itt is elkerülhetetlen az előkészítés, de betartva pár apró kis irányelvet (nedvesre por, szárazra krém) nem lőhetünk nagy bakit. A krémek közül nagyon nehéz jó minőségűt találni, ami tartós is, de itt kombinálhatjuk a termékeket. A krém highlighter nagyon jó fixálható egy por állagú másikkal.

A krém highlightereket az alapozó tetejére visszük fel, de ha csak sejtelmes apró derengést szeretnénk az arc bizonyos pontjain, az lapozó alá is kerülhet.

Én eddigi kísérletezéseim alatt egyetlen jó krém highlighterrel találkoztam csak, nem csoda, hogy nem is terjedtek el annyira, mint por társaik.

Az aktuális kedvencem következik, a folyékony fénykiemelő. Ez a leguniverzálisabb termék, mert nagyon egyszerűen adagolható különböző termékekbe. Pontosan ugyanazokra, és ugyanúgy használható, mint a por vagy krém highlighterek.

Alapozóba, primerhez keverve, akár poralapozóval együtt is kis rózsavízzel vegyítve egyszerűen gyönyörű, egészséges ragyogás adható a fakó, száraz, élettelen bőrnek.

Szemfesték alapnak, szemfestékként, vagy tusnak is megállja a helyét. Ajkainkon is csodás, de ha bombabiztosra szeretnénk a port tartósítani, akkor ez legyen az alap krém helyett.   

Rengeteg árnyalata közül választhatunk ebben a termékcsaládban is, viszont személy tapasztalatom szerint a leguniverzálisabb szín az, ami legközelebb áll a természetes bőrszínünkhöz. Számomra például egy rose gold árnyalat vált be a legjobban.

h5.jpg

Az irányzat maga szerintem egy egészséges, természetes hatást próbál meglovagolni, de mint mindenben itt is nagyon könnyű túlzásba esni. A sminkelés iránt érdeklődőknek látni kell azt, hogy a sminkelés pontosan olyan, mint a divat. A kifutókon bemutatják a trendeket, amikből magunkra szabva azt inspirálódhatunk, ötleteket meríthetünk, de nem kell egy az egyben lemásolni. A Youtube videókban látott sminkek a való életben nem állják meg a helyüket. Azért használnak nagyon sok terméket a sminkelők, hogy látszódjon a termék állaga, színe, és maga a hatás, a technika. Teljesen felesleges pont úgy sminkelni, mert minden arcforma más. Egy-egy ilyen sminket lemásolni felesleges, és olykor káros is, arról nem is beszélve, hogy nevetségesen mutat az utcán, munkahelyen, családi rendezvényen, de még akár buliban is.  

h6_1.jpg

Amire viszont nyomatékosan fel szeretném hívni a figyelmet, hogy a termékek INCI-je, azaz összetevőlistája kiemelkedően fontos. Nem mindegy milyen anyagokat kenünk az arcunkra, és bizony a highlighterek között nagyon nehéz káros anyag mentes darabokat találni. Impulzusvásárlás helyett érdemes először a Krémmánián vagy sminkes fórumokon tájékozódni a kiválasztott termékről. Nem csak a bőrünket védjük ezzel, de a felesleges pénzkidobástól és a pocsékló fogyasztói társadalmi szokásoktól is távol tarthatjuk magunkat.

Szép estét: Natulcien

Képek forrása: Pinterest search „hihglighter”.  

Éljenek a csillámpónik Tovább
Hogyan éljük túl az alváshiányt?

Hogyan éljük túl az alváshiányt?

Kislányom születése után 4 hónappal, hajnali 3-kor megvilágosodott állapotba kerültem. Szerintem ezt hívják „Isteni sugallatnak”. Elkapott az alkotási kedv egy olyan fajtája, ami ritkán következik be csak az életemben. Szinte egy villanás alatt megszületett a fejemben egy bejegyzés arról, milyen tapasztalataim vannak eddig a kisgyerek melletti alvásmegvonásról, alváshiányról, fáradtságról. Az alvásmentes órák alatt olvasott, hallott, felszedett tudást gyakorlatilag egy szempillantás alatt rendszerezte az agyam frappáns, humoros formában, majd nyugtalan, álomtalan alvásba zuhantam. Mikor legközelebb keltem a sugallat helyett a szokásos tompa fejfájás fogadott, és a homályos emléke egy éber álomnak, amiben blogoltam. A témára természetesen emlékeztem, hiszen a legaktuálisabb élethelyzet volt akkor, és még most is az, a cím pedig bele is égett az elmémbe: Hogyan éljük túl az alvásmegvonást?

fo.png

Naivan gondoltam arra, hogy na, én majd megírom ezt a bejegyzést emlékezetből, kutatva az álmom foszlányai után, de ennek a történetnek már több, mint fél éve, és még mindig nem jutottam el addig, hogy megosszam a világgal. Egészen a mai napig.

Aki eljut ehhez a bejegyzéshez valószínűleg már „kiolvasta” az Internetet, „hogyan aludja végig a gyerek az éjszakát” témakörben, és előrebocsájtom, hogy nem találtam meg a szent Grált. De szeretném megosztani a tapasztalataim, hogy megnyugtassam a nem alvó sorstársaim, nincsenek egyedül.

Mindenkinek saját szent Grálja van!

Ezer helyen olvasni, hogy minden gyerek más, és ez így is van. Felesleges hasonlítgatni őket, vagy teljesíthetetlen elvárások elé állítani a csöppségeket. Az én környezetemben is természetesen az összes gyerek átaludta az éjszakát születésétől kezdve, kivéve az én szemem fénye. Ne foglalkozz azzal, hogy a szomszéd Gizikével mi van. Mindenki csak a saját gyerekéért tartozik felelősséggel.

szentgral.jpg

X idő múlva jobb lesz!

Mindenki ezzel vígasztal, hogy 3 hónap után, félévesen, 8 hónaposan, 1 év után, 2 év után könnyebb lesz, és jobb lesz az alvás. Elmúlik a hasfájás, kibújnak a fogak, megedződik az idegrendszer, elfárad a mozgásban, tele eszi magát. Természetesen én is úgy vártam ezeket a sorsfordító időpontokat, mint a messiást, és sosem történt meg a nagy áttörés, sőt. Nem akarlak elszomorítani kedves olvasó, de egyre rosszabb lett a helyzet. Az biztos, hogy az idő hozza a megoldást, de hogy mikor, arra semmi támpont és biztosíték nincs.    

waiting.jpg

Aludj amikor csak tudsz!

No igen. Ha egyedül vagy otthon egy gyerekkel, aki kiszámíthatatlan időközönként kiszámíthatatlan időintervallumban alszik, ember legyél a talpadon, hogy tudj ilyen körülmények között aludni. Mire lefekszik a gyerek, te meg mondjuk ettél, ittál, pisiltél, addigra pont felkel. Vagy épp belekezdenél valami házimunkába, és mire jönne a pihenés, pont felkel. Vagy mondjuk rögtön lefekszel aludni amint a kicsi is elaludt, de pont akkor kelt fel, mikor épp mély álomba zuhannál és rosszabb megébredni, mintha nem is aludtál volna. Persze meg kell próbálni aludni minden lehetséges alkalommal, de akkor semmit nem él az ember, rohan a háztartás is, és nem is biztos, hogy mindenkinek pihentető 20 perc alvás attól rettegve, vajon mennyi időd van, és mikor kel fel a gyerek. Ráadásul ebben a helyzetben még csak egy gyerekről beszélünk. Ha van testvér is, ez a lehetőség egyáltalán nem is jöhet szóba.

alvas.jpg

Alvás praktikák!

Ezer oldal, és tanácsadó és fórum foglalkozik a gyerek alvással, altatással. Szerintem egy egész iparág épült erre a piacra, hiszen kisgyerek mellett aztán van igény alvásra. Rengeteg könnyvet olvastam a témában, alvástanácsadóval, pszichológussal, orvossal, védőnővel konzultáltam és mindent kipróbáltam 2 kivétellel a repertoárból és semmi nem működik.

Megfelelő hőmérséklet, megfelelő alvó környezet, megfelelő ruha, megfelelő táplálkozási szokások, megfelelő napirend, és esti rutin. Fürdés, csend, sötét, babmasszázs, zene, klasszikusoktól a hajszárítón át a fehér zajig. Együtt alvás, külön alvás, testkontaktus, hangterápia. Késleltetett reagálás, igény szerinti szoptatás. Volt egy pont, ha azt ajánlják, áldozzak fel egy bárányt, azt is megteszem, de bizony semmi nem segített.

sheep.jpg

A "tuti tippek", amiket elvből nem próbáltam ki!

A „hagyjuk sírni” és a „ciciről leválasztás”. Sokan ezekre esküsznek, sokaknak be is válik. Leszögezem, engem nem érdekel, más mit csinál otthon Gizikével, és hogyan neveli. Nem az én gyerekem, nem az én felelősségem, így nem nyitok vitát gyereknevelési elvekről, hiszen mindenki szerint a sajátja a jó. Mindenki belátása és saját tűrőképessége szerint dönt arról, hogy alkalmazza-e ezeket a módszereket vagy sem.

Szóval jöjjenek az én túlélési taktikáim:

Vitaminok marékkal!    

A B6 vitamin nagyon jó idegnyugtató, de a C-vitamin, és a multivitaminok, valamint a rendszeres, változatos és egészséges étkezés is alapvető fontosságú. Kell a szervezetnek a támogatás, ha már nem tud pihenni és regenerálódni az éjjeli alvás keretein belül. Kell a támogatás a bőrnek is, meg a kis lelkünknek is. Én például az elmúlt időszakban lettem arcápolásmániás. Egyrészről a bőrnek is kell a támogatás (ránctalanítás ezerrel), másrészről kell egy kis kényeztetés a sok nélkülözés, és saját igényeink háttérbeszorítása mellet.

vitamin.jpg

Karantén!

Beteg embert nem engedtünk a család közelébe, nagyon egyszerű okból kifolyólag. Egészségesen is épp elég nehéz kialvatlanul, fáradtan, kimerülten teljesíteni a mindennapokban, nem hogy még betegen. Aki egy kicsit náthás volt, már nem jöhetett a környezetünkbe maszk nélkül. Az Octenisept fertőtlenítő pedig a legjobb barát minden kimozdulásunknál.

mask.jpg

Hírzárlat!

Nem érdemes megosztani a problémát a szomszéddal és az utca emberével. Csak kéretlen tanácsokat, teljes empátia hiányt és bezzeg reakciókat kapnánk. A lehető legkevesebbre kell csökkenteni a stressz forrást, mert épp elég a folyamatos másnaposságra emlékeztető fáradtságot kezelni, nem kellenek még a plusz nehézségek.

another.jpg

Konfliktus helyzetek kerülése!

Számomra még mindig komoly stressz forrás és konfliktushelyzet a vezetés. Ha megtehetem kerülöm, mert egyébként is veszélyes fáradtan volán mögé ülni. Csökken a reakció idő, a figyelem lankad, nem jók az érzékszerveink. Ne feledjük azt se, hogy az alvásmegvonással kínoztak és komoly egészségügyi problémákat okoz hosszútávon. Ráadásul nem lehet megszokni sem. Kicsit aklimatizálódik az ember, de nem lehet hosszútávon büntetlenül kezelni a fáradtságot.  

vezetes_1.jpg

Tudatosítani, hogy a fáradtság egy másik tudatállapot!

A fáradtan keletkezett gondolatokat nem szabad komolyan venni. Túlérzékenység, humortalanság, összeesküvés elméletek jellemzik ezt az állapotot, amit a kialvatlan agyunk kreál. Korántsem annyira sötét, és reménytelen a helyzet, mint azt kimerülten gondoljuk.     

nose.jpg

Stressz levezetés!

A sírás egy nagyon jó stresszlevezető, de a verbális agresszió is lehet jó alternatíva amennyiben nincs alanya. Sose a környezetünkre zúdítsuk indokolatlan haragunk, inkább személytelen, és tárgytalan legyen a káromkodás stílusa. A „f@sz kivan, hogy az a kuty@ üsse meg a kukás@utót” például egy tökéletes alternatíva. A párnák csapkodása az ágyhoz is nagyon jó módszer.

stressz.png

Taktikai dühkezelés!

Megelőzendő a teljes kiborulást, vagy ha érezzük, hogy a fenti stresszoldó technikák már nem elegendők, és a tehetetlenségből fakadó agresszió levezetése, egy banánosdoboz szétverésében nyilvánul meg egy baseballütővel, artikulálatlan üvöltés keretében a kertben, az teljesen rendben van.

base.jpg

Katasztrófaturizmus!

Szégyellem, de bevallom, engem megnyugtat, ha másnak rosszabb. Különböző közösségi oldalak hasonló témájú csoportjaiban olyan meredek történeteket lehet olvasni, hogy rögtön enyhébb megvilágításba kerül az én problémám. Igaz, hogy átlag 10x kelek este a gyerekhez, és 11 hónapja csak 3x aludtam 3 órát egyben, de legalább nem kell fél lábbal ugrálva a szagelszívó zaja alatt a kumbaját énekelve altatnom. Ez is valami.

kata.jpg

Fogadd el a helyzeted!

Ha a gyermeked teljesen egészséges, szépen fejlődik, gyarapszik, nappal jó-kedélyű, vidám és mosolygós és könnyen elalszik, csak valamiért 10x felkel az éjszaka folyamán cicizni, akkor bizony neki nincsenek alvásproblémái. Neked vannak alvásproblémáid, amiért emiatt a szeánsz miatt nem tudsz egyben 1,5 óránál többet aludni. Ha ezt a helyzetet elfogadod, az már fél siker.  

alvasbhol.jpg

Smink tanfolyam!

Ha már úgy érezzük magunkat, mint a mosott rongy nem kell úgy is kinézni. Az egyetlen dolog, amire mindig szakítok időt, mert feltölt, kikapcsol, és mindig jólesik, az a sminkelés. Van, hogy fél kézzel, mert a másikban a gyerek van, és van, hogy csak félig készül el este 6-ig, de legalább jobban érzem magam a bőrömben.

smink.jpg

Barát terápia.

Olyan emberekkel veszem körül magam, akik megértenek, akiknek elsírhatom bánatom és nem megoldásokkal traktálnak, hanem együttérzéssel támogatnak. Akikből erőt meríthetek, és akik akár még át is mentek hasonlón. Gyermekem apjának a támogatása pedig a legfontosabb mindközül, hiszen ő az, aki nap mint nap látja a sok erőfeszítést, amit a rosszalvó gyerekkel való törődés igényel. Ő az, aki értékelni tudja, mit csináltál te otthon gyereknevelés címszó alatt, úgyis, hogy nincs otthon meleg étel, és szalad a háztartás.

barat.jpg

Segítség kérés!

Kinek mi áll rendelkezésére. Apa, nagyszülő, fizetett segítség, kertész, bárki, aki megoldható. Nem szabad mártírkodni mert nem éri meg. Ráadásul senki nem is értékeli. Se a gyereknek se a környezetünknek nem teszünk vele jót. Tudom milyen nehéz segítséget kérni, nekem ez komoly, jellemfejlődésre lehetőséget adó terület. Ki kell állnunk az érdekeinkért és akár másoknak problémát vagy kellemetlenséget is okozva (hisszük mi azt sokszor rosszul), de segítséget kell kérni. Ha más nem legalább hétvégente legyen 2 óra fix alvásidő a gyerek mellett, mert a 2 óra is életmentő lehet egy teljesen kimerült, fáradt anyukának.

help.jpg

Én-idő:

Szerintem a kizsigerelt anyukáknak van erre a legnagyobb szüksége. Aki folyamatosan csak ad a testéből, idejéből, türelméből egy gyermeknek, annak töltődni is kell ám valamiből, mert ezek a források végesek. Ez az én idő bármi lehet, de a lényeg, hogy abban a minimum 2 órában tényleg teljes legyen a pihenés.

enido.jpg

És a csodafegyver, ami nélkül lehetetlen túlélni: a SZÉNHIDRÁT.

A legjobb a kakaós kalács Nutellával, aminek a tetejére még egy kis tejszínhabot is rakunk. Nem élném túl a mindennapokat szénhidrát nélkül.

nutella.jpg

Plusz egy tipp:

Maradjon meg a remény!

Előbb utóbb minden elmúlik. Lehet pont ma lesz az az este, amikor sikerül 3 órát egyben aludnod.

Üdv: Natulcien

Képek forrása: Google search

Hogyan éljük túl az alváshiányt? Tovább
Mit vegyek fel holnap? 3.

Mit vegyek fel holnap? 3.

Elcsépelt mondat mostanában az Interneten, hogy mindenki unja már a telet és várja már a tavaszt. Legnagyobb meglepetésemre viszont jövő héten már március, így már tényleg nem kell sokat kibírni. Sokan elkövetik azt a hibát, vagyis inkább egy jelenség ez, hogy nem időjáráshoz, hanem naptárhoz öltözködnek. Azaz júliusban akkor is egy szandál van rajtuk kisruhával, ha amúgy tombol a 8 fok. Illetve márciusban elő kerül a balerina akkor is, ha repkednek a mínuszok. A lényeg viszont, hogy fogy az ihlet a téli öltözködéshez. Ebben próbálok kis segítséget és inspirációt nyújtani.     

Íme egy kis ötletadó, milyen összeállításokkal lehet kihúzni remélhetőleg a tél utolsó hetét.

7 nap 7 outfit jövő hétre. Fogadjátok szeretettel.

A montázsokhoz a képeket a Pinterestről válogattam.

 

Hétfői lázadó hangulathoz tökéletesen passzol a csinos, makulátlan szetthez egy feliratos póló, vagy mesefigurás, vagy bemutatós, vagy rock bandás. k1.jpg

Kedden, ha már besöpörtük a hétfői bókokat a csini ruháért, maradjon meg a lendület. Próbáltatok már csinos ceruza szoknyát kényelmes meleg pulcsival párosítani? Nagyon izgalmas, és praktikus is -10 fokban. k2.jpg

Ha még tudjátok tartani a szoknyás vonalat akkor hősök vagytok. A meleg tundra harisnya, akár több rétegben is nélkülözhetetlen, de egy kendővel, sállal is fel lehet dobni az összeállítást, még az irodában is. k3.jpg

Csütörtökre nekem már minden lendületem elfogy. Ilyenkor ötlettelenségemben marad a tiszta fekete nadrág, és garbó, amit maximum egy hatalmas kardigánnal érdemes megspékelni, hogy adjon egy kis színt a megjelenéshez. no, meg, hogy ne fagyjunk meg. k4.jpg

Péntek hozza a reménysugarat, már csak pár napot kell kibírni mínuszokban, aminek örömére jöhet egy kicsit izgalmasabb, de még mindig biztonsági játékos szürke-fehér. k5.jpg

Szombati randikor ki ne követte volna el már azt a hibát, hogy feláldozta a kényelem, a praktikum és az időjárás oltárán a megjelenését. Ha már harisnya, akkor legyen minél extrémebb mintás. k6.jpg

Vasárnapra pedig egy hó, és télbúcsúztató kirándulást ajánlok természetesen hótaposóban, és meleg sapkában.

mvfh7.jpg

Szép hetet kívánok nektek, üdv: Natulcien

 

Mit vegyek fel holnap? 3. Tovább
Hogyan hordjuk a piros nadrágot

Hogyan hordjuk a piros nadrágot

Egy kedves olvasóm kérésére és a gardróbrendezésem eredményeképp született ez a bejegyzés, mégpedig a kényes piros nadrágról. Kényes, mert mindig tetszett, de sose mertem felvenni, mert nem tudtam mivel, hogyan viseljem, hogy ne legyen snassz, illetve ne legyen túl figyelemfelkeltő.

Talán a fő probléma tényleg a felhívó jellege volt ennek a színnek. Nem szerettem volna kitűnni, de a lázadási kedv is hajtott, ami nem túl szerencsés kettősség. Egy turikincs viszont a kezembe akadt egyszer, mégpedig egy bordó nadrág személyében. Gondoltam ezzel probléma megoldva, nem túl feltűnő, de mégis csak a piros árnyalata. Ezzel a gondolattal megnyugodtam, haza is vittem a szerzeményt, és betettem a szekrénybe.

Sose volt még rajtam. Mikor szembesültem ezzel a ténnyel és a bordó nadrággal a legutóbbi gardróbrendezésem alkalmával gondoltam utánajárok, hogyan is tudnám beilleszteni a ruhatáramba ezt az egészen elhanyagolt, és hordás nélkül teljesen feleslegesen megvett darabot. A konklúzió, hogy nem túl változatosan. Nekem a piros élénksége üti a többi színnel való keveredést, mivel így is elég feltűnő, hát maradnak a klasszikusok: a fekete, a fehér, a bézs, a barna, a szürke, és mindezek mintás kombinációja.

p1_1.jpg

pf.jpg

p2_1.jpg

pf3.jpg

pf1.jpg

p3_1.jpg

pf2.jpg

 

Azt hiszem nem lesz a kedvenc, „minden nap ehhez nyúlok” ruhadarabom ez a nadrág, de van benne azért fantázia, és néha kiélem majd benne a lázadó kedvem.

Szép napot, Natulcien

Képek forrása: Pinterest

Hogyan hordjuk a piros nadrágot Tovább