2015. nov 28.

Hogyan ismerkedjünk

írta: Natulcien.style
Hogyan ismerkedjünk

avagy a nap bloggere voltam

Sokáig gondolkodtam úgy a blogolásról, mint magányos, introvertált tevékenységről, mely a saját szórakoztatásomról szól, egy jövőbeni lehetőség kiépítésére való törekvéssel karon fogva. Nem akartam ennél többet tőle, és nem dimenzionáltam túl. Nem terveztem része lenni a mai magyar blogger közösségnek sem, sőt nem aposztrofáltam magam például bloggerként.

Eddig a napig.

Sokan küzdenek azzal a problémával, hogy nehezen ismerkednek, nehezen nyílnak meg a külvilág előtt. No, nekem ezzel semmi gondom. Nekem pont azzal volt problémám, hogy nem akartam nyitni, mert elégedett voltam a szociális interakcióimmal. Vannak barátaim, van családom, nem igényeltem a plusz embereket a környezetembe.

Aztán megváltozott a véleményem, gyökerestül. Mikor Helga a stilusnotesz.com szerkesztője ismeretlenül meghívott a könyvbemutatójára, és bemutatott Zsanettnek a writefromheart.cafeblog.hu írójának, aki kedvesen felkarolt, és figyelmembe ajánlotta a Magyar Bloggerek és Blogkedvelők Közösségét (MBBK), ahol is a kedves fogadtatás hatására, egyre inkább elkezdtem nyitni a közösség tagjai felé, és azt vettem észre, hogy elindult egy folyamat bennem. Kíváncsi lettem ezekre az emberekre, és megszerettem volna őket ismerni.

Szerencsémre a vágyam egyezett a csoportdinamikával, mivel a közösségben is elindult egy kezdeményezés, a Nap bloggere címmel. Ennek keretein belül, egy blogger, egy napon keresztül a kérdések kereszttüzében állva, a figyelem központjába is kerül.

Az ismerkedés sosem a környezetről szól, sokkal inkább az egyénről. Ezért is érintett meg nagyon Méhes Betti Digital Dívas-ról szóló bejegyzése. A beilleszkedéshez, ismerkedéshez vezető út a döntésről szól. A döntéssel, hogy én szeretném megismerni a blogger közösséget, és egyben megmutatni magamat is, pedig rengeteg élményt, visszajelzést, fejlődési lehetőséget kaptam. Szerintem megéri a visszautasítástól, megmérettetéstől való félelemmel szembenézni. Általában többet nyer vele az ember, de csak a magam példáját említem, hiszen én úgy érzem máris profitáltam belőle.

Jöjjenek tehát a kérdések és a válaszok, bemutatva a kérdezőt is, hiszen ez a fórum nem csak arról szól, hogy engem megismerjen a közösség, hanem, hogy az én olvasóim is őket. Fogadjátok szeretettel a MBBK érdeklődő tagjait:

Hujber Zsuzsanna, a suznvilaga.hu szerkesztője: Honnan jött az ihlet, hogy grafológiát tanulj?

A grafológia iránti érdeklődésem korai, naplóírásból fakadó hajlamomból indult. Ennek ellenére sokáig nem merült fel bennem az igény, hogy meg is tanuljam csínját-bínját. A pszichológia sokkal jobban érdekelt, de arra sem akartam egy 5 éves egyetemet szánni, és túlzottan mélyen belefolyni. A grafológia végül, mikor kedvezett az idő, a lehetőség, és a tanulási igény hármasának a bolygóállása, tökéletes választásnak bizonyult. Kiélhettem benne grafomán hajlamaimat is, és pont annyi pszichológiai vonzata van, ami még érdekel.

Pádár Judit Vivien: Nehéz volt az elején megkülönböztetni az írásokat?

Megkülönböztetni az írásokat nem nehéz. Vannak persze hasonló írású emberek, de azért mindegyik sajátos. A grafológia lényege pont az, hogy a tanult standardtól való eltérés mértékét vizsgáljuk, azaz az egyéniesedés mintáit az írásban.

Natalia Kubasi, az A cup of my life azaz a lovecoffeelovelife.blogspot.hu szerkesztője: Mik a terveid a bloggal?

A blog a hobbim, a szabadidőm, a referenciám, az önkifejezési módom, a kreativitásom megélésének eszköze. Ha kinövi magát B tervvé, örülök. Ha elfogy a mondandóm, akkor abbahagyom. Bevallom konkrét terv nincs kőbe vésve. Csinálom, ami jólesik, és hagyom, hogy arra tereljenek az események, amerre a kedvem hajt.

Gőgh Brigitta, a gondolatokavilagbol.blogspot.hu szerkesztője: Volt már hogy meglepődtél azon, hogy mi derült ki valaki kézírásából?

A grafológiai elemzés mindig meglepetést okoz, hiszen bepillantást enged az egyén jellemébe, személyiségének építőkövei közé. Volt, hogy nagyobb volt a meglepetés, mint gondoltam, hol pozitív, hol negatív irányban. Mindig izgalmas egy elemzés, mivel sosem tudom, mit fogok „találni”.

Hogy látod magad 10 év múlva?

Ez volt a legnehezebb kérdés. Racionális hedonistának tartom magam enyhe fatalista beütéssel és tudatossággal. A terv család és kreatív munka. Ez az irány, de hogy mikor, és milyen keretek között valósul ez meg, elég rugalmasan néz ki a jövőképemben. Van egy mondás, ami szerintem aktuális ide: ha valaki engedi, a sors kíséri, ha ellenáll, a sors vonszolja, valami ilyesmi, de sose voltam jó idézésben.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Először is minél jobban megtanulni vezetni, hogy aztán jöhessen a motor jogsi. Befejezni a stylist sulit, és nem feladni a hajnövesztést. Rendszeressé tenni a sportot az életemben. Egyengetni az utat a család és a kreatív munka felé.

Mi a kedvenc filmed és miért?

A Bakancslista. A két főszereplő külön-külön is nagy kedvencem, nemhogy együtt. A mondandója pedig az egyik fontos mozgatórugóm: az egyensúly a kötelesség és az élvezetek között, ami szerintem a boldogság megélésének a forrása.

bakancslista.jpg

Magas sarkú vagy lapos talpú cipőt hordasz többször?

Imádom a magas sarkúkat. Pici vagyok, így praktikus is, de egyszerűen szeretek csinos elegánsan öltözködni, aminek nálam elengedhetetlen darabjai a magas sarkú cipők.

Mi a kedvenc állatod?

A kaliforniai fóka. Okos és szép. Imádnivaló.

4ffa67189f6f2bdc9ad57348997182df.jpg

Mi a véleményed a mai divatról?

A mai divatban az tetszik, hogy minden divat, és mindent szabad. Nyílván, ezen demokrácia szabadsága, maga után vonja a választás, és a döntés felelősségét is. Ehhez kell az önismeret és a folyamatos önképzés.

Követed az új trendeket?

Követem a trendeket, de nincs új a nap alatt. Ami ma kifutó darab, holnap újra szenzáció lesz, ha elég idős az ember, hogy emlékezzen. Ezért fontos az önazonosság, nem pedig a divatmagazinok borítójának másolása.

Ha csak 3 blogot olvashatnál, melyik lenne az?

Madame de Rosa, Sincerely Jules és Karla’s closet.

Ha bárhol élhetnél a világban hol élnél legszívesebben?

3728a8edde04a8671635a971e2214378.jpg

Szilvia Szilvi: Te voltál eddig az egyik legaktívabb kérdező és egyben a legeredetibb is. Engem az érdekelne, hogy magadnak is szoktál -e feltenni kérdéseket, tudtál-e már olyat kérdezni magadtól, amit nem tudtál megválaszolni? Vagy van -e olyan kérdés az életedben amit sokszor felteszel magadnak és mindig más választ érzel rá igaznak?

Köszönöm a visszajelzést. Az aktivitásom okát a bevezetőben fejtettem ki, érdekeltek.

Természetesen rendszeresen teszek fel magamnak is kérdéseket, mert magamat is szeretném megismerni, és jóban lenni saját magammal. Ehhez elengedhetetlen, hogy „beszélgessünk”. Ez az önismereti munka alapja.

Mi az, amit jelenleg érzek?

Milyen érzést vált ki belőlem ez a helyzet?

Mikor éreztem magam hasonlóan?

Mikor éreztem ezt legelőször? Stb.

Ezekre a kérdésekre mindig más válasz az aktuálisan igaz.

Van viszont, hogy nincs válasz. Mikor egy vakfoltra találunk személyiségünkben, addig nem lesz válasz, míg fel nem derítjük azt a területet. A kérdésekkel viszont egyre közelebb kerülhetünk, csak idő és akarat kell hozzá. No, meg, hogy az ember őszinte legyen saját magához. Azt is meg kell tanulni sokszor. Nem olyan magátólérthetődő. Még szerencse, hogy vannak módszerek és szakemberek a folyamathoz. Nem kell egyedül küzdeni.

A női magazinokban visszatérő téma, hogy a kedvenc színeink sokat elárulnak a jellemünkről. Szerinted igaz ez vagy csak afféle könnyed "olvasócsalogató"?

A színelméleteknek vannak pszichológiai alapjai, de a női magazinok szintje szerintem, csak ahogy írtad is, olvasócsalogató, könnyed minőségben adja vissza. Tisztelet a kivételnek, de csak arra jók, hogy figyelemfelkeltés esetén tudd, minek kell utána járni és jobban belemélyedni, hiszen ez egy összetettebb kutatási terület.

Földvárszki Nóra, a norahsweetthings.blogspot.hu szerkesztője: Mindig figyeled mások írásait, amolyan szakmai ártalomként?

Nem figyelem mások írásait, legalábbis nem szakmai szemmel. Ha valakinek tetszik a munkássága, témája, és az írása, akkor olvasom.

Hogyan készülsz az ünnepekre?

Kis apróságokkal, saját készítésű csomagolással. Családi tradíció, hogy nem nagy értékű ajándékokat adunk, hanem közösen töltött idővel ünneplünk egy közös utazás keretein belül, hogy tényleg legyen időnk egymással foglalkozni. Beszélgetéssel, evéssel, ivással és társasjátékkal telik ez a pár nap.

Milyen a kapcsolatod a családoddal?

A fentiek miatt intim a kapcsolat a családommal. Tudunk egymásról és nagyon közel állunk a másikhoz. Az önismereti munka dimenziókkal közelebb hozott engem hozzájuk, ami nagyon nagy járulékos haszna volt a magamba fektetett időnek és energiának.

Milyen lenne számodra egy álomnap? Mit csinálnál?

Szerintem egy június 16-a lenne a nap, amikor arra kelek magamtól, hogy hasamra süt a nap. Reggeli illata és a szeretteim köre fogadna, egy kertes ház teraszán. Esti sütögetős kerti partira készülnénk, családdal és barátokkal egyetemben.

Szabó Enikő, a Tisztakék szerkesztője: Miért indítottál blogot? Vannak hosszú távú terveid a blogolással? Mik azok? Mit jelent az a kifejezés, hogy "grafostylist?

Azért indítottam blogot, mert nagyon ráértem, nem volt jobb dolgom, és mert megelégeltem, hogy csak hasznos, fontos, elvárt, racionális dologgal foglalkozom. Elkapott a hangulat, hogy végre valamit csak saját magamért, és csak élvezetből tegyek, mindenféle ok, és cél nélkül. A terveimet kifejtettem fentebb, de szívesen kitérek arra, mit is takar a grafostylist kifejezés. Itt már írtam róla részletesen, ha mélyebben érdekel, ajánlom figyelmedbe.

Mogyoróssy Richárd, a 0yuu.blog.hu szerkesztője: Mire jó a fenti menüsáv, ha a felénél nem is hoz ki semmit?

A fenti menüsáv szabadon hagyott lehetőségek tárháza. Iránymutatók a számomra, hogy merre is lehet haladni a bloggal majd a jövőben, ha úgy alakulna az életem és a lehetőségeim. Amúgy hamarosan, mivel ez egy folyamat, kerülnek bele konkrétumok, épp azon dolgozom, hogy hivatalosan, adószámmal rendelkező szolgáltatóként léphessek elő.

A bejegyzés végén a reklám, miért lóg ki a keretből ilyen borzasztóan feltűnő módon?

Sajnos a leírásod alapján nem tudom reprodukálni a hibát a kilógó reklámfelülettel kapcsolatban. Nekem telefonos és, teljes nézetben sem lóg ki. Lehet a bug nem rendszerszintű, és operációs rendszer specifikus, hanem egyedi.

Mi történt 2015 júniusa és szeptembere között, hogy alig blogoltál?

Egyszerűen volt jobb dolgom, mint otthon ülni a gép előtt, és nem volt mondandóm sem. Mint már említettem nem tervezett, stratégiai célú online felület az én blogom, inkább öröm-blog. Az induláskor megfogadtam, hogy nem írok arról, amivel nem értek egyet, vagy nem tartom igaznak; hogy nem írok csak azért, hogy folyamatosan legyenek bejegyzések, és mert kell; vagy egy felkapott témáról olvasócsalogatásként.

Eddig kellemetlenek a kérdéseim?

Amikor először olvastam a kérdéseidet kellemetlenül érintettek igen, aztán változott a helyzet. Feltettem magamnak pár kérdést, és meg is lett a válasz rájuk. Azért váltottak ki belőlem kellemetlen érzést, mert felhívták a figyelmet a blog felületi hiányosságaira. Illetve arra, hogy mi alapján ítéli meg egy ismeretlen a blogot első ránézésre. Bizony ilyenkor nincs idő a tartalomra, a külcsín emiatt igenis fontos. (Megjegyzem pont, mint az öltözködésben.) A kellemetlen érzés tehát nem rólad, rólam szól. Az ismerkedésnek a félelmetes része, hogy látják az embert, és bizony megmérettetik. Te erre erősítettél rá azzal, hogy felhívtad a figyelmet a blog hiányosságaira úgy, hogy nem említettél pozitívumot, csak kritikát. A kritikát szerintem kódoltan rosszul viseli mindenki, mert az egó automatikusan védi magát. Ami viszont sokkal fontosabb, hogy a kritikából lehet a legtöbbet tanulni, így utólag kifejezetten hálás vagyok a kérdéseidért.

Szerinted a közeljövőben lesz alanya a grafológiai elemzésednek vagy erre még várni kell?

Grafológiai elemzéseim folyamatosan vannak, de ezeket sosem fogom a blogon bemutatni, hiszen sérti a duktor, azaz az írásmintát adó személy személyiségi jogait. A grafológia egy rendkívül komoly etikai szabályzókon alapuló szakma. Grafológiai alapú stílustanácsadásom kettő lesz a következő hónapban. Egy bátor hölgy és egy fiatalember, akik kipróbálják velem ezt az újfajta tanácsadási irányzatot. A tapasztalat és a visszajelzések fogják majd igazolni, hogy vajon az ötletemre van-e igény, illetve, hogy a megvalósítási keretei hogyan alakulnak majd.

Fáy Hanna, a honeyaprocsodai.blogspot.hu szerkesztője: Egyetlen mondattal: Miért jó, ha valaki ismeri önmagát? (Amúgy nagyon tetszik a blogod, jómagam fontosnak tartom az önismeretet, nekem rengeteget adott eddig az élethez és szerintem hosszútávon ez visz tovább.)

Javul az életminősége.

Köszönöm a visszajelzést, és egyetértünk. Ez a fejlődés útja, és a fejlődés az egyetlen érdemesen járható út, szerintem.

Novák Zsoltné Erika: Szia! Szerinted mennyire kell biztos ízlés a stílusok keveréséhez? Illetve gáz vagy sem, ha valaki a "trendbiblia" szerint hibázik, mégis önazonosan, és magabiztosan tudja viselni a választott darabokat együtt? Köszönöm! És nagyon tetszik a blog.

Nagyon köszönöm a visszajelzést, kedves tőled.

A stíluskeverés a legnehezebb a divatban. Az a véleményem, hogy csak úgy sülhet el stabilan jól (vannak jól sikerült véletlenek), ha tisztában van az egyén azzal, mit, miért tesz. Ehhez kapcsolódik az is, hogy teljesen mindegy ki, mit hord, és hogyan. A lényeg itt is a tudatosság. Ha neki az megfelel, és jól érzi magát benne, Ámen. Igyekszem kihangsúlyozni mindig a blogon, hogy én sosem szeretném megmondani, ki, mit hordjon. Én csak megmutatom a stílusokat, a lehetőségeket, hogy nekem mi tetszik, és hogy milyen témák kapcsolódnak még a divathoz, akár önismereti témakörben is, hiszen szerintem elválaszthatatlani a személyiségtől. A személyiségünk kivetülése az öltözködésünk, ugyanúgy, mint az írásunk. No, meg igyekszem jó példával elől járni, mindkét említett témakörben

Deák-Ember Ágnes, a csakcsináld.blog.hu szerkesztője: Mire vagy a legbüszkébb, amit az elmúlt 1 évben sikerült elérned?

Az évben a legbüszkébb a blogra vagyok. Amit elértem olvasótábor, és tartalomügyileg teljesen egyedül csináltam. Mindennemű fizetett hirdetés, reklám, és marketing nélkül; saját kútfőből, élvezetből. Büszke vagyok arra, hogy ennyi mindent ki tudtam belőle hozni. Nagyon sokat ad, és sok fejlődési irányt nyitott meg előttem.  

Melyik a legolvasottabb posztod és szerinted miért az?

A legolvasottabb postom a 10 kérdés mielőtt drága dolgot vásárolnánk a maga 13700-as elérésével. Az ok a szenzációhajhász cím, és az Index főoldal.

Köszönöm a sok kérdést.

Üdv: Natulcien

 Fotók: Pinterest.

Szólj hozzá

blog blogger ajánló barátság kérdezz felelek ismerkedés grafológia stylist MBBK kapcsolat teremtés