Grafostylist: önismeret,stílus,szépségápolás

Hogyan válasszunk naptejet?

Hogyan válasszunk naptejet?

 nap3.jpg

Ez a hónap a fényvédelem aktualitásáról szól, és annak ellenére, hogy az idei, egy elég fura nyár, a nap azért süt, már amikor nem esik, és bizony nem csak nyaralás alkalmával kell a bőrünk védelméről gondoskodni, de egy sima buszmegállós várakozás alatt is. A fényvédős bejegyzésemben említettem, hogy mindig van egy plusz tubus a táskámban vészhelyzetre illetve váratlan esetekre felkészülve, de a teljes test védelem egy másik kérdés. Abban egyetérthetünk, hogy a naptejre is az vonatkozik, mint a fényvédőre, az a legjobb termék, amelyiket használjuk, de ez a bejegyzés tökéletes apropó, hogy elmeséljem, én hogyan szoktam terméket választani és, hogy bővebben meséljek INCI elemzéshez fűződő viszonyomról.

Itt szeretném felhívni a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül és a notino.hu támogatásával készült. Egy szezon, egy naptej minimum és bizony olyat választok, ami az egész családnak megfelel. Idén a választásom a Bioderma Photoderm Mineral-ra esett, de ezt a terméket még nem próbáltam előtte. A kislányom már elmúlt 3 éves és bizony a praktikum, mint a fújós kiszerelés is szempont most már.

Na de kezdjük az elején, azaz, hogyan esett a választásom erre a naptejre. Én elég megszállott vagyok, szóval sorakoznak a virtuális kívánság listámban a krémek, és ez is rég rajta volt már. Sokat olvasok, keresek, figyelek a témában és a témával kapcsolatban szóval, ha feltűnik egy új krém, ami potenciálisan megfelelő lehet, én utánajárok. A cél az ár-érték arányban számomra legmegfelelőbb termék levadászása. Van olyan termék kategória, amiből már meg van és van olyan, amiből még nincs. Fényvédőből speciel igen, de naptejjel kapcsolatban még szívesen kísérletezem.

Először is megnézem a krém, esetünkben a naptej összetevőlistáját, azaz INCI-jét. Ha ez a termék fel van töltve Krémmániára, akkor ott, ha nincs akkor kiguglizom. Mutatom, miket látunk akkor ezzel a választott termékkel kapcsolatban:

Decyl Oleate, Dicaprylyl Carbonate, Zinc Oxide, Capryliy/ Capric Triglyceride, Cocoglycerides, Titanium Dioxide, Silica Dmethyl Silylate, Polyhydroxystearic, Acid, Tochoperyl Acetate, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Stearic Acid, Alumina, Tocopherol.

Egyenként megnézem őket és ha valamiről nem találok magyarul adatott, akkor megint csak google barátomat hívom segítségül és ha kell a google fordítót is.

Vannak bizonyos elveim, amiket magamnak állítottam, és évek alatt alakult ki, illetve folyamatosan változik az engem ért hatások, élmények, tapasztalatok, valamint a bőröm reakciói által.

Ezek a következők:

-kerülöm az irritáló szárító alkoholokat, és a legirritálóbb illóolajokat amennyire lehet;

-kerülöm a mesterséges parfümöket, emennyire lehet;

-kerülöm a parabéneket, a szilikonokat, és a kőolajszármazékokat, amennyire lehet;

-egyértelműen kerülöm azokat az összetevőket, melyeket már bizonyos országokban betiltottak;

-kerülöm a kémiai fényvédőket;

-valamint kerülöm az SLS-t, és minden családtagját.

Az alkoholokkal kapcsolatban tény, hogy szárítanak az alábbiak: SD Alcohol, SD alcohol 40, Alcohol, Alcohol denatured, Amyl cinnamyl alcohol, Ethanol alcohol, Ethyl alcohol, Propanol alcohol, Propil alcohol, Isopropyl alcohol, Isopropanol alcohol; az irritáló illóolajjal kapcsolatban pedig, ha van helyettesítő alternatíva feleslegesnek tartom kockáztatni, és bizony van bővel választási lehetőség illóolaj nélkül is. A fentiekből következik, hogy vannak jó alkoholok is, és olyan illóolajok, amiket egyesek bőre kedvel, és esküszik rá. Ezek azok az egyéni és egyedi esetek, amiket mindenkinek magának kell kitapasztalnia.

A mesterséges parfümmel kapcsolatban megint csak egy darázsfészekhez közelítünk, mert sokan a természetes illóolaj alapú parfümökre allergiásak, szóval a parfüm megint egyéni megítélés alá tartozik és bőrfüggő.

Azokkal az összetevőkkel, amiket viszont már valahol betiltottak egyáltalán nem vagyok elnéző.

A kémiai fényvédők kerülése csak egy egyéni döntés. Nem bizonyított, hogy károsak és a napnál bármi jobb, mint már sokszor említettem, de nagyon sok termékben van. A kerülésével én lecsökkentem a termék dömpinget, hogy könnyebben átlássam a választási lehetőséget. Egyfajta szűrési módszer is számomra, mert bőven van nélküle is lehetőség. Szóval ez csak egyéni ízlés kérdése, ami egyáltalán nem követendő példa, egyszerűen én így döntöttem.

Parabén, szilikon, kőolajszármazék…..egyik sem ördögtől való, DE ki mire, és milyen kombinációban érzékeny teljesen egyedi. Én saját magamon azt vettem észre szebb a bőröm, ha ezeket kerülöm, de ha olykor-olykor egy-egy termék kis parabénnel becsúszik, az nem katasztrófa, hiszem nem csak ilyeneket kenek magamra. Tökéletes példa erre az egyik kedvenc alapozóm. Mesterséges parfüm és benzyl salicylate van benn, ami egy potenciális bőr irritáló, de az összetevőlista 2. helyén szkvalán van, amit viszont imád a bőröm. Ez az alapozó egy csoda számomra, szóval elnézem neki ezt a két kis hibát, amit viszont kompenzál a többi összetevő, a hatása és az, hogy 2 tubus után sem okozott semmilyen problémát, egyszóval a tapasztalat, és a gyakorlat.

Azokkal az összetevőkkel, amiket viszont már valahol betiltottak egyáltalán nem vagyok elnéző

Az SLS kerülése szintén tapasztalati út eredménye. Azóta jobb a bőröm állapota, mióta kerülöm, ennyi. De írtam erről is már a blogon az SLS mentes tusfürdők című cikkben.

Vannak, akiknek más szempontok számítanak a termékválasztásnál, mint pl. hogy állatkísérlet mentes, vegán, vagy éppen magyar legyen, az ára, vagy akár a csomagolás.

nap2.jpg

Ha az én elveim alapján nézem a Bioderma naptej összetevőit, akkor a következő következtetéseket vonhatom le: van benne jó alkohol, és egy csomó kókuszolaj származék. Nos erre térjünk ki, mert a kókuszolaj sok embernek pattanást okoz, ami testen lehet nem annyira problémás mint arcon. Ez egy teljesen ártalmatlan összetevő, de egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek jó lesz. Én már tapasztaltam, hogy a bőröm kifejezetten szereti a kókuszolaj származékokat és nem „akné trigger” nálam, azaz nem okoz pattanásokat. Van benne az aktív hatóanyagok mellett pálmaolaj. Nos ez például etikai kérdést vet fel. Számomra a pálmaolaja környezetkárosító hatása felett érzett lelkiismeret-furdalás még nem érte el azt a szintet, hogy ne vegyek olyan terméket, ami tartalmazza. Nagyon sajnálom az orángutánokat tényleg, de jelenleg a gyermekem, és a saját fényvédelmem elérhető áron fontosabb, mint egy kihaló félben lévő távoli faj. Ezt nagyon gáz leírni tudom, de sajnos a tudatosság megélése, és a felelősségteljes döntéshozatal nehéz helyzeteket eredményez, aminek én minden következményét vállalom.

Nézzük az érdekességet, karbomát, szilika, alumina, stearic acid……nos ha kiüt a krém, akkor ezek mentén érdemes kísérletezni, vajon melyikre vagyok érzékeny. Ezeket felírom, és ha valami gond lesz következő választásnál kerülöm ezeket az összetevőket, illetve ezek kombinációját. Az ewg.orgon egyébként nem találtam semmi olyat, ami félelemre vagy óvatosságra adna okot ezekkel az összetevőkkel kapcsolatban. Így nyugodt szívvel próbálom ki.

Fizikai fényvédő, számomra megfelelő INCI-vel, praktikus, kisgyerekbarát, fújós kiszereléssel 100 ml most akciósan 6990 ft-ért.

nap1.jpg

És akkor jöhet a feketeleves. Tavaly ugyanezen keretek mentén választottam egy bababarát, kifejezetten csecsemőknek szánt, elméletileg makulátlan összetevőjű naptejet, ami első használat után vörös, viszkető kiütéseket okozott, és hetekig szenvedtem, mire sikerült tőle megszabadulni. Összehasonlítva ezzel a Biodermát hát, vannak hasonlóságok, az alumina, a karbomát és az acid. Eljött az idő, hogy kiderítsem, vajon tavaly mi ütött ki. A legérdekesebb a kísérletben, pedig, hogy lehet a Bioderma lesz életem napteje. Hogyan lehetséges ez? A termékekben az összetevőlista egy nagyon érzékeny és ingoványos talaj. Nem biblia, és nem biztosíték. Egy jó támpont és annál többet ad, minél jobban ismerem a saját bőrömet. Nem lehet egy terméket próba nélkül leírni, csak mert x, y dolog van benne, hacsak nem ütközik az elveinkkel, de akkor sem a termék hibája az, hanem a mi döntésünk, hogy nem élünk vele.

Összefoglalva az INCI nem biztosíték, de egy nagyon jó kiindulási alap, tudás, és döntés nélkül, viszont semmit nem ér.

Köszönöm, hogy elolvastál, üdv, Natulcien.

Ui.: neked van bevált naptejed?

Hogyan válasszunk naptejet? Tovább
A tökéletes fényvédő titka

A tökéletes fényvédő titka

 s3_1.jpg

A kattintás vadász cím, a nehéz témának szól. Aki egy kicsit is mélyrehatóbban kezd foglalkozni arcápolás témakörrel, biztos belefut a Fényvédők háborújába, és bizony döntenie kell, hogy melyik oldalt választja. Nincs középút, választani kell. Ráadásul ez nem olyan probléma, ami megoldódott volna magától is, ha Anakin pszichológushoz jár. Ez egy feloldhatatlan konfliktus: fizikai vagy kémiai fényvédőt válasszunk.

De jöjjenek az előzmények, nem ugrunk ám egy jóravaló történetben sem rögtön a leszámolásra.

Szögezzük le az alapokat. Fényvédő arcra, naptej testre való. Ebben a bejegyzésben tehát csak az arcra való készítményekről mesélek.

Két tábor van a fent említett fizikai és kémiai fényvédők. A különbség, hogy a kémiai beengedi a napfényt a bőrbe, és ott különböző kémiai vegyületekkel hatástalanítja (ezért kell várni 30 percet vele mielőtt napra mennénk), míg a fizikai megakadályozza, hogy a káros sugarak a bőrbe jussanak egy fehér filmréteggel a bőrfelszínen. Mi is akkor a probléma?

A kémiai vegyületek állítólag felszívódhatnak a bőrön keresztül a véráramba, és ott káros hatásokat fejthetnek ki, illetve elősegíthetik a káros szabad gyökök kialakulását. A fizikai pedig fehér réteget hagy maga után a bőrfelszínen, és ragad, azaz kényelmetlenebb használni.

Összefoglalva, a kényelem oltárán feláldozott esetleges biztonsági kockázatokról, és a biztonságos, de kellemetlen, és macerás használatról beszélgetünk a továbbiakban.

Nézzük először a kémiai fényvédő állítólagos káros hatásait. Szerény véleményem szerint a véráramban felszívódó vegyületek kockázata annyi, mint cián mérgezést kapni sárgabarackmag evéstől. Lehetetlen annyi sárgabarackmagot megenni, hogy a benne található cián tartalom káros hatással legyen a szervezetünkre. Szerintem évekig kellene octinoxate-ban fürdeni folyamatosan, hogy annak érzékelhető ösztrogén hatása legyen. A másik mellékhatása, hogy káros szabad gyökök keletkezését elősegíti, pedig eltörpül amellett, hogy bőrgyulladást okozhat a kétoprofénre allergiás felnőtteknél. De lefordítva hétköznapi nyelvre, itt a lényeg, hogy a legtöbb kémiai fényvédő csípi az emberek szemét.  

Most jöjjenek a fizikai fényvédők kellemetlen használatára vonatkozó tapasztalatok: igen, fehér réteget hagy, mert ez a dolga, és igen, ez ragad és nehezebb érzet a bőrön. Ez a biztonság ára.

s5.jpg

Szóval akkor eljutottunk oda, hogy igazából egyik verzió sem tökéletes megoldás, tehát választani kell a számunkra legkisebb rosszak közül.

Szívünk szerint döntöttünk, hogy fizikai vagy kémiai, de van még itt pár tényező, amit figyelembe kell venni a választásnál: SPF, mennyiség, ár.

Azt kell tudni az SPF-ről, hogy:

SPF 15-ös fényvédő a napsugarak 1/15-ét átengedi, és a 93%-t kiszűri.

SPF 30-as fényvédő a napsugarak 1/30-ét átengedi, és a 96,6%-t kiszűri.

SPF 50-es fényvédő pedig a napsugarak 1/50-t engedi át, a 98%-t kiszűri. 

Összefoglalva: minél alacsonyabb az SPF, annál sűrűbben kell újrakenni, de amúgy nagy különbség nincs a faktorszámok között. SPF 15 és 50 között csupán 5%. Ezen ne dilemmázzunk tehát, nem leszünk nagyobb biztonságban SPF 50 alatt sem, ha órákat fekszünk a napon, és az SPF-ek sem adódnak össze. Ha egy SPF 50-as fényvédőre például SPF 25-ös CC krémet rakunk, nem SPF 75 lesz a védettségünk, csupán SPF 50-es. Ráadásul állítólag az SPF 50 eléréséhez több vegyszer kell, amikkel feleslegesen terhelhetjük a bőrünket, vagy legalábbis minimális előnyért.

A mennyiség viszont azért kardinális kérdés, mert ahhoz, hogy a fényvédő kifejtse a nap káros sugarai ellen a hatását, bizony az arcunkra egy kiskanálnyi mennyiséget fel kellene kenni. Ez sok, ami azt jeleneti, hogy 30 ml. egy hónapig elég kb. Vagyis ha nagyon pontos akarok lenni, akkor nyáron addig sem, mert én ugyanezt a mennyiséget az arcom mellett, a tarkómra, nyakamra, dekoltázsomra és alkaromra is elkenem, ha nem fedi ruha és nap érheti. Erre a célra másik terméket használok, mint arcra, és bizony a táskámban is mindig van nálam naptej, ha munkából hazafelé, vagy kocsiban nagyon tűzne a nap, és bizony használom is.

Itt jön a képbe az ár. Ki kell számolni a költségvetésünket, mennyit szánunk havonta arcápolásra, és ebbe bizony bele kell kalkulálni a havi egy 30 ml-is fényvédőt (vagy 3 hónapra a 100 milist), ami nem mellékes összeg.

Összegzem viszont hol tartunk eddig. Ha van egy drága fényvédőnk, amiből nem használunk kellő mennyiséget, hogy spóroljunk vele, az kidobott pénz. Ha van egy olcsó fényvédőnk, amit nem használunk, mert csípi a szemünket az is kidobott pénz. Illetve ha van egy SPF 50-es fényvédőnk, amit reggel felkentünk és aztán egész nap kapálunk a krumpliföldön, az is kidobott pénz.

Na de mielőtt sikítófrászt kapna bárki is a drogéria polcai előtt, hogy most akkor mi legyen, és nem tudja eldönteni, hogy cián mérgezést vagy gésa sminket válasszon, mikor ő csak egy kib…. naptejet szeretne venni az arcára nyaralás előtt, elmondom a megoldást a problémájára.

Itt jön a címben ígért megoldás a tökéletes fényvédőre, felkészültél? A tökéletes fényvédő az, amelyiket használjuk. Napi szinten és kellő mennyiségben.

Teljesen mindegy milyen, csak használjuk, mert a mostani nap már annyira káros, hogy a semminél bármelyik fényvédő megoldás jobb. Tényleg jobb bármelyik.

Ki tudjuk fizetni a kasszánál, legyen azért minimum 15 faktoros, de a lényeg, hogy legyen annyira kényelmes a használata számukra mind lélekben, mind fizikailag, hogy naponta, ha kell 2 óránként is újrakenve, de használjuk.

Itt hívom fel a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül és a Notino.hu támogatásával készült.

s1_1.jpg

Én amúgy könnyen beszélek, mert már megtaláltam életem tökéletes fényvédőit, naptejeit, és van itthon 14 darab. Igen, jól olvasod. Alapozó mániám mellett a másik gyengém a fényvédő/naptej és újdonsült kedvenceim a natúr szappanok, de ez egy másik történet. Szóval van egy eladó, egy ajándék, kettő a kislányomnak, 3 db testre, egy a táskámban, egy SPF 20-as télre, 2 db színezett, és a kedvencből 3 db tartalék. Szóval én betáraztam nyárra, nem mellesleg rengeteg fényvédőt ajándékozok a szeretteim körében. Ebben a mostani bejegyzésemben pedig az egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb darabról, egy színezett fizikai fényvédőről szeretnék meséli neked, a NeoStrata Targeted Treatment-ről.

Én magam a színezett fizikai fényvédők mellett köteleződtem el. Ez is egy ilyen darab. A különlegessége, hogy nem hagy fehér réteget, hanem egy minimális fedéssel, de bőregységesítő hatása van. Egy színárnyalatban kapható és idomul a bőrszínhez, egy nagyon folyékony, vízszerű és olajos állagú termék, ami inkább a száraz és vízhiányos bőr barátja. A fizikai fényvédők fehér rétege számomra amúgy egy könnyen kiküszöbölhető hátrány, mivel imádom az alapozó, BB, CC termékeket, így mindig használok ilyesmit, de egy jó fizikai fényvédő tökéletes primer is lehet főleg poralapozók számára, mivel gyönyörűen tapadnak a kis porrészecskék a fizikai fényvédők testesebb állagába. Szóval fogjuk a termék hátrányát és fordítsuk előnyünkre.

neostrata.jpg

Ennek a terméknek megfelelő számomra az INCI-je, a száraz bőrömre megfelelő az olajos állaga és szívesen pepecselek a kicsit körülményesebb felvitellel is a színezettség miatt, ugyanis kézzel csíkos hatása lehet, amit viszont egy nedves blenderrel könnyen orvosolhatunk.

A termék ára 10.440 Ft, ami lehet az ünnepnapos fényvédőnk is akár. A kiszerelése 50 ml, a milliliter ára 209 Ft. és mindennapos használatban kb. 1,5 hónapig elég.

Mesélj, te milyen fényvédőt használsz?

Köszi, hogy elolvastál, üdv: Natulcien.

A tökéletes fényvédő titka Tovább
Testradír

Testradír

 no33.jpg

A blog, a hobbim, a szépségápolás rengeteg új élményt, tapasztalást és érdekes felismerést hozott magával. Én például sosem voltam egy nagy fürdős, wellnesses, de mostanában, mivel korlátozottak kisgyerek mellett a lehetőségeim, egyre inkább élvezem a fürdőszoba nyugalmát. Kell egy retesz az ajtóra, azért biztos, ami biztos a jövőben, hogy a nyugalom megmaradjon egy 3 éves mellett.

Az arcápolás, a SLS mentes fürdőzés, és a naptudatos hozzáállásom, hozta magával az önbarnítás felfedezését is, aminek egy kiegészítője a testradírozás. Sosem éreztem szükségét annak, hogy testradírozzak, pedig sok előnye van a technikának. Az egyik legfontosabb, hogy szőrtelenítés után segít, hogy ne nőjenek be a szőrtüszők, a másik pedig, hogy az önbarnító sokkal szebben mutat a radírozott, hámlasztott bőrön.

Aztán felmerült, hogy minek vennék én drága pénzért speciális terméket, mikor tele van a net házilag készíthető testradírokkal. Megnéztem a recepteket, ki is próbáltam párat, és bevallom a só, és a cukor szemcsék kicsit sem voltak kellemesek. A kávé zacchoz nem volt kedvem kávé pad-eket bontogatni, és amúgy is túl macerásnak tűnt. Az összes macerás dolog új megvilágításba került gyakorló anyaként, kisgyerek mellett. Szóval a készítsünk otthon testradírt, „milyen környezettudatos, és milyen gazdaságos” után, felváltotta a „tudod mennyit fogsz te azután takarítani” gondolatmenet.

Szeretem a házilag készíthető dolgokat amúgy, de a testradír, valahogy nem jött be. Tudtam, ha nem kellemes a használata, nem fogom magam szenvedtetni vele, szóval gondoltam érdemes áldozni egy megfelelő termékre.

Itt szeretném felhívni a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül és a notino.hu támogatásával készült.

Mint mindig, most is az INCI ellenőrzéssel kezdtem, és ár-érték arányban, valamint összetevőlista alapján ez a termék lett a befutó: Collistar Special Perfect Body.

no32.jpg

Nagyon megörültem a kiszerelésnek, mert a legtöbb piacon kapható testradír kis kiszerelésű, és elég drága. Ez a termék viszont 700 g., és 10530 Ft, ami szintén drága, de legalább tökéletes számomra az INCI-je. Egyszer azt mondta egy ismerős, ha vasútsínre kötözve egy száguldó vonat tartana felém, én abban is találnék valami pozitívot, amúgy igen, legalább nem szenvednék sokáig. Szóval elmondom mi az elméletem arra, hogy megéri nekem ez a testradír. Én nem nevet és marketinget veszek, hanem összetevőlistát. Engem nem hat meg, ha valaminek divatbemutatós kifutó neve van, ha rossz az INCI-je, viszont elolvadok egy ismeretlen kis magyar vállalkozástól tökéletes összetevőlistával.  Ha veszek olcsó testradírt, ami kellemetlen használatú, és szárít, és allergiát okoz, akkor az, nem hogy kidobott pénz, de még arra is kell költenem, hogy helyrehozzam a bajt, aztán kísérletképp veszek egy másik olcsót, és lassan többet költöttem kellemetlenségekkel karöltve, mintha vettem volna tudatos döntés alapján egy drágább, de jó terméket. A legrosszabb felállás, ha a rossz terméket még drágán is vettem. Az az ideális, és utópisztikus verzió, miszerint elsőre beletrafálok egy olcsó és jó darabba, szerintem tündérmese kategória. Én azt tapasztalom, hogy összetevőlista elemzés alapján, ismerve a saját bőrömet, egy idő után, a megfelelő tapasztalattal, és pénztárcával, már lehet olyan termékeket találni, amik tuti nem okoznak csalódást, és nem kell kísérletezgetéssel ügyeskedni.

Így jártam ezzel a testradírral. Tökéletes lett első látásra, INCI elemzésre.

Mutatom, mi kerül ennyibe, és miért olyan jó, jöjjön az összetevőlista elemzés:

no31.jpg

Maris Sal / Sea Salt: azaz tengeri só, de valami nagyon-nagyon finom formula, nem olyan, mint az otthoni konyhasó.

Caprylic / Capric Triglyceride: Bőrpuhító, és kondicionáló kókuszolaj származék.

Isopropyl Myristate: ez egy mesterséges olaj, ami elég pattanást okozó, azaz komedogén összetevő lehet, szóval arcra nem érdemes használni a terméket, de szerencsére nem is arra van, viszont teljes mértékben biztonságos.

Glycine Soja (Soybean) Oil: szójababaolaj, ami bőrpuhító.

Macadamia Ternifolia (Macadamia) Seed Oil: makadámia fa terméséből készített olaj. Nagyon jó hidratáló.

Aleurites Moluccana (Kukui) Seed Oil: kukui diófa terméséből nyert olaj, szintén bőrkondicionáló.

Persea Gratissima (Avocado) Oil: avokádóolaj, ami szintén nagyon jó hidratáló.

Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil: édes mandula olaj, táplál, és véd.

Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Oil: narancshéjból nyert olaj, ami egy gyakran használt illatanyag, szintén potenciális irritáló anyag, mint minden illóolaj.

Mentha Piperita (Peppermint) Oil: borsmenta olaj, frissít és tonizál, de aki érzékeny rá, azt irritálhatja.

Rosmarinus Offinicnalis (Rosmary) Oil: rozmaring olaj.

Tocopheryl Acetate: a tiszta E-vitamin és az ecetsav észtere, az egyik legtöbbet használt természetes tartósítószer.

Limonene: citrusolaj és mentol keveréke, egy természetes illatanyag, ami potenciálisan irritáló lehet az arra érzékenyeknek. Érdemes kerülni, ha túl sok van benne egy termékben, de akkor nem az összetevőlista végén kullog. Minél hátrébb van ugyanis egy összetevő a sorban, annál kevesebb van belőle a termékben.

Yellow 11 / CI 47000: sárga színezék.

Green 6 / CI 61565: zöld színezék.

Mint olvashatjátok a sok illóolaj akár irritáló is lehet, de mivel lemosásra szánt termék, én nem tartok tőlük. Megjegyzem, ha ezek egy arckrém összetevői lennének, biztosan nem venném meg. A termék összetevőinél érdemes a funkciót is nézni. A sok olaj ebben a termékben abban segít, hogy a só szemcsék könnyebben tudjanak siklani a bőrön, és ne okozzon kellemetlen, hámsérüléseket okozó mikro-karcolásokat a bőrön.

no3.jpg

Nagyon érdekes ennek a terméknek a formulája, ami miatt speciel én beleszerettem ebbe a testradírba. Engem nem az illat, hanem pont az olajos érzet fog meg. Mikor elkezdem radírozni magam ezzel a kék masszával, először a sós szemcsék dominálna, majd a szemek elolvadnak, és kis olajos golyócskák lesznek belőle, majd végül csak a pihe-puha frissen hidratált olajos bőrérzet marad. Én addig dörzsölöm magam a pasztával, amíg egy só-szemcsét sem érzek. Nagyon kellemes hidratált lesz a bőröm kiszállva a zuhany alól, és mehet is rá az önbarnító.

Mesélj, te használsz testradír?

Köszi, hogy elolvastál, üdv: Natulcien.

Testradír Tovább
Önbarnító

Önbarnító

95699617_2616485415273368_7040413449343467520_n.jpg

Találkozásom a tudatos életvitellel nagyon izgalmas volt, és folyamatosan azt tapasztalom, hogy egyre érdekesebb dolgokat, területeket, embereket, élethelyzeteket sodor elém az élet ebben a témakörben. A szépségápoláshoz, a termékekhez, és az összetevőjükhöz kapcsolódó hozzáállásom úgy, mint minden tanulási folyamatban természetes, változik, és alakul. A lényeges, kardinális pontok viszont fixek maradtak, hiszen már bőven felnőtt fejjel, kiforrott személyiséggel, és értékrenddel kezdtem el megismerkedni ezzel a világgal. Nem voltam biohívő, aki aztán átváltott élesen a clean clinical-ra, Nekem úgy érzem mindig egyéni utam volt, ami a saját bőröm reakcióira, és az általam képviselt értékrenden alapult.

A fenti folyamatoknak egyértelmű, és várható állomása volt viszont, hogy le kell mondanom a napozás öröméről. Sajnos ez a nap már nem az, mint ami fiatal koromban volt. Imádtam napozni, és számomra most is a nap jelenti az életet, az energiát, és a jókedvet. Most már szembesülnöm kell azonban a veszélyeivel, és a káros hatásaival is. Itt jön képbe viszont a felvezető bekezdésem. Nem azért mondok le a napozásról, mert valahol,  valamit olvastam, vagy mert valaki azt mondta, valami alapján, hogy káros. Nem is azért, mert hatalmas összeg érkezett a számlámra egy önbarnító cégtől, és mostantól életem végéig ellátnak termékkel engem. és a családom is.

Be kellett látnom, hogy az általam olvasott információk, és a saját tapasztalásaim, úgy állnak össze összképként a fejemben, hogy egyértelmű utat jelölnek ki számomra ebbe az irányba. Senkit nem lehet akarata ellenére rávenni valamire. Én sosem hittem abban, hogy meg kell mondani az embereknek, mit tegyenek. Van ugyan rá igény, és a gyermeki szinten ragadt személyiségtípusok kifejezetten igénylik is, ámde egy felnőtt személyiség számára azonosulni kell a változással ahhoz, hogy be is tudja fogadni. Szóval én senkinek sem mondom, hogy ne napozzon, mindenki a saját egészségéért, és a kiskorú gyermekeiért tartozik egyedül felelősséggel. Csupán elmesélem én hogyan jutottam bizonyos döntésekre, és milyen megoldásokat találtam azok kivitelezésére. 

Itt szeretném felhívni a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül, és a Notino.hu támogatásával készült.

Nem csak azért mondok le a napról, mert félek a bőrráktól, hanem mert nagyon hiú vagyok, és annak ellenére, hogy télen, nyáron minden egyes nap fényvédőzöm, pigmentfoltok jelentek meg az arcomon. Halványan ugyan, de ez is bizonyíték számomra, hogy ez a nap már hihetetlen erős, és nagyon káros sugarakat küld felénk. 40 felé ráadásul ez már egy természetes folyamat is, az eddig elszenvedett, elraktározott, bőrkárosító naphatásnak bizony meg van a következménye.

A fentebb leírt folyamatok, és a felismerés, miszerint le kell mondanom a nap öröméről, nagyon fájdalmasan érintett. Számomra a barna bőr jelentette a boldogságot, a gyerekkori nyaralások szép emlékét, a fiatalságot, és az egészséget. Ráadásul, mint már említettem a hiúságom, nekem szebb a bőröm barnán. Gyarló vagyok, bocsánat. Ez fájt a legjobban, hogy nem lesz szép barna bőröm, ami eltakarná a sötét pórusaimat, amik rikítanak a fehér bőrömön. Olyan a bőrszerkezetem, hogy minden egyes szőrtüsző látszik, és ezen bizony csak a barnaság segít. Mivel sem a szolárium, se a nap nem jöhet már szóba, egyetlen alternatívám maradt, a sosem próbált önbarnítás.

Nekem még csak régi emlékképeim voltak az ilyen termékek használatáról mesélt sárga, foltos bőrről, büdös szagról, és Donald Trumpról, de saját tapasztalás semmi. Elkezdtem tehát utánajárni a témának, és megkeresni a számomra megfelelő terméket. Megnéztem az online fellelhető önbarnítókat, és az összetevőlista, valamint a vásárlói vélemények alapján, erre a termékre esett a választásom: Vita Liberata Phenomenal. Gondoltam ne maradjon a fejem fehér a testem mellett, választottam arcra való készítményt is, és teljesen felkészülve, egy kesztyűt is vásároltam, hogy ne legyen sárga a mancsom, mivel erről is hallottam rémtörténeteket, én pedig a megelőzés híve vagyok.

Az összetevőlista volt amúgy a fő szempont a választásomban, de ennek a márkának is van több kiszerelése, és formulája. Vannak hab, olaj, és krém állagú önbarnítók. Én mivel egyet sem próbáltam még, biztonsági játékosként, az általam testápolókból ismert formula, a krém, azaz a lotion mellett tettem le a voksom.

95965792_249425913082849_4217573729082802176_n.jpg

Az INCI, mint már említettem nagyon fontos számomra, hiszen nem azért nem megyek a napra, hogy aztán a bőrön keresztül felszívódó adalékanyagok okozta bőrproblémák, és allergia miatt szenvedjek. Szóval meg kell mutatnom, hogy mi van pontosan ebben az önbarnítóban, mert rendkívül érdekes, és megnyugtató is egyben:

Az alapja aloe vera kivonat, víz, glicerin, és zsíralkoholok, melyek nem szárítanak, hanem bőrpuhítóként játszanak szerepet. A fő összetevő a dihydroxyacetone (DHA), ami az önbarnításért felelős, cukorrépából, vagy cukornádból nyert anyag. Úgy működik, hogy a bőr legfelső rétegében ez a DHA, összekapcsolódik fehérjékkel, és így különböző sárgás, barnás pigmentek jönnek létre. Ezek a létrejött melanoidok nagyon hasonlítanak a bőr mélyebb rétegeiben, barnulás hatására létrejött melaninhoz. Ez okozza az átmeneti barnaságot, ami a felviteltől számított pár órán belül alakul ki, és változó, hogy meddig tart, de általában pár napig. Természetesen az izzadás, mechanikus behatások, fürdés, következtében gyorsabban kopik a szín, mint magától. Ezek mellett természetes tartósítószerek, szilikonok, és bőrpuhító anyagok, valamint stabilizáló szerek vannak még a krémben, olyan tápláló összetevők mellett, mint a B5 vitamin, E vitamin, shea vaj, sárgadinnye gyümölcs kivonat, szőlő- és málnamag kivonat, ginkgo biloba, hólyagmoszat, és lichi kivonat, valamint hialuronsav, és egy selyemből kinyert bőrpuhító.

Arra kell viszont kiemelten hangsúlyt fektetni az önbarnítók használta során, hogy fokozottan oda kell figyelni a fényvédelemre, mert a barna bőrünkben a megtévesztett sejtek jobban beengedik a káros napsugarakat. Szóval önbarnítósan vagy ne menünk napra, vagy naptejet használva. Nyugodtan rá lehet kenni a barna bőrre a naptejet, nem lesz semmi gondja a színnek.

Miután megbizonyosodtam róla, hogy mit kenek magara jött a puding próbája, az evés, azaz a termék kipróbálása. Semmi tapasztalatom nem volt, hát megnéztem a márka bemutató videóit, hogyan javasolják a felvitelt. Legnagyobb meglepetésemre, elsőre szép lett a végeredmény. Mivel nem hámlasztottam, testradíroztam előtte, csak hirtelen felindulásból, türelmetlenül kipróbáltam, kihagytam a potenciálisan veszélyes területeket, mint a térd, és könyök, ahol az érdesebb bőrfelületen jobban megtapad az önbarnító és sötét, koszos hatást kelt. Teljesen le voltam döbbenve. Egységes barna színem lett, a bőröm selymesen puha volt, és annyira jó hatása volt az egésznek, hogy még a meleg nyári barnulás utáni zuhany illatot is éreztem magamon. Instant nyár érzés volt, bármikor elérhető lehetőségként a kezemben, a flakonban, és elfogott a boldogság és a megnyugvás, hogy itt a megoldás a problémámra. Katartikus élmény volt, komolyan.

90959261_1026042037782931_6465207995721580544_n.jpg

Ezután következett a kísérletezés, és a tesztelés időszaka. Azaz, hogy rájöjjek, hogyan a legjobb használni, mennyi idő alatt, hogyan kopik, kenődik, foltoz, és hogyan reagál rá a bőröm hosszabb távon. Mivel a DHA mindenkinek a fehérjéivel egyénileg kerül kölcsönhatásba, mindenkinél más a fenti folyamat. Én csak a sajátomról tudok beszámolni. A bőröm alapvetően száraz, de mióta nem használok SLS-es tusfürdőket nem igényli a fürdés utáni hidratálást.

Szóval a tapasztalataim:

-3 naponta használom, mert úgy esik jól a lelkemnek, és így passzol az életvitelemhez,

-használat előtt testradírozok,

-fürdés után az applikációs kesztyűre nyomok 2 pumpálásnyi testápolót, és 2 pumpálásnyi önbarnítót, ez a mennyiség elég az egyik lábamra, majd ugyanezt megismétlem a másik lábamon, és nem hagyom ki a lábfejemet sem,

-megint 2-2 pumpálásnyi termékkel bekenem a hasam, és a mellkasom, cserélgetem a folyamat közben a kesztyűt attól függően, hogyan esik kézre a kenegetés,

-utoljára a jobb és bal karom, valamint a nyakam, és a hát rész következik,

96382076_868287127009379_5600989807590244352_n.jpg

10 pumpálásnyi termék nekem elég az egész testemre per alkalom, 158 cm vagyok, és 49 kg, szóval kicsi a bőrfelületem. A testápoló azért kell, mert úgy nem annyira intenzív a szín, nem lesz annyira sötét a végeredmény, és könnyebb elkenni a kevesebb terméket, egységesebben el tudom oszlatni a színt. A legsötétebb árnyalatot választottam a termékből, ami tökéletes passzol az eredeti nyári, legjobban lebarnult színemhez, de most tavasszal bőven elég egy világosabb árnyalat. Többféle színben kapható egyébként az önbarnító, így nem kell aggódni a Hófehérke típusoknak sem.

-első zuhany után oda a tökéletes barnaság, de még marad azért szín, főleg ha nem áztatjuk magunkat forró víz alatt, és nem alkalmazunk testradírt, vagy egyéb agresszív test-dörzsiket,

-elméletileg úgy kellene alkalmazni, hogy egymás utáni 3 este minden nap, és akkor lesz tartós a hatás, nos én úgyis lefürdöm magamról, szóval nekem ez a 3 naponta verzió jött be. 3 naponta úgy érzem, szüksége van a kis lelkemnek, és testemnek egy házi wellnessre a fürdőszobában, aminek ez az önbarnítós. és testradírozós rituálé a szerves része.

-testen nem foltos a végeredmény, viszont felvitel után várni kell kicsit, mert megfogja a ruhát itt-ott, ami viszont géppel, mindenféle külön figyelem nélkül, könnyen mosható. Akkor is megfoghatja a ruhát, ha már beszívódott, csak épp víz, vagy izzadás éri. Húsvéti locsolókat, ne önbarnítózás utáni hófehér ruhában várjunk, viszont az esküvőnk napján már számíthatunk erre a krémre, csak minden nagy alkalom előtt, bőven legyen idő kitapasztalni a terméket, nehogy meglepetés érjen minket.

Az ára drága, a többi, piacon kapható termékhez képest (12.430 Ft a 150 ml-es dark árnylat, a medium 11.800 Ft, azza ez a felső kategória, mivel 2-3 ezer az olcsó, és 6-8 ezer a középmezőny), de én azért nem kísérletezek tovább, mert tökéletes az INCI-je, bevált, szép a végeredmény, és sokáig elég, szóval számomra megéri az árát.

95642363_234416157839186_9131057800795914240_n.jpg

Az arcra való verzió, is tökéletes INCI-vel rendelkezik számomra, nyilván mindenkinek egyéni, és más a preferencia. A neve Vita Liberata Beauty Blur. Én magában és alapozóba keverve is használtam már. Jobban kedvelem alapozóhoz, vagy színezett hidratálóhoz, BB-hez keverve. Kellemes, természetes színe van, nem okozott eddig semmilyen káros, ártalmas, problémás dolgot viszont mivel nagyon kevés kell belőle, hatalmas kiszerelés a 30 ml. Praktikusabb lenne egy 15-ös verzió, de ez csak az én egyéni szocproblémám. Alkalmas világosabb alapozó sötétítésére is. Eddig mindegyik termékkel kompatibilis volt, amikkel próbáltam keverni.  

95808794_1643021855855335_1987581895310835712_n.jpg

A kesztyű, a Vita Liberata tanning nevű, hihetetlen praktikus, mivel nagyon puha, kellemes vele dolgozni, ez nagyon megéri az 1890 Ft-ot. Minden alkalom után kézzel kimosom belőle a benne maradt terméket, és hagyom magától megszáradni, hetente pedig Octenisept-es fertőtlenítővel fújom le, hogy tuti baci mentes legyen. Nyugodtan lehet gyűrni, dörzsölni, kicsavarni belőle a vizet, jól bírja a strapát a szép, arany része is.

Összefoglalva megtaláltam a számomra ideális önbarnítót, amivel bármikor instant nyárélményt varázsolhatok magamnak, akár a legnagyobb téli mínuszokban is. Alkalmakra tökéletes lehet a megjelenésem bárminemű nap okozta veszélyfaktor nélkül. Áldozhatok a hiúság oltárán a barna bőrömmel, és ráadásul jó összetevőkkel érintkezik a bőröm. Örülök, hogy nem kell lemondanom a nap előnyeiről, de nem is kell kitennem magam a kockázatának.

Te próbáltál már önbarnítót? Mik a tapasztalataid a témával kapcsolatban?

Önbarnító Tovább
La Roche-Posay termékek

La Roche-Posay termékek

93273974_221886909075319_8046979712796327936_n.jpg

Ez egy ilyen márka promó hónap nálam úgy látszik. Ma is egy olyan bejegyzést hoztam, amiben egy márka 3, szerintem említésre érdemes érdekességét fogom bemutatni. Ez a márka amúgy egy olyan „kedves, rendes, aranyos fiú” típus. Tudod, aki különösebben nem kelti fel az érdeklődésed, de könnyen elérhető, megbízható és csak idővel, később tanulod meg értékelni. A márka egyébként francia, és egy kis faluról kapta a nevét. A jellegzetessége pedig, hogy olyan termálvizet használ a termékeiben, aminek magas a szelénium tartalma. A szelén egy kis elem a lágy szövetekben, főleg a májban, és élelmiszerrel visszük be a szervezetünkbe. Nagyon fontos antioxidáns, ami segít megvédeni a sejteket határoló membránt. A marketingesek szerint pedig nyugtató hatású. Szóval ezzel a márkával furcsa a viszonyom. Nem rajongok érte, de ha valami egyszerű, biztos, és könnyen beszerezhető dolog kell, akkor hozzájuk biztosan tudok fordulni.

Szeretném felhívni a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül, és a Notino.hu támogatásával készült.

Az első termék, amivel kapcsolatba kerültem, ez a La Roche-Posay Serozinc mist volt. Többször újravettem már, és így lesz a jövőben is, egyszerű, de nagyszerű, főleg ahogy jön majd a nyári meleg, szuper tonik, frissítő és kellemes fújkodni. Sosem gondoltam volna az első után, hogy stabil darabja lesz az arcápolási rutinomnak, de meglepett. Nem csak misttként, tonikként jó, de a sminkelés végén, főleg porpúder után használva, elveszi a smink porosságát, és frissíti a végeredményt. Arra is tökéletes, hogy mondjuk az alapozót, BB, CC krémet nedves bőrre vigyük fel. Akár arra is, hogy a sminkszivacsunkat nedvesítsük vele. Így használva a felvitt termék kap egy plusz nedvességet, amitől valamelyik jobban kezelhetővé válik.

93774260_221699895831362_1623081193564012544_n.jpg

Ilyen például a márka színezett hidratálója is, a La Roche-Posay Toleriane Sensitive. Ez az a színezett hidratáló is, amit az előző bejegyzésemben említett Ere Perez korrektorhoz keverek. A médium elég sötét, ez a gondja a nem kifejezetten alapozókra specializálódott márkáknak, hogy a szín választékuk gyér. Általában a tök jó incis termékekkel így járunk tehát, bizony kevés a választható árnyalat, de megéri kettőt venni és kevergetni, ha Hófehérke és Pocahontas közé születtünk színárnyalatban. Én speciel sosem vagyok Hófehérke de Pocahontasra barnulok.

Ez a színezett termék pontosan olyan, mint a fentebb vázolt "makrancos kisasszony" alapozó. Kifejezetten jót tesz neki, ha „vizes”, valamilyen misttel, tonikkal áztatott ecsettel visszük fel. Egy alapozó, BB, CC, színezett terméket amúgy sem lehet addig lehordani a sárga földig, míg nem próbáltuk applikálni kézzel, sminkszivaccsal, ecsettel, és mindezeknek a nedves verziójával is, illetve különböző primer termékekkel. Bonyolult ez a sminkszakma tudom én. Szóval ez a színezett hidratáló nagyon jó összetevőkkel rendelkezik, problémás, érzékeny bőrre is ajánlott, de tudni kell megtalálni vele a közös hangot, mert hajlamos kukacosodni bizonyos helyzetekben. Természetes a hatása, de porpúderrel fixálva viszont valami csodás bőrképet mutat, és tökéletes primer, amibe szinte belecuppan a porpúder.

93790717_265750067921737_1990388866892169216_n.jpg

A harmadik terméktípus, amit pedig nyugodtan a virtuális bevásároló kosarunkba csaphatunk bármikor: a márka kézkrémjei. Amit lefotóztam egy tökéletesen táskabarát verzió a La Roche-Posay Cicaplast Mains, de itthon a fürdőszobában a gyakori kézmosás utáni nagyágyú ez a termék: a Lipikar Baume AP+. Kézkrém gyakorlatilag a lakás minden helyiségében, az összes autóban, és táskában is mindig van, szóval fogyó eszköz, én pedig nagyüzemi felvásárló vagyok, mert nagyon érzékenyek a kezeim, annak ellenére, hogy amit lehet, kesztyűben végzek.

93721318_216041789678476_1743212545524629504_n.jpg

Összefoglalva ez a márka egy jó ár-érték arányú, megfelelő összetevőlistákkal rendelkező, könnyen beszerezhető termékeket és széles körben árusító francia kis csoda, akit szerintem a legtöbben később tanulunk meg csak értékelni. Nem a design, nem a marketing a fő vonulata, hanem a bőrgyógyászok maga mellé édesgetése és a belbecs. A jövőben biztosan ki fogok még próbálni tőlük alapozót, szempillaspirált és még több kézkrémet is.

Rajtad a sor, mesélj, te használtál már a márkától valamit?

Köszönöm, hogy elolvastál, üdv. Natulcien.

La Roche-Posay termékek Tovább
Ere Perez termékek

Ere Perez termékek

91634644_924122498011026_4458992041199665152_n.jpg

Szeretem a minél természetesebb kozmetikumokat, de nem tenném le a voksom egyértelműen a natúr, bio, vagy akárhogy is nevezzük őket oldal mellett. Nem minden mesterséges anyag rossz ugyanis és nem minden természetes jó a bőrömnek. Én alapvetően a „clean clinical” vonalat preferálom, azaz a lehető legkevesebb káros anyag legyen a termékben. Kerülöm a parabéneket, az alkoholt, a parfümöt, a kémiai fényvédőt és minden egyéb káros dolgot, aminek az EWG kockázata közepes, vagy magas. Nem sok termék marad könnyen elérhető helyeken, de engem felvillanyoz ezen termékek felkutatása. Az általam kedvelt, és keresett halmazba tartozik a mai bejegyzésemben bemutatott Ere Perez márka is. Az ausztrál cég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy természetes, növényi alapanyagokból a lehető legkevesebb káros, és felesleges összetevő nélkül készítsenek smink- és arcápolási termékeket. Nekem a bejegyzésben bemutatott 3 terméket volt szerencsém eddig használni tőlük.

Szeretném felhívni a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül és a Notino.hu támogatásával készült.

Ha már eljutottunk addig, hogy meg van a márka, aminek a termékeibe INCI, azaz összetevőlista alapján bizalmat vetnénk, egy nagyon komoly problémakörrel kell szembesülnünk. Megjegyzem mellesleg, hogy a bejegyzésben bemutatott termékek INCI-je tökéletes, szóval nem az összetevőlista elemzésre helyezem a hangsúlyt, hanem a fent már bevezetett problémákra.

Kevés a szín választék, és mivel csak online beszerezhetőek, nincs teszter, minta, próba lehetőség sem, ráadásul a minőségi összetevők miatt, még az árak is magasabbak, mint a könnyen hozzáférhető drogériás társaiknak. Ki lenne olyan őrült, hogy összetevőlista alapján kísérletezzen? Hát természetesen én. Imádom az ilyen kincskereséseket, és bátran bele is vetettem magam a webshop kínálatába. Tudom, hogy a vásárlók 90%-át visszariasztja ez a probléma, de mindjárt elmesélem hogyan küszöböltem ki a színproblémákat, és közben bemutatom a választott termékeket is.

Ere Perez Arnica, krémes korrektor

91698932_547909902525212_1077494624689324032_n.jpg

Számomra nem kell nagy fedés szem alatti elszíneződésre, csak egy kis árnyalat egységesítés, de annál több hidratálás, és az sem árt, ha nem ül bele a szem alatti ráncokba a korrektor. Szerencsére ezeknek a kritériumoknak megfelel ez a korrektor, bár én egy kis plusz szkvalán olajat is rakok hozzá a tuti biztos hidratálásért. Egy üveg tégelyben van a termék, amihez így könnyen tudok adagolni plusz dolgokat, és mivel kicsit szárazabb formula, az én vízhiányos bőrömnek, kifejezetten jót tesz egy kis olaj. Viszont csak 3 árnyalatban kapható. Én a legvilágosabbat vettem meg, mégpedig a következő elgondolásból. A szem alatti területet mindig érdemes egy kicsit világosabb árnyalatú korrektorral kiemelni, mert a világosítás, nyitja a tekintet. Ráadásul, ha túl világos könnyebben tudok rajta sötétíteni, mint egy túl sötéten világosítani. Természetesen a sötétítésre szükség is van, így egy sötétebb színezett hidratálót rakok a korrektorhoz, amit ecsettel elkeverve viszek fel a szemem alá. Kicsit ez is hígítja az amúgy krémes textúrát és tökéletes színárnyalatot ad végeredményképp. Az is működőképes, ha 2 korrektort veszünk, egy világosabbat és egy sötétebbet, és azokat keverjük össze korrektor ecsettel. Én nem vagyok szívbajos kozmetikum tekintetben, simán keverem a dolgokat, boszorkánykonyha hangulatban, de az egy márkán belüli keverés mindig sikerülni is szokott, emiatt igazán nem kell aggódni.

Ezért is voltam benne biztos, hogy nekem két féle alapozóra van szükségem a márkától. Természetesen alapozó mániás is vagyok, de mivel amúgy sem tudtam dönteni 2 termék között, gondoltam akkor a kellemeset a hasznossal összekapcsolom, és legalább tudom majd keverni a különböző színeket és a textúrákat.

Ere Perez Oat milk, hidratáló krémes alapozó

91158299_262358551455654_8210703355018739712_n.jpg

Ebből az alapozóból csak 2 árnyalat van. Egy nagyon világos és az én világos kreolos bőrömre való. Természetesen én a világosabbat vettem, azóta már változtattam volna az elképzelésemen. Ez egy testesebb hidratáló krém, aminek nagyon szép természetes bőrképe van. Hidratáló, tápláló és nagyon jól keverhető. Jelenleg ez a világos keverő színem, mert annyira világos, hogy esélytelen magában még a legfakóbb, legsötétebb téli hónapok alatt is, szóval ezt elrontottam.

De akkor jött ugye a másik alapozó, amiből pedig a sötétebbet választottam, ugyanis annak is csak két árnyalata van.

Ere Perez Quinoa, water foundation azaz vizes alapozó

91230917_502659177079048_2725948406273933312_n.jpg

Ez egy vízbázisú, nagyon folyékony alapozó, meglepően vízszerű, ezért gondoltam, hogy milyen jól lehet majd vele keverni a sűrűbb Oat milket. Nos ebből a sötétebb viszont túl sötét még nekem is. Valószínűleg csak a legsötétebb nyári barnaságomban tudom magában használni, szóval ki érti itt a márka logikáját a szín sémák területén? Lehet itt a világosabb lett volna jobb, de már ebből kell kihozni a legjobbat. Ez az alapozó nagyon érdekes, és ritkaság számba megy. Tényleg vízszerűen folyik, nagyon ügyesen kell vele dolgozni, gyakorlott sminkes kezeket igényel és kis ismerkedést, de amivel kompenzálja makrancos mivoltát az az eszméletlen bőrkép, amit hagy maga után. Egy nagyon izgalmas, fél matt finish, ami nagyon jól néz ki.

Szóval, ha keverem a világos Oat milket és a sötét Quinoa-t, akkor teljesen jól működnek együtt. Megéri-e szenvedni a kutyulással? Számomra igen, mert nagyon jók az összetevőik, egészséges dolgokat kenek magamra, és alapozókkal, krémekkel, egyéb termékekkel is tudom őket keverni, legközelebb pedig már biztosan tudom, milyen színt válasszak, kettőből nincs esélyem nagyot tévedni.

A Youtube videók az adott termékről, amúgy sokat segítenek, de még nekem, mint gyakorlott online sminkvásárlónak is okoznak meglepetéseket.

Vannak olyan oldalak is, amik segítenek a megfelelő árnyalat kiválasztásában (Temptalia.com foundation matrix, Findation.com find your perfect…), ám sokszor ezek a kisebb natúr márkák nem szerepelnek az adatbázisban, szóval maradnak a swatch nézegetések, ami meg ugye a fényviszonyokon múlik.

Segítségképp leírom nekem milyen egyéb alapozó árnyalataimhoz passzolnak ezek az alapozók, hátha könnyebb így belőni a megfelelő árnyalatot:

Téli alapszínem: Estee Lauder Double Wear Light 2N1 desert beige, nos az Ere Perez Oat milk Latte  falfehér bőrre való. A Quinoa viszont sokkal sötétebb, kb. 3C2 Pebble, vagy 3W1Tawny kategória, ami az én legsötétebb nyári színem. Ezek kb. egy 4-es Lancome alapozó sticnek felelnek meg, hogy másik márkát is említsek. A Lancomeból pedig 1-es a téli színem a Teint Idole Ultra Wear alapozó stickből.

Összefoglalva nekem a korrektorból a Honey, az Oat milkből a Chai, a Quinoa-ból pedig a Haze árnyalat lenne jó választás.

Köszönöm, hogy elolvastál, üdv: Natulcien.

Mesélj, te mersz próba nélkül alapozót rendelni?

Ere Perez termékek Tovább
Primer kérdés

Primer kérdés

dsc_7119_k.jpg

Imádom az egzotikus, furcsa, nem teljesen egyértelmű használatú arcápolási és smink termékeket. Szeretem a ritkaságokat, és a különleges dolgokat. Nos, ez a koreai cucc, tökéletes illik a fent említett sorba, ezért mindenképpen meg szeretném neked mutatni.

Több kérdést is felvet ez a termék:

-Először is, hogyan ejtik azt, hogy primer, és mi a fene az?

-Miért van erre szükség?

-Mire jó, és milyen fajtái vannak?

-Lehet-e élni nélküle?

-És ha primer, miért nem az a neve?

Mindenre válaszolok ebben a cikkben, és bemutatok egy különleges primert, az Erborian BB drops nevezetűt.

Szeretném felhívni a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül és a notino.hu támogatásával készült.

A primer, azaz fonetikusan prájmer, egy olyan termék, ami a sminkelést megelőzően előkészíti a bőrt a további termékekre, azaz jelentéséből is adódóan, az első krém amit magunkra kenünk.

A sminkelésben a legfontosabb számomra, hogy nem a problémák elfedéséről és egy maszk elkészítéséről szól, hanem a bőr ápolásáról, és az előnyök kiemeléséről. Ezerszer leírtam már, hogy szép, ápolt bőr nélkül nincsen szép smink sem. A primert pedig ezért találta ki a szakma. Mindig is létezett, a sminkelés előtti bőr előkészítés, de így egyszerűbb volt még egy terméket eladni. Nem csak marketing forgásról van viszont szó. Egy nem megfelelően ápolt, dehidratált bőrön sokkal nehezebb az alapozót eloszlatni, a termék így kiemeli a száraz részeket. Akinek tág pórusai vannak abba bizony minden alapozó beleül, ugyanúgy a ráncokba. Az olajos típusú bőrről pedig minden alapozó lecsúszik. Ezeknek a bőrproblémáknak a tüneti kezelésére jó a primer.

Ezer fajtája van viszont. Van olyan, ami hidratál, van olyan, ami szilikonnal kitölti a ráncokat és a pórusokat, és van olyan, ami segít az olaj felszívásában, tehát mattít.

Mi a lényeg? Lehet élni primer nélkül, ha valakinek tökéletes állapotban van a bőre, nincs szüksége ilyen plusz segítségre, sőt nem kifejezetten primernek nevezett termékek is tölthetnek be a rutinunkban primer szerepet. Ha valakinek nagyon száraz a bőre, egy olaj, vagy egy jó hidratáló vagy egy fényvédő is lehet primer. Nálam speciel, mind a 3 opció együtt játszik. Akinek tág pórusai vannak egy szilikonos krém okozhat könnyebbséget, mivel a felületi hézagokat a szilikon kitölti, és már egy sima, egyenletes felületre kerül az alapozó. Tisztára, mint a glettelés szobafestés előtt. Akinek pedig az olajos bőr érzet nehezíti meg az életét, többféle mattító terméket is bevethet, hogy megtalálja a számára legideálisabb megoldást.  

Tehát a tökéletes primerünknek a nevében nem biztos, hogy benne van a primer szó, de ez ne vessen minket a kétségbeesés sötét vermébe, inkább legyünk rugalmasak, nyitottak, kísérletezőek, és tájékozódjunk.

dsc_7122_k.jpg

Mesélek akkor a fenti Erborian BB drops-ról. Mikor megláttam ezt a terméket biztos voltam benne, hogy nekem ezt ki kell próbálnom. Ez nem egy krém, amit magában kell használni. (Ne rettentsen el senkit a 20 ml / 12 ezres ár.) Ez egy szilikonos sűrítmény, amit alapozóhoz, BB, CC krémhez, színezett hidratálóhoz, vagy a sima hidratálónkhoz kell keverni, de használható magában is primerként. Én elhasználtam már egy tubust és nagyon sokáig elég volt, több, mint fél évig. 5 cseppet használtam az alapozómhoz hozzákeverve, de rengeteg felhasználási lehetősége van, amiket mind sorban be is mutatok.   

Ha hidratáló krémhez keverjük, akkor egy hidratáló, de szilikonos krémet kapunk, amin jobban siklik az alapozó, és babpopsi bőrképet eredményez. Ha az alapozónkba keverjük bele, akkor az alapozó minősége javítható a szilikon tartalom miatt. Magában pedig úgy kitölti a pórusokat, hogy csak, na. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, melyik verzió, és mennyi mennyiségű termék adja a legjobb eredményt, de ez a termék egy szent Grál lehet, ha szilikon alapú alapozó megmentőre, vagy egy olyan primerre van szükségünk, ami hidratál, és kitölti az apró hézagokat, ráncokat, pórusokat.

dsc_7125_k.jpg

Miért hangsúlyozom ennyire, hogy szilikonos? Mert sokan nem szeretik a szilikont a kozmetikai, arcápolási termékekben, speciel én sem. De ebben a krémben mivel kevés mennyiséget használok belőle, egyáltalán nem zavar. Semmi gondot nem okozott a szilikon, és érzetre sem volt zavaró. Vannak fullasztó érzetű szilikonok, de ez egyáltalán nem az. Az INCI-je egyébként tökéletes, a szilikonokat leszámítva, de azokban semmi káros nincs. Szóval se parfüm, se parabének, se rossz alkohol nincs ebben a termékben. Egy érdekes darab, egy újabb koreai kuriózum, ami lehet, hogy nem kap elég figyelmet unikális mivolta, és elrettentő ára miatt, de ha jobban a képességei és tartalma mögé nézünk, akkor rögtön más megvilágításba kerül ennek a terméknek a hasznossága. Vannak például nagyon jó olcsó alapozók, amikbe, csak egy kis szilikon kellene, és még jobban megfelelne az elvárásainknak? Nos, egy 3 ezres alapozó egy éppen akciós 11090 FT-os kiegészítő BB drops 14090 forintot tesz ki. Saját tapasztalat, hogy egy ilyen kombináció messze megelőz teljesítményben egy 18 ezres alapozót. Tudod, valaki mások kárán tanul, valaki sajátból, nos én a saját káron tapasztaló fajta vagyok.

Primernek is drága igen, viszont működik, és pár csepp kell belőle, és nincs benne káros anyag. Sosem egyszeri kifizetés alapján kell nézni egy termék árát, hanem, hogy hányszor használjuk és mennyire vagyunk elégedettek vele. Ha például fél éven keresztül heti 5 nap használjuk ezt a krémet, akkor napi 92 forintra jön ki a termék ára. Ha veszek egy olcsó primert, ami 2000 forint, 3 alkalom után nem használom és rám romlik, akkor annak az ára figyelj: 666 Ft volt. Ugye, hogy teljesen más megvilágításba kerül az, hogy mi a drága? Az impulzusszerű olcsó dolgok vásárlása helyett, érdemes tájékozódni. Ha nem bírja a bőröm az alkoholt, felesleges olyan terméket venni, aminek az összetevőlistájának 3. helyén ott virít az alkohol. Nem fog megfelelni az elvárásainknak és kidobott pénz lesz.

befunky-collage_k.jpg

Neked mi erről a véleményed? Olcsó dolgokkal kísérletezni impulzusszerűen, hátha kincset találsz, vagy tudatos döntés alapján egy drága termék, ami biztos jó a számodra?

Köszi, hogy elolvastál, üdv: Natulcien.

Primer kérdés Tovább
Parfüm

Parfüm

dsc_7311.JPG

Láttad a Parfüm című filmet? Egy rendkívül érdekes darab. Figyelem: Spoiler alert.

Egy fura fiú kiemelkedően tökéletes szaglással, akit mindenki ijesztőnek tart. Akinek a fő érzékszerve az orra, és ami érzékében senki más nem tud a világon azonosulni vele. Senkihez nem tud kapcsolódni, és totálisan magányos, szeretet nélküli életet él, aminek a központja a tökéletes parfüm megalkotása lesz. Számomra a legérdekesebb a filmben, hogy mennyire nem tolerálja a környezet a másságot, illetve, most is látom magam előtt, azt a jelenetet, mikor a legjobb orral rendelkező ember szembesül azzal, hogy neki nincs illata. Semmi szaga nincs. A döbbenet, annak a felismerésnek a súlyával, hogy miben különbözik minden embertől és, hogy miért nem tud olyan lenni, mint bárki más. Saját szag, illat nélkül ő nem létezik a többi ember számára. Ezért akarja megalkotni saját maga számára a tökéletes illatot egy parfüm formájában, hogy végre lássák, és szeressék. Szerintem sokan vágynak erre a lelkük mélyén, a feltétel nélküli elfogadásra, és a feltétel nélküli szeretetre.

Számomra a szaglás egy marginális érzékelési mód, mivel nincs jó orrom, és kifejezetten rosszul érzem a szagokat, illatokat. Nem hátránynak élem ezt meg, sőt, még a fővárosban éltem kifejezetten előnyként tekintettem rá. Aki utazott már nyáron, 40 fokban a 4-6-oson az tudja, miről beszélek. Emiatt a hiányosságom miatt viszont nem izgatnak különösebben a parfümök, és a termékek illatával sem foglalkozom. Kifejezetten zavar, ha van a termékekben, mert egy potenciális irritáló anyag, szóval inkább kerülöm. Ami nem esik nehezemre, hiszen mint már említettem, nekem nem ad nagy többlet élményt.

A parfümökkel is úgy vagyok. Mikor szülés után, szoptatás alatt nem használtam, hogy a kisbabám orrát ne irritálja, egyáltalán nem esett nehezemre lemondani róla. Kb. 2 évig egyáltalán nem használtam parfümöt. Előtte se sokat, és nem is sűrűn váltogattam. Tudom, hogy a friss, citrusos illatokat kedvelem magamon, és ehhez a típushoz ragaszkodom is.

Itt szeretném felhívni a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül, és a Notino.hu támogatásával készült.

dsc_7298.JPG

Életem első parfümje Donna Karan Be delicious-e volt. Évekig használtam, majd kb 5 éve a párom elmondta, hogy ő nagyon szereti Nina Ricci Nina parfümjét, így azt is beszereztem. Mint látszik nincs nagy parfüm karrier mögöttem és minimálisak a tapasztalataim a témában. Viszont, mikor megláttam, hogy kijön egy zöld verzió, a Nina Ricci Bella, ráadásul Palvin Barbival tudtam, hogy nekem kell ez az illat, és csak reménykedhettem benne, hogy tényleg tetszeni fog. Szerencsére imádom. Eddigi életem 38 éve alatt a 3. parfüm, ami megfogott, egy szintén citrusos zöld illat a Versace Versense. Már meg is érkezett a héten a webáruházból, és legnagyobb szerencsémre akciós volt. Szóval, ha valami citrusos illat és zöld üvegben van engem megnyertek maguknak a marketingesek.

A parfümökről amúgy nem tudom, mit lehet írni. Semmi tudományos, nem jut róla eszembe, hiszen annyira szubjektív, ki milyen illatot szeret. Úgy érzem, nem vagyok elég irodalmi stílusú ahhoz, hogy meg tudjak fogni írásban egy hangulatot, egy érzést, egy nyári emléket, egy tavaszi fuvallatot, pedig az illatok kb. ennyit jelentenek.

Annak ellenére, hogy mennyire szeretem a változatosságot másban, van pár dolog az életemben, amiben nagyon rugalmatlan vagyok és nem szívesen változtatok, ilyen a parfüm kérdés is. Szerintem én ezzel a 3 féle parfümmel egész életemben el leszek.

dsc_7321.JPG

Szóval nincs inci elemzés, nincs nagy elmélet, semmi extra plusz többlet, csak egy érzés. A felsorolt 3 parfüm tartalmazza az én illataimat, és tuti nem tudnám a különbséget sem megállapítani közöttük, de valahogy hozzám kötődnek, tartoznak és engem jelentenek. Nem szívesen változtatnám meg az illatom. Szeretem ezeket az illatokat, és szeretem magam velük.

Mesélj, neked mi a kedvenc illatod?

Köszi, hogy elolvastál, üdv: Natulcien.

Parfüm Tovább
CeraVe hidratáló

CeraVe hidratáló

Az amerikai CeraVe márka nagy kedvencem, és már meséltem a hidratáló arctisztítójukról, de itt van ám kérem szépen a hidratáló krémjük is: a CeraVe Moisturizers. Nem szoktam külön-külön elemezni egy márka több termékét, de ez a két cucc, a hidratáló lemosó, és a hidratáló krém megérnek egy-egy külön misét. Megjegyzem a szemkrémjüket nem rég kezdtem el használni és eddig nagyon elégedett vagyok vele.

cerave.jpg

Szeretném felhívni a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül és a Notino.hu támogatásával készült.

Az a különleges ebben a hidratálóban, hogy önmagában is tökéletesen működik, de nagyszerű alaprém, ha ki szeretnénk keverni magunknak valamilyen saját igényünkre szabott krémet.

Nem kell ám ehhez nagy előképzettség, mivel nem ördöngösség, elmesélem én hogyan szoktam. A majdnem legnagyobb kiszerelést vásárolom a krémből, mert az a leggazdaságosabb számomra. Vettem utazó kiszerelésű krémes tégelyeket, nyomosakat (minimális kínai kategóriájú költség), amikbe áttöltöm a krémet. Gyógyszertárban is kapható hatalmas injekciós tűvel töltöm át, ha kicsi a lyuk a tégelyen, de általában sima spatulával is át tudom rakni a terméket. Többféle krémet keverek ki ilyenkor magamnak, reggel pl.más kell, mint estére a bőröm számára, de külön szemkrémet és testápolót is szoktam magamnak csinálni. Mindegyik krémet a számomra megfelelő típusú műanyag tégelybe rakom, és hozzákeverem a kiszemelt dúsító alapanyagokat. Egy fa rózsapálcával keverem el a tégelyben. Minden szükséges eszköz filléres tétel, könnyen fertőtleníthető és újrahasznosítható.

Írom is a recepteket:

Nappali hidratáló:

CeraVe krém 20 ml, szkvalán 30 csepp, csipkebogyó olaj 10 csepp

Ez egy könnyedebb állagú nappali krém, ami szuperül hidratál, főleg a téli hidegben. A szkvalán nagyon könnyed olaj, szinte vízszerű, ez hígítja a textúrát.

Esti hidratáló:

Cerave krém 20 ml, csipkebogyó olaj 30 csepp, argán olaj 30 csepp

Egy testesebb ápoló olajokkal teli krém lesz belőle, amit kifejezetten száraz bőrre ajánlok.

Szemkrém:

CeraVe krém 10 ml, koffein 10 csepp, marula olaj 10 csepp

A koffein elhagyható, mert csak a puffadáson segít, a sötét karikákon nem. Arra marad a korrektor. A marula viszont nagyon jól hidratál.

Testápoló:

Cerave krém 100 ml, tökmag olaj vagy avokádó vagy ligetszépe stb.

Igazából sorolhatnám a hidegen sajtolt olajakat, de felesleges. Mindegyik jó testápolónak is, én speciel sminklemosás első lépésre is ezeket használom.

Tagadni sem tudnám, de én hatalmas olaj kedvelő vagyok. A száraz bőröm imádja ezeket az termékeket. Interneten nagyon jó összefoglalókat találni arra vonatkozóan melyik olaj mire jó, szóval a fenti receptek csak bátorságadóak és iránymutatóak. Nyugodtan lehet változtatni, kísérletezni velük. Az alapkrém tökéletes eddig minden olajjal, amivel próbáltam és nagyon kellemes kis krémeket lehet kikeverni belőle.

dsc_7243.JPG

Na de nézzük meg miért annyira jó ez a CeraVe krém, és miért állja meg a helyét magában arc és testápolóként is.

Jöjjön az összetevőlista:

Water: víz

Glycerin: Glicerin azaz vízmegkötő anyag, ami állati és növényi zsírokban, és a mi bőrünkben is megtalálható.

Ceterayl Alcohol és Cetyl Alcohol: zsíralkoholok keverékei, melyet emulgeálószerként, bőrpuhító (emollient) és sűrítőanyagként (konzisztencia növelő) használnak a kozmetikumokban. A zsíralkoholoknak ellentétben a „normális” alkoholokkal (pl. ethylalcohol) nincs szarító és irritáló hatása a bőrre. Ezek a jó alkoholok.

Caprylic / Capric Triglyceride: Kókuszolaj származék, ami sűrít, és segít, hogy a termék könnyen beszívódjon a bőrbe.

Petrolatum: Vazelin, aminek azért rossz a híre, mert kőolajszármazék, de nincs tudományos bizonyíték káros mivoltára, sőt! Az egyik legjobb hidratáló, nem komedogén, és ritka a rá adott allergiás reakció. 

Dimethicone: Egy szilikon alapú polimer, amitől a krém könnyebben kenhető és selymes érzetű lesz. Megakadályozza a krém habzását, és kitölti a finom ráncokat. EWG kockázata közepes, 3-as. Az EWG 0-10-ig terjedő skálán értékel. A 10-es a legkockázatosabb érték. Az EWG egy non-profit szervezet, amiről ha érdekel, itt olvashatsz bővebben angolul: ewg.org/skindeep.  

Phenoxyethanol: A kozmetikumokban az egyik leggyakrabban használt tartósítószer, mivel az egyik legkevésbé irritáló.

Behentrimonium Methosoulfate: egy ammóniumvegyület, ami csúszós érzetet biztosít a termék használata során. Még nincs sok adat a hatására vonatkozóan, ezért érdemes fenntartással fogadni, ha valakinek allergiás reakciót okozna, de ennek elég minimális az esélye. Maximum néhány embert érinthet ez a fajta allergia, és ez is csak a hasonló kvaternervegyületekre vonatkoztatott következtetések alapján feltételezhető. Az ammóniumszármazék mivolta miatt 4-es az EWG kockázata. 

Potassium Phosphate: PH érték szabályzó szerepet tölt be, és a rendes neve: kálium-dihidrogén-foszfát.

Ethylhexyglycerin: tartósítószerként is funkcionáló bőrjavító anyag.

Sodium Lauroyl Lactylate: Ez az összetevő egy hidratáló habképzős anyag, a tejsav nátrium sója.

Disodium EDTA: Stabilizáló segédanyag, hogy a krém megőrizze állagát.

Dipotassium Phosphate: szervetlen só, EWG kockázata 1. Korrózió gátló, és PH szabályzó anyag.

Ceramide NP, AP és EOP: ceramidok, amik a bőr természetes védőrétegéért felelnek.

Phytosphingsoine: lipidféle a bőr legfelső rétegében található meg. Fontos szerepe van a bőr anti-mikrobiális védelmében, valamint fontos gyulladásellenes funkciója is van. Hatásos összetevő pattanások ellen is.

Cholesterol: A zsírsavak és keramidok mellett a koleszterol a bőr természetes védőrétegének fő összetevője, mely a védőréteg mintegy 20%-t teszi ki. A bőrön alkalmazva segíti a bőr normál működését, bőrpuhító (emollient), vízmegkötő, stabilizáló és emulgeálószer.

Xantam Gum: cukor és szőlőcukor erjesztésével előállított sűrítőanyag.

Carbomer: szintén sűrítőanyag, ami géles állag előállításához kell.

Sodium Hyaluronate: a hialuronsav só formája, mely képes vizet szívni a bőrbe, telítődést okozva, mellyel csökkennek a ráncok.

Tocopherol: Az E vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Az egyik legjobb antioxidáns. Segít a bőr védőrétegének fenntartásában.

dsc_7239.JPG

A krémnek tehát egy kivételével minden összetevője alacsony kockázatú. Én évek óta használom és csak pozitív tapasztalataim vannak vele kapcsolatban. Általában ezt szoktam ajánlani olcsó és jó krém kategóriában. Írom is az árakat, és a kiszereléseket:

50 g / 2080 Ft azaz 41,6 Ft gramm ár;

177 g / 3590 Ft azaz 20,28 Ft gramm ár;

340 g / 5290 Ft azaz 15,5 Ft gramm ár;

454 g / 6590 Ft. 14,5 Ft gramm ár.

Összehasonlításképp egy középkategóriás 50 ml-es drogériás krémnek 66 Ft-os milliliter ára van, és tele van káros anyaggal, minimális hatóanyag tartalom mellett, szóval a CeraVe ajánlata szerintem verhetetlen.

Neked mi a véleményed? Kevernél magadnak krémet otthon?

Köszi, hogy elolvastál, üdv: Natulcien.

CeraVe hidratáló Tovább
Saffee micellás víz

Saffee micellás víz

Egy érdekes, ámde megosztó, használatát tekintve pedig több félreértésre is okot adó arcápolási terméket szeretnék bemutatni most, mégpedig a micellás vizet. Nem olyan rég jelent meg az üzletek polcain, mégis sokaknak beépült már az arcápolási rutinjába. Az én személyes véleményem, és az INCI elemzés mániám következménye, hogy nehéz jó összetevőlistával rendelkező micellás vizet találni. Én azt vallom, ha nem jó egy termék összetevőlistája, akkor az is hasznosabb, ha nem használunk semmit, mintha káros anyagokat kennénk magunkra. A micellás víz ezért is megosztó, mert sokan feleslegesnek tartják. Szerintem sem elég magában a smink eltávolítására, de nagyon jó kiegészítés lehet, főleg reggeli arctisztításra. No, és itt érkezünk el a használattal kapcsolatos félreértésekhez.  A micellás víz nem víz, ezért le kell mosni használat után úgy, mint az összes többi arctisztító szert. Én vattakoronggal viszem fel, törlöm át az arcom, és ugyanazt a vattakorongot bevizezve törlöm át ismét a bőröm. A másik kérdés, hogy reggel kell-e arcot tisztítani, hiszen este, ha ezt lelkiismeretesen megtettük, hogyan koszolódhatna újra a bőr? Nos, a reggeli arctisztítás nem a rárakódott szennyeződések miatt kell, hanem a bőr természetes esti működési folyamatai miatt. A bőr este is dolgozik, faggyút termel, és ezeket a melléktermékeket kell reggel letisztítani a bőrünkről. Tényleg nem igényel kétfázisú, nagymosást az arc reggel, de a sima vizes, vagy a micellás vizes áttörlést, már nagyon fogja értékelni. Szerintem erre a funkcióra a legtökéletesebb ez a termékkategória. 84948569_184034146015115_1063629533954965504_n.jpg

Annak ellenére, hogy lemossuk, nem mindegy mit tartalmaz, nézzük tehát az általam használt Saffee Cleansing micellás víz összetevőlista elemzését.

Szeretném felhívni a figyelmed, hogy a bejegyzés reklámnak minősül és a Notino.hu támogatásával készült.

Összetevők:

Water: víz

Ploxamer 184: egy szintetikus polimer, tisztító szer. Oké, de, hogy mi a fene az a polimer? Egy nagyméretű molekula, ami ismétlődő egységekből épül fel. Ugye, hogy sokkal érdekesebb így a kémia, mint ahogy a suliban tanították? Bevallom én sosem gondoltam volna, hogy szabadidőmben kémiával, és fizikával fogok foglalkozni.

Glycerin: Glicerin azaz vízmegkötő anyag, ami állati és növényi zsírokban, és a mi bőrünkben is megtalálható.

Sodium Lavulinate: a levulinsav sója, ami egy bőrkondicionáló hatóanyag, valamint a mesterséges tartósítószerektől mentes natúrkozmetikumok kedvelt tartósítószere.  

Sodium Salicylate: egy újabb só, ez a szalicilsav só formája, amit inkább gyógyszerekben használnak fájdalom- és gyulladáscsökkentésre, és nem sikerült kiderítenem mit is csinál ebben a termékben. Ha valaki tudja, kérem ossza meg velem. A lényeg, hogy nem káros.

Sodium Anisate: Természetes növényi sav, ami bizonyítottan nyugtató hatású a gyulladt, és irritált bőrre, ezenkívül segíti a bőr savas egyensúlyának fenntartását, ami növeli a mikrobiális fertőzések elleni védelmet. 

Sodium Lactate: még mindig a sóknál tartunk, mégpedig a tejsav nátrium sójánál, ami egy ph szabályzó anyag. Egyébként húskészítményekben is használják gombaellenes hatása miatt tartósítószerként, és E325 néven találkozhatunk vele.

Sodium PCA: egy aminosav származék, egy természetes hidratáló elem  a bőrben, vízmegkötő képességgel.

Glycine: egy rendkívül kicsi aminosav, ami fehérjéket épít fel. Szintén vízmegkötő, de ráncsimító hatása is van.

Fructose: más néven gyümölcscukor, ami egy hidratáló, vízmegkötő összetevő.

Urea: nem, ez nem pisi, annak ellenére, hogy megtalálható a vizeletben is. Kis mennyiségben használva ez is hidratáló, vízmegkötő anyag.

Niacinamide: az én egyik kedvenc összetevőm, a már sokat emlegetett B3-vitamin. Természetesen ez is hidratál, jó a pigmentfoltok ellen, serkenti a kollagén termelést, pattanások ellen egy kimondott csodaszer, és állítólag még öregedés elleni hatóanyag is. Normalizálja a faggyútermelést, és a pórusok méretét is. Ugye, milyen jól hangzik? Én imádom azokat a termékeket, amikben van niacinamide, sőt magában is szoktam használni.

Inositol: lecitin származék, ami hidratál.

Sodium Benzoate: ha még nem unnátok a nátrium sókat, ez speciel tartósítószer.

Lactic Acid: azaz tejsav. Mesterségesen állítják elő ezt az AHA savat, és a bőr legfelső rétegét hámlasztja, de mellette hidratál is.

Sodium Hyaluronate: a hialuronsav só formája, mely képes vizet szívni a bőrbe, telítődést okozva, mellyel csökkennek a ráncok.

Hyaluron Acid: azaz hialoronsav. Természetes hidratáló elem, ami a bőrben is megtalálható. Nagyszerű vízmegkötő, ami szintén telítődést okozva csökkenti a ráncokat, mint a só formája.

84680083_1338556236330807_9059514713775276032_n_1.jpg

Összefoglalásképp, kell-e használni micellás vizet az arcápolási rutinban? Végül is lehet nélküle élni, és egyáltalán nem szükséges, de lehet egy praktikus és kellemes alternatíva, azoknak, akik nagyon szeretnek elmélyedni egy-egy arcápolási területben. Nem a minimmalista vonalon fog megjeleni ez a termék a kedvencek között. Önmagában a micellás víztől tehát ne is várjunk csodát, mert nem arra találták ki, viszont kiegészítésképp nagyon hatékony szereplője lehet a napi rutinunknak, a bőrünk legnagyobb örömére. A reggeli arctisztításban számomra például kikerülhetetlen. Mivel kevés kell belőle, ilyen kiegészítő szerepkörben nagyon gazdaságos is. Ehhez a 250 milliliteres kiszereléshez, 2790 Ft-ért juthatunk hozzá, ami a tökéletes összetevőlista mellett szerintem egy igen jutányos ár, hiszen arcápolási szempontból rengeteg szuper összetevőt tartalmaz, ami ritka ebben a termékkategóriában.

Köszi, hogy elolvastál, üdv: Natulcien

Te használsz micellás vizet?

Saffee micellás víz Tovább