2015. nov 03.

A női elegancia alapjai

írta: Natulcien.style
A női elegancia alapjai

Könyvajánló

„…amit tudni akarsz az eleganciáról, de sosem merted megkérdezni.” Ónody Helga: Ruhatár című könyve ezzel a mondattal hívja fel magára a figyelmet, és még véletlenül sem üres kecsegtetés, és PR fogás a szlogen, hanem a valóság. Volt szerencsém első kézből információkat szerezni erről az új könyvről, mégpedig egy könyvbemutató keretén belül. Helga kedves meghívása az eseményre nagyon nagy megtiszteltetés volt számomra. Arra nem is számítottam, hogy egy dedikált tiszteletpéldánnyal távozhatom a rendezvényről, pedig így esett. Élmény volt gyönyörű környezetben, hasonló gondolkodású emberekkel megosztani egy közös célt, megismerni egy új lehetőséget, mégpedig ennek a könyvnek a „személyében”.

untitled_5_1.png

A közös minden résztvevőben az volt, hogy különböző úton-módon, de mindannyian arra törekszünk, hogy stílust, önismeretet, életérzést, tapasztalatokat, véleményt közvetítsünk környezetünk számára. Helga önkifejezése egy blog: www.stilusnotesz.com, és a fent említett könyv keretén belül, az igazi francia nő eleganciájában nyilvánul meg.

untitled_4.png

Helgával beszélgetve meg kellett állapítanom, hogy egy rugóra jár az agyunk, csak ő rendelkezik azzal az élettapasztalattal, amivel én még nem. Kiforrott, örök stílusa nagy hatást gyakorolt rám. A klasszikus lady sikk nem része a mindennapjaimnak, de érzem, hogy vonz magához a stílus, kezdek megérni hozzá. A könyv pont emiatt egy hiánypótló darab. Végre valaki nem csak a fiatalokkal foglalkozik. A 30-as vége, 40-es korosztálynak nem kedvez jelenleg a divatvilág. Ez a könyv segítséget nyújt azonban mindenkinek, akiket már, vagy még nem tanítottak meg arra, hogyan kell, illik öltözködni.

untitled_2_1.png

A könyv sokkal tartalmasabb, velősebb olvasmány, mint amire bevallom először számítottam. Olyan kutatómunka van mögötte, ami ruhatörténeti összefoglalóvá avanzsálja. A tematikája világos, és feszes. Darabról darabra végig veszi az összes ruhaneműt, és kiegészítőt. Szín, szabás, méret, anyag, minőség, jellemzők, fellehetőség, alkalmazhatóság alapon rendszerezve, felsorolva az összeset. Hihetetlen munka. Én egyben olvastam el, de mint említettem nem egy könnyű olvasmány. Annak, aki nem divatbolond, inkább egy hasznos kézikönyvként mutatnám be, amiben alkalomadtán utána lehet nézni a kérdéses témáknak. Például, hogyan illik hordani a napjainkban egyre divatosabb kalapot.

untitled_3_2.png

Az egyetlen dolog, ami nekem hiányzott a könyvből egy olyan összefoglaló, ami az anyagok kezelhetőségét taglalja. Sose tudom, mit jelentenek a ritkábban látott piktogramok a ruhába vart bilétákon. A másik kritikus észrevételem, bár inkább vágyálom, hogy olyan szívesen illusztráltam volna ezt a könyvet. Képeket ugyanis nem tartalmaz a 313 oldalas iromány, ami megnehezíti az emészthetőségét.

Helga könyve a kor problémájának eshet áldozatul. Nem a külcsínre helyezi a hangsúlyt, sokkal inkább a tartalomra. Tökéletes ajándék lehet pont emiatt a 30-as, 40-es korosztálynak. A fiatalabban nem biztos, hogy értékelnék még azt a fegyelmezett bájt, és stílust, amit Helga az írásával képvisel.

Jó érzés látni, és tapasztalni mennyire sokszínű tud lenni a divat, és hogy a személyiség mennyire áthatja az egyén saját stílusát. Folyamatosan változik, fejlődik, alakul, mint ahogy az egyén maga is. Izgalmas megélni ezt a folyamatot, melyet a környezetünk, az emberek, akikkel interakcióba kerülünk, és az ilyen könyvélmények is befolyásolnak.

Natulcien

Képek: http://stilusnotesz.com/2015/10/12/konyvparti-kepekben/

Szólj hozzá

blog ajánló könyv szellem Ónódy Helga