2014. dec 08.

Írásterápiás módszerek

írta: Natulcien.style
Írásterápiás módszerek

A spontán írás

Az írásterápiás módszerek következő fejezete a már említett spontán írás témaköre. Ha összecsapnak a fejem fölött a hullámok, ha nem találom a helyem, ha nem is tudom igazán, mi a problémám nekem ez a leghatékonyabb segítség, hogy tisztábban lássam gondolataim. Ehhez az is hozzátartozik, hogy alapvetően grafomán vagyok, ezt kiegészítésképp meg kell említenem.

Az automatikus írás fogalma egy szürrealista művésztől, André Bretontól származik. Az 1920-as és 30-as években a művészet új eszközének tekintették ezt az írásmódot, azóta viszont a pszichológusok nagy része is felfedezte a módszer hatékonyságát. Az automatikus írás a tudattalan felszínre hozásában lehet segítségünkre. Lényege, hogy mindenféle előzetes tervezgetés nélkül, egyszerűen csak írjuk le amit gondolunk, ami eszünkbe jut. Nem kell törődni a megfogalmazással, vagy a nyelvtannal, vagy mondandónk logikai értelmével. A spontán írás nagy előnye, hogy a tudat kontrolljának kizárásával törhetnek felszínre a gondolatok és az érzések. A végeredmény olykor meglepő, de pontosan ez a módszer lényege, a gátlásoktól való megszabadulás.

A módszerrel én egyedi értelmezésben Orsika barátnőmnél találkoztam, mégpedig az Artist’s way című Julia Cameron könyv alapján. A hozzájárulásával megosztok veletek egy rövid összefoglalót erről az érdekes írásterápiás metódusról. Két fajta spontán írást különböztethetünk meg.

Az első a reggeli, tisztításos spontán írás:

Rögtön ébredés után, félálomban a leghatékonyabb. Érdemes A4-es fehér lapot használni, hogy véletlenül se befolyásoljanak minket az előre megszabott vonalak, négyzetrácsok. Nincs szabály. Jöhet bármi, ami csak eszünkbe jut, egészen a rajzolásig. Ha még az álmunkra is emlékszünk, akkor egészen az álomnapló irányába is elkanyarodhatunk, de az egy másik bejegyzésnek lesz a főszereplője. Itt a lényeg, nem az álom lejegyzése. Itt csak ki kell adni pozitív vagy éppen negatív gondolatainkat és megsemmisíteni a produktumot, hogy még véletlenül se olvashassa vissza senki. Még az írója sem. A lényeg az érzelmek, a hangulat kiadása és a stressz levezetés. A buddhisták és az Ezeregyéjszaka meséi szerint is az élet értelme, hogy ami jön fogadjátok, ami megy pedig engedjétek. Ez a módszer erről szól csupán.

A második fajta, az újraprogramozásos megerősítések:

Bárhol és bármikor alkalmazható, itt viszont van egy szabály. Tartalma csak pozitív lehet. Olyan dolgokat, érzelmeket, hangulatok vessünk ilyenkor papírra, melyekre vágyunk, vagy elérni szeretnénk, de nem jövő, hanem jelen időben. Ha valamilyen negatív érzéssel találkozunk ilyenkor a lelkünkben azt a spontán írással ellentétben ne kontrolálatlanul vessük papírra, hanem olyan közegben, hogy: „elfogadom magam azzal együtt, hogy…”. Ez az elfogadó mondatszerkezet és gondolatsor segít a pozitív önértékelés kialakításában.

Natulcien

imageskzqmsxta.jpg

http://www.officialcollegelife.com/upload

 

Szólj hozzá

lélek önismeret írásterápia spontán írás