2016. aug 26.

Divattanácsadás moletteknek

írta: Natulcien.style
Divattanácsadás moletteknek

Nehéz téma, és hálátlan darázsfészek, hiszen mi egyáltalán a molettség fogalma? Van, aki finomít ezzel a jelzővel, és van, aki számára sértés. Hogy kialakítsak egy saját fogalomrendszert a molettkérdés kezelésére, kiindulási pontnak a BMI index értékeket vettem, és elkezdtem elemezni a saját testalkatom. 158 centiméteremmel és az 50 kilogrammommal a BMI indexem 20-as, ami pont a sovány kategória közepe. Ahogy számolgattam, arra jutottam, hogy 52-69 kg-ig lennék normál, és 70-től túlsúlyos. Ezek után, az elhízásos fázisokat már ki sem számoltam, mivel ezek a számadatok is felhívták már a figyelmem arra, bizony efölött az 1840-es évekből származó számítás fölött eljárt az idő. Ráadásul újabb kérdést is felvetett: mi az a „normál” kategória? A BMI semmit nem mond a testalkatról, az izmok és a zsír arányáról. A testzsírszázalék mérvadóbb lehet, hátránya, viszont, hogy otthoni eszközökkel nem lehet kiszámolni.

Más számítások után néztem tehát. Rengeteg kalkulációt találni az Interneten, az ideális testsúlyt keresve. Egy másik számítás szerint, az én paramétereimhez az ideális testsúly az 52 kg. Harmadik nekifutásnak azt vettem alapul, én hogyan érzem jól magam a bőrömben. Szerintem a súlyom 50-54 között ideális a számomra, azaz nevezzük „normálnak”. 50 alatt már etet az anyukám, 54-60-ig már molettnak érezném magam, felette pedig túlsúlyosnak. Ez az én szubjektív megítélésem, megélésem, és pont itt van a lényeg. Valaki érezheti magát molettnak, még akkor is, ha nem az. Mindegy, minek nevezem a testalkatom, öltözködni kell.

A fentiek alapján arra jutottam, hogyha 2 mérettel nagyobb ruhát kellene vennem, mint az általam ideálisnak tartott „versenysúlyom”, akkor lennék molett. Ez az én molettség fogalmam. Komolyan át kellett gondolnom. Eddig sosem foglalkoztam ezzel a témával, de felkeltette az érdekelődésem stylistként, hiszen annyi embert érint a téma.     

Ha segítek egy molett hölgynek a vásárlásban, azzal indulunk, hogy beszélgetünk. A kérdés pedig, hogy elégedett-e önmagával? Ez a legfontosabb, amit tisztáznunk kell. Szerintem 5 fajta molett típus van lélektani szempontból. Ezeket azért kell tisztázni, mert mindegyik típust, máshogy kell segíteni az öltözködésben.

  1.  ”Imádok enni, szeretem az életet, és jól érzem magam a bőrömben.”

A legkönnyebb dolgom ezzel a típussal van, hiszen csak arra kell figyelni, hogy melyik évszakelméleti típusba tartozik, azaz milyen színek állnak jól neki, és a testalkatára. A moletteknek ugyanolyan testalkat típusai vannak, mint a vékonyaknak, csak ők kerekebbek (homokóra, körte, alma, fordított háromszög, téglalap). Egy ilyen típusú molett nő meg meri mutatni az idomait, és nem feszélyezik társadalmi elvárások, és a megfelelési kényszer.

  1. „Imádok enni, szeretem az életet, de bánom, hogy nem felelek meg a szépségideálnak.”

Ez egy nehéz típus. Az esetlegesen előforduló jojó effektus miatt nem stabil a testképe. A rossz méretű ruhaválasztás (túl kicsi, illetve túl nagy) miatt nincs egységes koncepció a gardróbban. Az is előfordulhat ennél a típusnál, hogy a megfelelési kényszer miatt, nem mer úgy öltözködni, ahogy szeretne, de feszíti belülről a vágy, mivel igénye lenne rá. Vagy pont ellenkezőleg, a feszítő igény miatt, olyat is felvesz, ami előnytelen a számára. 

  1. „Betegség miatt vagyok molett”.

Egy másik nehezen kezelhető típus. A betegség egy olyan rajtunk kívülálló tényező, amit nehéz elfogadni, de alkalmazkodni kell, a remélhetőleg átmeneti állapothoz. A megváltozott alakkal, és a betegséggel járó kellemetlenségeken enyhíthet, ha kicsit jobban érezzük magunkat egy olyan ruhában, ami a lehető legjobbat hozza ki a formánkból.

  1. „Szégyellem, hogy molett vagyok.”

A legnehezebb helyzetben ekkor vagyok. Ha az egyén elégedetlen a helyzetével, de gyenge változtatni rajta, vagy elfogadni és megbékélni. Az alacsony önértékeléssel rendelkező, frusztrált emberekben sokszor rengeteg a feszültség. Az öltözködés, és az, hogy látja, észreveszi, megítéli a környezete egy kifejezetten kellemetlen szituáció ennek a típusnak. Ők igénylik a legtöbb törődést, és őket legnehezebb öltözködési tanácsokkal is ellátni.

  1. „Beletörődtem a túlsúlyomba és/vagy nem érdekel a divat”.

Ezzel a típussal, nincs sok dolgom, hiszen ebben a fázisban az öltözködés többségében csak a gyakorlatias funkcióját látja el. Fel sem merül divattanácsadás lehetősége.

A molett emberek öltözködésénél is ugyanazt a 3 tényezőt kell figyelembe venni, mind mindenki másnál. Tudom egy statisztikus veszett el bennem, hogy mindent számszerűsítek, és rendszerezek, de az élet szerintem közgazdaságtan alapú. Szóval az öltözködés funkció triumvirátusa a következő:

  1. Mi az, ami tetszik nekem. (lélek)
  2. Mi az, ami jó rám. (test)
  3. Mi az, ami megfelel az alkalomra. (szellem)

Imádom a holisztikus gondolkodásmódot. Mindig ebben a hármas felosztásban gondolkodom. Sajnos ritka viszont az, hogy mind a három dimenziót sikerül teljesíteni. Ha viszont összejön, én nagyon jól érzem magam a bőrömben, és erre törekszem minden nap.

Nekem most ebben a bejegyzésben az a tervem, hogy alapvetően az 1-es típusú molett hölgyeknek segítsek, de természetesen a többi típusba tartozó hölgy is találhat magának remélhetőleg hasznos tanácsot. A probléma viszont legtöbbször fejben létezik. Ha valaki elégedetlen magával, és nem meri megmutatni magát a külvilágnak, egy csinos ruhában csak még jobban felhívja magára a figyelmet. Ha valaki el szeretne rejtőzni a túlsúlya mögé, annak hiába adjuk meg a legelőnyösebb összeállításhoz a hozzávalókat, nem mer majd élni vele. Az öltözködés pszichológiája sokkal összetettebb, mint, ahogy azzal jelenleg foglalkozunk.

No, de jöjjenek a divattanácsok a molett hölgyek számára.

Ahogy utánaolvastam a szakirodalomnak, azzal szembesültem, hogy szinte mindenki ugyanabból a régi „tankönyvből” magolta be az anyagot. Természetesen tisztelet a ritka kivételnek, de én molettként kikérném magamnak, hogy minden nádszál jobban tudja, mit kell felvennem. Sose voltam híve, az „így kell csinálni, úgy kell csinálni” típusú segítségnyújtásnak. Vannak alapelvek, amiket érdemes követni, de ezek az alapelvek az öltözködésre jellemzőek, és nem külön a molett nők öltözködésére. Egy kisebb, még véletlenül sem reprezentatív kutatás eredményeként, olyan visszajelzéseket kaptam a témában érintettektől, hogy a molettek sokszor azért nem találnak ruhát, mert előítéletekkel kezelik őket a szakképzetlen, udvariatlan, és kereskedői véna nélkül született bolti alkalmazottak.

Sokszor azt várja el tőlük a környezet, hogy sátorlapokkal rejtegessék magukat. Atrocitás éri őket az utcán, vagy adott esetben a korcsoportjukból. Az emberek alacsony EQ-ja nem könnyíti meg a helyzetét annak, aki valamiért nem felel meg az aktuális trendeknek. Meg kell erősödnünk különc társaim, fel kell vértezni magunkat, szembenézni a démonainkkal és saját eszmerendszert kialakítani.

Az alábbi montázsokban olyan képeket kerestem, amin ízléses divatos molett hölgyek mutatják meg milyen magabiztosan is lehet hordani azokat a kerekded formákat, egészen a túlsúlyig.

Öltöztetni egy molett nőt ugyanúgy kell, mint mindenki mást, csak a lelke igényel több ápolást.

A maxi szoknya alatt elrejtőzhet a platformos magas sarkú, ami rengeteget dob az összképen. Alacsony hölgyek is bátran alkalmazhatják ezt a trükköt.

m1_2.jpg

Rafinált szabású ruhákkal nagyon izgalmas megjelenést lehet molett alkattal is elérni, sőt. Ezek a ruhák mind a homokóra, körte, alma, fordított háromszög, téglalap alakon is nagyszerűen mutatnak.

m2_2.jpg

Az oldalt megkötős, vagy oldal hangsúlyos, húzott szabás a derékra tereli a hangsúlyt. A cél mindig a homokóra forma kiemelése, vagy kialakítása.

m3_2.jpg

A fekete slankít klasszikus mondás megállja a helyét, de izgalmas részletekkel, és különböző szabásokkal lehet fiatalítani a megjelenésünkön.

m4_2.jpg

Palástolni, amit nem annyira szeretünk, és kiemelni, ami formás. Ez a lényeg. Akinek formás lába van, de nem elégedett a karjával, hasával, annak ideálisak ezek a megoldások. A magasított nyakrész, a nyaklánc, és "nyakkendő" is a figyelemelterelést szolgálják, észrevétlenül terelve a hangsúlyt az arcra.

m5_2.jpg

Apró minta, vékony, hosszanti csík, egy színű ruha térdig érő fazonban, tökéletes.

m6_1.jpg

A különleges szabású A vonalú ruhák kifejezetten ránk terelik majd a figyelmet. Körte alkatú molett hölgyek, de a körte típusúak mindannyian beruházhatnak egy-két ilyen darabra. A fordított háromszög alakú hölgyek  is csalhatnak vele, mivel optikailag közelebb kerülnek általa a homokóra formához. 

m7_1.jpg

Akár van derekunk, akár nincs, egy övvel kell hangsúlyozni, és máris formásabb a megjelenés. Arra törekedjünk, hogy az öv vékony fazon legyen, és jó minőségű anyagból készüljön, mivel az összeállításunk éke, és központja lesz.

m8.jpg

Természetesen a rétegezéssel itt is számolhatunk. Egy kardigán nagyon csinosan ősziesítheti egy harisnyával a nyári ruhákat.

m9.jpg

Minden molett hölgynek kell egy dögös bőrkabát. Meg amúgy is, mindenkinek kell egy dögös bőrkabát.

m10.jpg

A vonalú szoknya, és blézer kombináció a legjobb irodai szett. A magas sarkú elengedhetetlen.

m11.jpg

Ha egy színben vagyunk tetőtől talpig, mindenkinek jól áll. Nem kell molettnek lenni hozzá. A tone in tone, azaz az egy árnyalatban való öltözködés is hatásos trükk, a stílusos megjelenéshez.

m12.jpg

Lenge, könnyed anyagú szoknyával, és egy különleges formájú felsővel nagyon kifinomult lesz az öltözetünk. A lenge szoknya eltakarja a problémásabb derék alatti részt, a felső pedig inkább oda vonzza a tekintet. Körte alkatra ugyancsak kötelező, de nem kell folyton tisztelegni hozzá.

m14.jpg

Fiatalos, feltűnő, kontrasztos színösszeállításokkal is el lehet terelni a figyelmet a súlyfeleslegről. Ilyen vibráló színek, és izgalmas minták mellett, senki nem a ruhaméretünkkel foglalkozik.

m15.jpg

A már sokat emlegetett A vonalú szoknya. Tényleg kötelező egy ilyen, nem csak moletteknek, minden nőnek, aki 160 cm felett van. Csak nekünk, alacsonyaknak nem áll jól.

m16.jpg

A leggingsben is vannak lehetőségek, de ez már kényesebb terep. Szigorúan csak feneket takarva, és csakis jó minőségű anyagból. Alakformálásra ideális, mivel teljesen összetartja a nem kívánatos hurkákat is. Vannak kifejezetten összetartó, táncosoknak kifejlesztett, vastag anyagú harisnyák is. Érdemes beszerezni egyet-kettőt.

m17.jpg

A lebernyegek, sátorlapok, és az oversize trend nem a molettek barátja. Vannak csinos lebernyeg variációk, mint a képen is látszik, de mindegyik jól szabott, izgalmas darab.

m18.jpg

Most már nem kell lemondani a slim vagy a répa fazonú nadrágokról sem, egy csinos kis magas sarkúval kell csupán felvenni.  

m19.jpg

Csíkos blúz, csíkos nadrág, csíkos blézer, minden jöhet, ami hosszanti csíkos. Amúgy feltűnt, hogy az összes modell legszebb része a magabiztos mosolya?

m20.jpg

Az aktuális divatról sem kell lemondani, csak azért mert nem 36-os méretet hord valaki. Az overálok fénykorukat élik. Itt csak arra kell figyelni, hogy az overál már önmagában feltűnő. Nem kell sok szín, vagy minta, csak tökéletes szabás. Szerintem 30 felett mindenkinek kötelező egy ügyes varrónő. Csodát művel, ha pontosan passzol ránk a ruha.

m21.jpg

Egy fekete blézerre is szüksége van mindenkinek, nem csak 40-es méret felett.

m22.jpg

A képen látható göndör hajú hölgy fantasztikusan rétegez. Fiatalos, izgalmas összhatást hoz ki a klasszikus darabokból.

m23.jpg

Újabb példa rétegezésre, csak világosabb tónusban. El lehet szakadni a feketétől, bátran.

m24.jpg

Ha valaki a karjait szeretné takargatni, ezek közül a megoldások közül nyugodtan lehet válogatni. A téglalap típusról is eltereli a figyelmet, ha valaki nem szereti az öveket.

m25.jpg

Nem bírtam megállni, hogy ne rakja be ezeket a dögös nőket is a sorozatba. A mell hangsúlyozása is lehet egy irány, ha az a pozitívumunk, amit szeretünk magunkban. Ilyen izgalmasan, és stílusosan is lehet ám csinálni.

m26.jpg

Fiatalos laza szettek jönnek. Egy-egy feltűnő darab nyugodtan lehet rajtunk, de törekedjünk az egyszerűségre. Egyszerre csak egy. Vagy egy élénk szín, vagy egy izgalmas minta, vagy egy felirat.

m27.jpg

Fekete-fehér minden verzióban. Letisztult, egyszerű, és mégsem pincérnős megoldások, gömbölyded formákon. Vékony hölgyön sosem, állna ilyen jól egyik képen látható ruha sem.

m29.jpg

A ceruza szoknya nagy barátja főleg a homokóra alkatnak. Összetart, feszessé tesz, alakot formál. A lényeg, hogy jó minőségű anyagból legyen. Ne legyen vékony, átlátszó, vagy nem megfelelő méretű. Sportosabb és elegánsabb verziókban is bevethető.

m30.jpg

m31.jpg

A bevállalós, jó lábú alma alkatnak találták ki az ilyen ing, vagy pólóruhákat. Szerintem senki másnak nem áll jól egy ilyen.

m35.jpg

És, ha már bevállalós összeállításoknál tartunk, miért ne szeghetnénk meg a fenti szabályokat, ha éppen ahhoz van kedvünk. Súlytól függetlenül:)

m32.jpg

A fotómontázsokhoz az anyagot a Pinterestről válogattam össze. Képek forrása, tehát: Pinterest. A curvy girls, plus size outfits kulcsszavak alatt, további hasznos képeket találtok.

Üdvözlettel: Natulcien

Szólj hozzá

fehér divat szorongás test fekete lélek önbizalom öltözködés stylist molett stílustanácsadás homokóra bőrkabát alma alkat overál maxiszoknya körte alkat tippek-trükkök rétegezés alacsony nők